שעות של הכרעה: השר יזהר שי (כחול לבן) אמר הבוקר (רביעי), שעות לפני ההצבעה על הצעת החוק לפזר את הכנסת כי מאחורי הקלעים מתנהלים מגעים להחלפת הממשלה בלי בחירות. בריאיון לגל"צ הוא הסביר כי "אין צורך ללכת לבחירות אם ניתן להחליף את הממשלה בתוך הכנסת הקיימת. יש מגעים לכך כל הזמן אבל הם טרם הבשילו. נעשה את כל החיבורים האפשריים ונבדוק את כל האופציות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

היום תעלה להצבעה בקריאה טרומית הצעת החוק לפיזור הכנסת שהגיש יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד - פחות מ-9 חודשים אחרי השבעתה במרץ השנה. לאחר נאומו של יו"ר כחול לבן בני גנץ אמש, אין אלא לצפות שההצעה תעבור ברוב קולות, אך זה לא הסוף - מי יצביע היום בעד, מה צפוי לנו בהמשך, ומה הסיכוי שהממשלה לא תתפרק?

מי יצביע בעד?

ההצעה לפיזור הכנסת תעלה להצבעה על ידי יו"ר יש עתיד, וכל 13 הח"כים ממפלגתו יצביעו בעדה. אל הח"כים יצטרף יו"ר תל"ם ח"כ בוגי יעלון ושני ח"כים נוספים מרשימתו. עוד הבטיחו להצביע בעד 3 חברי הכנסת ממפלגת מרצ, חמשת חברי הכנסת ממפלגת ימינה, שבעת חברי הכנסת של ישראל ביתנו, ושני השרים ממפלגת העבודה, שמולי ופרץ.

יזהר שי, שר המדע והטכנולוגיה (צילום: אלעד מלכה)
הבחירות יימנעו? השר שי | צילום: אלעד מלכה

הרשימה המשותפת תצביע גם היא בעד פיזור הכנסת, אך לא בטוח שיו"ר מפלגת רע"ם יצטרף אליהם בשל הידוק יחסיו עם ראש הממשלה נתניהו. ביחד עם חברי הכנסת מכחול לבן, ללא שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה, שנמצאת במשלחת באתיופיה, ישנו רוב קטן בלבד לפיזור הכנסת, של 62 בעד מול 58 נגד.  באופוזיציה יצטרכו לעשות מאמץ כדי להביא את כל חברי הכנסת האמורים להצבעה.

יאיר לפיד ואביגדור ליברמן (צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות)
ליברמן יצביע בעד הצעת החוק של לפיד | צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות

יש לציין שאומנם נראה שהצעת החוק תעבור, אך לפי תקנון הכנסת, אם הצעת חוק פרטית כמו זו עולה במליאה ונופלת, אין להגישה שוב במשך חצי שנה. זה סיכון שהאופוזיציה לוקחת על עצמה היום בתקווה שתצליח להעביר את ההצעה.

לפני ההצעה לפיזור הכנסת תעלה הצעת חוק של כחול לבן שכבר תציב את המפלגה בשורה אחת עם האופוזיציה - הצעת חוק יסוד השוויון. להצעה זו יתנגדו המפלגות החרדיות והליכוד, אך גם הח"כים מימינה, ולא ברור אם כחול לבן יצליחו להעביר אותה. אם יצליחו זה יהיה הישג שיוכלו להתגאות בו מול בוחריהם במהלך קמפיין הבחירות. 

השבוע הדרמטי שבדרך

ההצעה לפיזור הכנסת היא הצעת חוק פרטית ולכן יש תהליך חקיקה מעט ארוך יותר שאותו היא צריכה לעבור. אם ההצעה תאושר היום בקריאה טרומית, היא תעבור לוועדת הכנסת, והעומד בראשה מחליט על לו"ז קידום ההצעה. מכיוון שיו"ר הוועדה הוא ח"כ איתן גינזבורג, יו"ר סיעת כחול לבן, הכדור במובן הזה בידיים של גנץ.

אילו היו רוצים בכך, היו יכולים בכחול לבן להחליט אפילו לקדם את ההחלטה לקריאה ראשונה, שנייה ושלישית כבר באותו יום שההצעה עולה בכנסת לראשונה, כלומר היום. עם זאת, מכיוון שההצעה נועדה להיות בין השאר כלי להפעלת לחץ על ראש הממשלה, בניסיון לגרום לו לעמוד בהסכמי הרוטציה ולהעביר את התקציב בזמן, בכחול לבן כנראה לא יקדמו את ההצעה היום בוועדה.

הקלפיות המיוחדות לחשודים בקורונה (צילום: דוברות מד"א )
כך זה ייראה? קלפיות הקורונה בבחירות הקודמות | צילום: דוברות מד"א

ההצעה צפויה לעלות לקריאות הבאות בכנסת ביום שני או ביום רביעי הבאים. המטרה של כחול לבן היא פתח למשא ומתן עם נתניהו, וההערכה היא שהיא תמתין לפחות עד יום שני כדי להשלים את הליך החקיקה. מהרגע שהחוק עובר בקריאה שלישית - הפור נפל ושלושה חודשים לאחר מכן יתקיימו בחירות - כלומר בתחילת מרץ. אם לא יהיו הבנות בין כחול לבן לליכוד, מסתמן שמפלגתו של גנץ תמשיך בקידום החוק.

הפלונטר של גנץ

סוגיית מועד הבחירות היא הרבה יותר מורכבת מכפי שהיא נראית: ראש הממשלה נתניהו לא רוצה בחירות עכשיו אלא בעוד חצי שנה, לאחר שכבר יגיעו לארץ מרב החיסונים. גנץ מנופף מולו בנשק החוק לפיזור הכנסת, כדי שייענו דרישותיו להעברת התקציב – אך ייתכן שדווקא זה עשוי להעניק לנתניהו את מבוקשו. הכיצד?  

בנימין נתניהו ובני גנץ נשבעים לכנסת (צילום: דוברות הכנסת)
נתניהו וגנץ בימים יפים יותר. השבעת הכנסת | צילום: דוברות הכנסת

אם הכנסת תתפזר בגלל אי אישור תקציב ב-23.12 – תאריך הבחירות הוא קבוע, 23.3.2021, חמישה ימים לפני חג הפסח. בעת הזו ככל הנראה רוב מנות החיסונים עוד לא יגיעו לארץ. לעומת זאת, חוק פיזור הכנסת יעניק לכנסת עצמה שיקול דעת: במקרה כזה היא תוכל לקבוע את הבחירות בכל תאריך בטווח של חצי שנה, עד אמצע יוני 2021. לכן לכחול לבן, ולאופוזיציה כולה, יכול להיות שעדיף למעשה שלא להעביר את החוק לפיזור הכנסת היום, אלא לחכות לדיונים על התקציב ולהפיל את הממשלה על ידי אי העברתו.

אך יש גם לצעד כזה חיסרון משמעותי. ההסכם הקואליציוני קובע שפיזור הכנסת מכל סיבה יוביל לכניסתה לתוקף של הרוטציה, ולכניסתו של גנץ למשרד ראש הממשלה. מכל סיבה מלבד אחת - אי העברת תקציב. כלומר אם יחליטו באופוזיציה לחכות לנפילת התקציב זה אומנם עשוי לסייע בבחירות בשל לוח הזמנים, אך לא יביא את גנץ לקלפי מעמדת ראש הממשלה.