מושב החורף של הכנסת ייפתח היום, אך לא מן הנמנע שעוד לפני שהוא יסתיים הממשלה תתפרק וישראל תלך לבחירות. המתחים והאיבה בתוך הקואליציה ובעיקר בין חברי הכנסת של הליכוד ואלו של כחול לבן, שברה כמעט כל שיא אפשרי ונראה שהסיכויים שהממשלה הזאת תמלא את ימיה כמעט ולא קיימים. אלה המחלוקות המרכזיות שעל חברי הכנסת לעבור בכדי שישראל לא תלך לבחירות בשיאה של מגפת הקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בלב ליבו של המשבר הכלכלי החמור ביותר בעשורים האחרונים, מדינת ישראל מתנהלת ללא תקציב וגם התקציב הבא הוא שאלה של אינטרסים פוליטיים של ראש הממשלה נתניהו. על פי חוק, אם תקציב המדינה לא עובר עד 23 בדצמבר, הכנסת תתפזר אוטומטית וישראל תלך לבחירותנתניהו דורש שעד סוף דצמבר יעבור התקציב לשנת 2020 – תקציב מגוחך לשבוע ימים – ורק בחודש מרץ לאשר את תקציב 2021. בכחול לבן כמובן מסרבים לדרישתו ועומדים על עמדתם להעביר תקציב לשנת 2021.

ישראל כ"ץ (צילום: פלאש/90 )
ישראל כ"ץ | צילום: פלאש/90

ברקע המאבק הפוליטי עומד ההסכם הקואליציוני שעליו חתמו הצדדים לפני מספר חודשים, לפיו אם התקציב לא עובר באשמת נתניהו וישראל תלך לבחירות, אז גנץ יהיה ראש ממשלת המעבר ולהיפך. בליכוד טוענים שההסכם מאפשר הליכה לבחירות גם ללא העברת השליטה לגנץ מפני שהנושא לא מעוגן בחוק.

בכחול לבן הודיעו שלא יתמכו בתקציב לשבוע בלבד, ומאיימים שאם נתניהו לא יגלה גמישות, אז לא יהיה מנוס מבחירות. במפלגתו של גנץ מוכנים להעביר חוק שלפיו גם אם התקציב לא יעבור, הכנסת לא תתפזר והממשלה תמשיך עד ל-2024.

ישיבת ממשלה מ-24 במאי‎ (צילום: רויטרס_)
ישיבת ממשלה מ-24 במאי‎ | צילום: רויטרס_

נושא מרכזי נוסף שמעסיק בחודשים האחרונים את הצדדים הוא מינוי הבכירים. כבר שנתיים שאין למשטרה מפכ"ל קבוע, משרדים בממשלה עובדים ללא מנכ"לים, וגם משרת פרקליט המדינה לא מאוישת. בכחול לבן איימו בשבוע שעבר כי הם מתחילים בתהליך של איתור ומינוי פרקליט מדינה במקומו של שי ניצן, שעזב לפני כמעט שנה. אם אכן הם יקדמו את התהליך, הפיצוץ הוא רק שאלה של זמן.

בנימין נתניהו, בני גנץ, כנסת (צילום: אורן בן חקון, פלאש/90 )
בנימין נתניהו, בני גנץ, כנסת | צילום: אורן בן חקון, פלאש/90

הממשלה הושבעה לפני כחצי שנה, אבל עד עכשיו הליכוד לא אישר את תקנון הממשלה וזאת הסיבה שהישיבות לא מתכנסות. על פי ההסכם הקואליציוני, זאת אמורה להיות ממשלה פריטטית שבה לכל אחד מהצדדים כוח שווה בהצבעות, וזאת למרות שלליכוד יש יותר שרים. על פי המצב היום, לגנץ יש אפשרות למנוע מנושא מסוים לעלות לסדר היום של הממשלה, אבל ברגע שנושא עולה, לליכוד יש רוב קבוע.

מאחורי הקלעים נתניהו דורש עוד שורה ארוכה של תיקונים בהסכם הקואליציוני ובעיקר כאלה שימנעו התערבות משפטית בכל הנושא של מעמדו של ראש הממשלה החליפי. קשה לדעת אם הצדדים יצליחו להגיע לעסקת חבילה כזאת, כל הדברים פחות תלויים בכחול לבן ובליכוד, אלא יותר בסקרים ובהתחזקות של בנט.