בצל המשבר בממשלה סביב תקציב המדינה, והאפשרות ההולכת וקרבה שהכנסת תפוזר בעוד כשבועיים, המפלגות מתחילות להיערך לאפשרות של בחירות. על רקע זה, שבה לסדר היום הצעת החוק הקוראת לאסור על נאשם בפלילים לכהן כראש ממשלה. במרצ החלו לקדם את החוק שבכוחו לסכל את הצבת נתניהו כמועמד הליכוד בבחירות, ואף קראו לגנץ להצטרף ליוזמה. יו"ר כחול לבן התייחס לכך בריאיון ל"פגוש את העיתונות" ולא פסל אותה על הסף: "נראה מה נעשה אם נתניהו יגרור את מדינת ישראל לבחירות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

לפני כחצי שנה הגישה ישראל ביתנו הצעת חוק דומה, על בסיס נוסח שהליכוד, ואף ראש הממשלה בנימין נתניהו, תמכו בו בעבר. על פי הצעת החוק שהוגשה בחודש מרץ האחרון - אם הוגש כתב אישום נגד ראש ממשלה או שר מכהן, ייאלץ ראש הממשלה או השר להתפטר מתפקידו בתוך שלושים ימים מיום הגשת כתב האישום. זאת, לעומת המצב הקיים כיום, שבו הכנסת רשאית להעביר ראש ממשלה מתפקידו רק לאחר שהורשע בעבירה שיש עמה קלון.

מה הסיכוי שהחוק יעבור?

קיימת סבירות נמוכה מאוד שחוק מסוג זה יאושר בכנסת הנוכחית, למרות טענתה של ח"כ זנדברג כי המהלך זוכה לרוב. נציגי סיעת "דרך ארץ" בכנסת, צבי האוזר ויועז הנדל, הודיעו שלא יתמכו במהלכים פוליטיים קיצוניים, החורגים מגבולות ממשלת האחדות. מלבד הקושי בהשגת רוב, לוח הזמנים המצומצם מקשה גם הוא על העברת החוק והופך את הצעד לכמעט בלתי אפשרי. 

לוין: לא היה שר משפטים זמני (צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות)
מכשול מרכזי, יו"ר הכנסת יריב לוין | צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות

אם אכן הכנסת תתפזר על רקע משבר התקציב, חלון הזמנים לחקיקה יסתיים בעוד כשבועיים - 24 באוגוסט. זאת ניתן להסיק מחוות דעת קודמת של מנדלבליט בעניין – שבה התנגד לחקיקה מהותית במהלך ממשלת מעבר. מעבר לכך שמדובר בפרק זמן קצר גם עבור חקיקה שגרתית, יו"ר הכנסת הוא יריב לוין, ולרשותו עומדים כלים המאפשרים לו להערים קשיים ולעכב את הליך החקיקה למשך זמן רב.

בריאיון אמש לרינה מצליח הסביר גנץ בנוגע לחוק כי "אי אפשר לקדם את זה כרגע במסגרת ההסכם הקואליציוני שבתוכו אנחנו נמצאים". עם זאת, הוסיף: "אנחנו נראה מה נעשה אם נתניהו יעשה את הטעות הזאת ויגרור את מדינת ישראל לבחירות בעידן הכי קשה שלה".

למה בכחול לבן חוששים מתמיכה בהצעת החוק?

מלבד סיכוייו הנמוכים של החוק לעבור, בכחול לבן חוששים לתמוך בו מכמה סיבות. ראשית, חלק מחברי המפלגה מאמינים שהצעת החוק לא תעמוד במבחן בג"ץ כי היא תיחשב כחקיקה פרסונלית. שנית, קיימת טענה שמהלך מסוג זה רק יגרום נזק בסופו של יום, כי הוא ילכד את מחנה תומכיו של נתניהו. חשש נוסף הוא האפשרות לנחול כישלון פוליטי רגע לפני הבחירות, מה שעלול להעביר את ה"אשמה" על המצב הפוליטי מנתניהו - לכחול לבן. 

למה כחול לבן עשויה בכל זאת לתמוך בהצעה?

כאמור, אם המהלך אכן ייצא לפועל מדובר בסיכון משמעותי עבור כחול לבן, וסיכויי הצלחה שלו נמוכים. ואולם, עצם קידום ההצעה לסדר היום יכול לשמש כשוט שנועד להלחיץ את נתניהו, ולהביא אותו לסגת מהתבצרותו בעמדתו שמנוגדת להסכם הקואליציוני, ועלולה להוביל לבחירות. בכחול לבן כבר אומרים בגלוי כי נתניהו מעוניין בפיזור הכנסת, ומחפשים דרך למנוע זאת. הצעת החוק המדוברת היא אחד הכלים שעומדים לרשותם.