ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר הבהיר במסיבת העיתונאים שכינס שהוא עובד זמן רב על הסכם השלום עם האמירויות, אך על כמה זמן באמת מדובר - מתי החליטו האמריקנים שנורמליזציה היא ההישג המדיני שהם רוצים, מה הביא את שגריר האמירויות לפנות לחיים סבן ובאיזה שלב נתניהו הבין שהוא מוותר על חזון החלת הריבונות? לוח הזמנים המלא שהוביל להסכם

28 בינואר - טראמפ מציג את תוכנית השלום  

בסוף ינואר חושף בבית הלבן נשיא ארה"ב דונלד טראמפ את תוכנית השלום שלו למזרח התיכון, במסיבת עיתונאים מושתפת עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. בקהל יושבים שגרירי מדינות המפרץ, וכבר בסוף האירוע מגיעים להבנה שעד נובמבר צריכה להיחתם נורמליזציה עם מדינות המפרץ.

באותו ערב עורך נתניהו תדרוך שבו הוא מדבר על החלת ריבונות מידית כמעט על ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון. עם זאת, כבר למחרת מגיע "ברקס" מהבית הלבן, בדמות ג'ארד קושנר, יועצו של טראמפ וחתנו, שמבקש לחכות עם ההכרזות.

17 מאי - הקמת ממשלת האחדות

באמצע חודש מאי מוקמת ממשלת האחדות ומבחינת נתניהו הכיוון הוא עדיין החלת ריבונות על יהודה ושומרון, מתוך הבנה שמדובר בחלון זמן ייחודי, כשטראמפ הוא הנשיא, שיאפשר צעד היסטורי כזה. גם השגריר האמריקני דיוויד פרידמן נותן לראש הממשלה להבין שזה אפשרי. בתקופה הזו אומר נתניהו לסביבתו: "תמיד אפשר להגיע להבנה עם מדינות המפרץ, קודם ניקח את מה שאפשר מטראמפ". תאריך היעד שמציב נתניהו: 1 ביולי.

בנימין נתניהו ובני גנץ נשבעים לכנסת (צילום: דוברות הכנסת)
גנץ ונתניהו בהשבעת הכנסת | צילום: דוברות הכנסת

באמירויות וגם בסביבה שלנו, בירדן ובמצרים, מתחילים להבין שתוכנית הסיפוח היא באמת רצינית. מגיע שגריר האמירויות יוסף אל-עוטייבה לחיים סבן ואומר לו: "אני רוצה לפרסם מאמר נגד הסיפוח ולהציע את העסקה הזו של נורמליזציה תמורת סיפוח". עונה לו חיים סבן: "לך תפנה אל הישראלים".

סוף יוני - ביקור השליח האמריקני ברקוביץ

בסוף יוני מבקר בארץ השליח האמריקני אבי ברקוביץ ונפגש עם ראש הממשלה. בשיחה זו הוא מבהיר לנתניהו שני דברים: ראשית, שתצטרך להיות תמורה בעד הסיפוח, שנית הוא מעלה את האפשרות של העסקה הזו. הוא מבהיר לנתניהו שזו הנוסחא שהציעו האמירויות והוא ממליץ לישראל להתקדם במסלול הזה. כך מתחיל המשא ומתן.

1 ביולי - תאריך היעד חולף

1.7 חולף ללא סיפוח בשל הלחץ האמריקני ובשל התנגדות פנימית מטעם כחול לבן. גורמים בליכוד מוסיפים וטוענים שההתנגדות של מועצת יש"ע עשתה נזק גדול מאוד למהלך החלת הריבונות, משום שהאוונגליסטים שהיו אמורים ללחוץ על הנשיא טראמפ ראו את ההתנגדות שלהם ואמרו לעצמם – אם ביש"ע לא מרוצים אז למה שאנחנו נתמוך בזה?

יוסי כהן ובנימין נתניהו (צילום: חיים זך לע"מ, פלאש/90 )
ראש המוסד ונתניהו | צילום: חיים זך לע"מ, פלאש/90

במהלך יולי מתקיים משא ומתן קדחתני בין ישראל, וושינגטון ושגריר האמירויות ובארה"ב מבינים שזה המתווה שהם רוצים לקדם. מקורב למשא ומתן מטעם האמירויות אמר ש"עיקר המשא ומתן היה על השאלה כיצד לנסח את עניין הסיפוח" - מה יהיה מוסכם על ישראל ומה יהיה מוסכם על האמירויות. בסוף מסכימים על המילה "השהייה".

אוגוסט - מהנסיעה של ראש המוסד ועד ההצהרה של נתניהו

בראשית אוגוסט ראש המוסד נוסע לאמירויות שוב ובשבוע שעבר כבר הגיעו להבנה. בינתיים כל הצדדים שומרים על איפול עד שאתמול - 13 באוגוסט - מצהיר טראמפ, ואחריו נתניהו, על ההסכם עם האמירויות. נתניהו מעדכן את בני גנץ וגבי אשכנזי רק ברגע האחרון.

בעתיד יש לצפות לחתימה הרשמית והמרגשת בבית הלבן, שחשובה מאוד לטראמפ לפני הבחירות בארה"ב.