המהפכה שלא קרתה: כשהליכוד וכחול לבן הודיעו ב-9 ביוני שיקדמו יחד מהלך ללגליזציה של קנאביס ויעשו זאת בהקדם האפשרי, נראה היה שמהפכה של ממש מעבר לפינה. רבע מהישראלים, שעל פי דוח הרשות למאבק בסמים צרכו קנאביס בשנת 2017, חיכו לבשורה כי הם כבר אינם עבריינים - אבל זו לא הגיעה. פנינו לפוליטיקאים, למומחים וגם למעשנים עצמם - ובדקנו: איפה תקועה הלגליזציה ואת מי זה משרת?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אחרי שלושה חודשים של שקט יחסי, הלגליזציה שוב עלתה השבוע לכותרות. סגנית יו"ר הכנסת, ח"כ שרן השכל מהליכוד, שיגרה השבוע מכתב חריף ליו"ר ועדת הכנסת, ח"כ איתן גינזבורג מכחול לבן, והאשימה אותו ב"החזקת מיליון אזרחים כבני ערובה".

שרן השכל ורם שפע במליאת הכנסת (צילום: דוברות הכנסת נועם מושקוביץ)
יביאו את השינוי? שרן השכל ורם שפע | צילום: דוברות הכנסת נועם מושקוביץ

באותו מכתב התייחסה השכל לסיכום שלטענתה הושג בין הליכוד וכחול לבן, שלפיו אם לא תקודם הצעת חוק ממשלתית תוך שלושה חודשים - ועדת הכנסת תקדם את הצעת החוק הפרטית שהגישה לאי-הפללה. בכחול לבן טוענים מנגד שאין כל עיכוב וכי הם פועלים בימים אלה לגיבוש ההצעה.

"כחול לבן נותנים לפקידות לקבוע"

"לא הייתה התקדמות", הצהירה ח"כ השכל בשיחה עם N12 והטילה את האחריות על כחול לבן. "בליכוד מוכנים לקדם את זה, גם יו"ר הכנסת יריב לוין וגם ראש הממשלה בנימין נתניהו שאני אחראית לקדם את העניין מטעמו. בכחול לבן האריכו את משך הזמן שעליו התחייבו - שלושה חודשים".

צפו בכתבה המלאה (צילום: פלאש 90/ אביר סולטן, חדשות)
בקרוב אצלנו? כנראה שלא. אילוסטרציה | צילום: פלאש 90/ אביר סולטן, חדשות

"ניסיתי לעבוד בשיתוף פעולה אבל הם קובעים בעצמם", הוסיפה השכל. "העיכוב, אני מניחה, הוא תוצאה של חוסר ניסיון פוליטי ופרלמנטרי, וגיבוי של הפקידות שמערבים אותה כמעט בכל שלב בתהליך. משרדים ממשלתיים לוקחים את הזמן אבל חברי הכנסת נמצאים כאן כדי לקבל את ההחלטות וההכרעות, ואצל כחול לבן יש דפוס של לתת לפקידות לקבוע".

דבריה של ח"כ השכל על העיכוב באשמת הפקידות מכוונים למעשה לאמירתה של יפעת רווה, ראש אשכול סדר דין פלילי וראיות במשרד המשפטים, שהתייחסה השבוע להתקדמות עבודת הצוות הבין-משרדי שמונה להכנת החוק. "נגיש טיוטה ונפיץ אותה לחברי הוועדה עד סוף אוקטובר", אמרה בדיון הוועדה המיוחדת להתמודדות עם סמים ואלכוהול.

"בחירות יבלמו את הלגליזציה"

מדוע אצה הדרך לחברת הכנסת מהליכוד לקדם את המהלך לא בעוד חודשיים אלא בימים אלה? השכל, כך מתברר, מעריכה שנלך לבחירות. "הצורה שבה הממשלה מתנהלת עם כל המאבקים הפנימיים בין כחול לבן והליכוד מעידה שזו ממשלה לא יציבה", הסבירה. "ראינו את ההתנהלות בישיבת הממשלה ובקבינט הקורונה עם המון פוליטיקה. המטרה שלי היא לוודא שיש לנו הישג ולו הקטן ביותר, גם אם זה צעד ביניים של אי-הפללה".

חוק הקנאביס (צילום: קובי גדעון , פלאש/90 )
"בחירות יבלמו את הלגליזציה". אילוסטרציה | צילום: קובי גדעון , פלאש/90

ח"כ השכל דורשת לקדם כבר עכשיו את הצעת החוק הפרטית שלה לאי-הפללה שעברה בקריאה טרומית במליאת הכנסת, ואחר כך את ההסדרה המלאה. נסביר: אי-הפללה (דה-קרימיניזציה) היא מדיניות של התייחסות מקלה לעבירה הפלילית מבלי לבטל אותה לגמרי. אם יעבור החוק, השימוש בקנאביס עדיין יהיה בלתי חוקי בישראל ואולם העוברים על החוק לא יעמדו לדין פלילי. בהסדרה מלאה צריכת הקנאביס תהפוך חוקית ועל פי המתווה שהוצג בחודש יוני נראה שגם יפתחו חנויות לממכר קנאביס ברישיון.

ל-N12 נודע כי ח"כ גינזבורג שוקל להעביר את הצעות החוק הפרטיות של ח"כ השכל לאי-הפללה ושל ח"כ רם שפע ללגליזציה והסדרת שוק הקנאביס, לדיון בוועדה המתאימה לקראת המשך הליך החקיקה. נשקל לבצע את הצעד הזה בעוד שבועיים, כאשר הכנסת תשוב מפגרה. עם זאת, חשוב לציין כי אין בכך כל הבטחה שהצעתה של השכל אכן תקודם וייתכן מאוד שעדיין תתעכב עד שלבסוף תחליט הקואליציה לקדם את ההצעה הממשלתית.

איתן גינזבורג (צילום: Noam Revkin FentonFlash90)
שוקל לקדם את הצעות החוק הפרטיות. ח"כ איתן גינזבורג | צילום: Noam Revkin FentonFlash90

אם אף אחת מההצעות לא תעבור בקריאה ראשונה בכנסת לפי פיזורה, לא יחול דין הרציפות והמשמעות היא שיהיה צורך להתחיל את חקיקת הקנאביס מחדש בכנסת הבאה. מיותר לציין שכל התקדמות בחקיקה בכנסת אינה דבר של מה בכך, שכן יש למהלך מתנגדים בולטים.

החרדים ישנו כיוון?

גם אם וכאשר תגובש הצעת חוק ממשלתית ללגליזציה, צפויה התנגדות אפילו מתוך הממשלה עצמה. חלק מהקולות הנוספים שצריך לרתום הם של חברי ש"ס ויהדות התורה שהביעו בעבר התנגדות למהלך. בהצבעה על אי-ההפללה בקריאה הטרומית הם אמנם נמנעו, אבל בשיחה עם N12 ח"כ השכל מגלה כי נמצאת במגעים עמם, וכי ייתכן והם פתוחים למהלך.

אריה דרעי ויעקב ליצמן במליאה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
"פתוחים לדבר על אי-הפללה". אריה דרעי ויעקב ליצמן | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

"יש המון גורמים שמנסים לעצור ולעכב, וכל פעם מסירים משוכה בדרך", אמרה. "בקריאה הטרומית החרדים נמנעו בזכות יריב לוין, זו הייתה החלטה קואליציונית. אני חייבת לומר גם מילה טובה לח"כ טופורובסקי ששינה את העמדה של יש עתיד. יש יותר ויותר פתיחות לדבר על אי-הפללה בקרב החרדים, גם אם בעניין ההסדרה אין מה לדבר. אני מקיימת דיונים מתמידים מולם במטרה להביא יותר מחקרים והבנה בנושא".

באשר לסיעות האופוזיציה, חלק מחברי ימינה וגם הרשימה המשותפת הראו סימנים של התנגדות ללגליזציה. גם המשטרה מתנגדת למהלך בדיונים פנימיים בטענה שהוא יעודד כניסה של ארגוני פשיעה לתחום וייתכן מאוד שגם לכך יהיה משקל בעיכוב ההחלטה.

לפי שעה, חודשים לאחר שניתנה יריית הפתיחה לרפורמת הלגליזציה של קנאביס, העמדות בתוך ש"ס מעורבות. ל-N12 נודע כי במפלגה ממתינים לראות איזה נוסח בדיוק יגובש כדי לשקול את מכלול השיקולים ורק אחר כך לגבש עמדה סופית. המשמעות היא שמפלגת ש"ס לא בהכרח תהיה קיר ברזל שיחסום את הרפורמה, ובכל זאת - בכחול לבן ובליכוד לא מקדמים אותה.

החוק מתקדם? אין טיוטה

ומה אומרים מצדו של שר המשפטים אבי ניסנקורן, מי שאמון על גיבוש הצעת החוק הממשלתית? שם מנסים להסביר לנו כי אין כל עיכוב בתהליך החקיקה. "ועדת השרים לחקיקה קבעה שיוקם צוות בין-משרדי שבתום שלושה חודשי עבודה יגיש לשר המשפטים את מסקנותיו, מהן תגובש הצעת חוק ממשלתית בנושא", מסרו גורמים בסביבתו של ניסנקורן.

שר המשפטים אבי ניסנקורן (צילום: אלעד מלכה)
"אין כל עיכוב". שר המשפטים אבי ניסנקורן | צילום: אלעד מלכה

לדברי המקורבים, שום דבר לא תקוע ואת ההצעה אמורים להגיש בתחילת נובמבר. ואולם, אם כך הדבר, סביר ששלושה חודשים לאחר ההחלטה על קידום הרפורמה תהיה כבר טיוטה של הצעת החוק הממשלתית שניתן לראות בעיניים. כשביקשנו אותה, נאמר לנו בסביבתו של ניסנקורן: "מה פתאום, הוא עוד לא שם".

"ממשלת האחדות אכזבה גם בזה"

ישראלים רבים התאכזבו מהעיכוב בחקיקת הלגליזציה ותולים את האשמה בחוסר התפקוד הממשלתי. "אני מאוכזב", שיתף י', צעיר נורמטיבי, בעל מקצוע, שנפגע בגבו כתוצאה מתאונה. "הייתה לי תקווה שזה יקרה מהר יותר. בינתיים אני מנסה להוציא מרשם לקנאביס רפואי ועד אז אני עבריין למרות שאני עושה משהו שכולם עושים".

בנימין נתניהו, בני גנץ, מליאת הכנסת (צילום: אורן בן חקון, פלאש/90 )
"מאוכזב מממשלת האחדות". נתניהו וגנץ | צילום: אורן בן חקון, פלאש/90

"יש חוסר אמון בממשלה הזו מהרגע שהוקמה", הדגיש. "לא בדיוק האמנתי שיקדמו את הלגליזציה אבל קיוויתי שבממשלה כל כך מנופחת יוכלו להקצות כמה אנשים שיקדמו רפורמה שחשובה לציבור הישראלי. בסופו של דבר, ממשלת האחדות אכזבה גם בזה".

גם ח', צרכן קנאביס, מאוכזב מהעיכוב בהחלטה. "הייתה תקווה שהמחירים ירדו וגם הסטיגמה", הודה. "אני אב לילדים שמשתמש לעיתים עם חברים. לגליזציה שתוביל לירידה בעלות יכולה לעזור להרבה משפחות נורמטיביות שבהן ההורים מעשנים לפעמים קנאביס".

מומחים: להיכנס לזה במהירות זו טעות

ביום שלישי, במקביל למכתב ששיגרה ח"כ השכל, אירחה הוועדה להתמודדות עם סמים ואלכוהול בראשות ח"כ מיכל קוטלר-וונש את התובע המחוזי של מדינת קולורדו. קולורדו, יחד עם מדינת וושינגטון בארה"ב, היו הראשונות להעביר מהלך של לגליזציה בשנת 2012. התובע האמריקאי דווקא הזהיר אותנו, הישראלים, שלא להיכנס למהלך הזה בחופזה.

"בקולורדו ניתן לראות כיום השלכות שלא היינו מוכנים להן מראש", אמר לחברי הוועדה. "למשל, העלייה בפשיעה אלימה אשר נקשרת למריחואנה. לכן, יש להוביל את הלגליזציה בזהירות ובקפדנות רבה, במקביל לאיסוף נתונים, הסברה ומניעה". הוא חשף כי בקולורדו רואים עלייה בפשיעה האלימה, כי המשטרה מתקשה להשתלט על הגידול הביתי של סמים וכי גם בבתי הספר ניכרת עלייה בשימוש.

כשנשאל אם בדיעבד היה יוצא למהלך של לגליזציה נוכח, השיב התובע המחוזי: "אני חושב שבדרך נכונה כן, אבל לא כמונו. זה צריך לכלול איסוף נתונים צמוד, צריכה להיות אכיפה נוקשה בנוגע למפרי החוק ואסור שתהיה פוליטיזציה - זה מה שדי הרס לנו את התהליך. ניסו להסתיר נתונים, ניסו להראות שהכול מצוין בתכונית הזאת כי ההוראות ללגליזציה באו מלמעלה, וזה לא טוב. אז בצורה נכונה כן, אפשר לעשות את זה וגם להרוויח מזה".

"זה לא חומר תמים"

והוא לא המומחה היחיד לעניין שחושב שחיפזון הלגליזציה מהשטן. גם בארץ מצאנו מומחה שהוא אמנם תומך נלהב של קנאביס רפואי, אבל חושש מלגליזציה מלאה. "אני לא בעד לגליזציה במתכונת הזו", הצהיר ד"ר מיכאל סגל, פסיכיאטר מומחה שטיפל במאות מטופלים בקנאביס רפואי. "מתוך האוכלוסייה יש אחוז מסוים שקנאביס עלול להיות מאוד מסוכן עבורו. איפה שיש גנטיקה ורקע של מחלות נפש, התמכרויות ומצבים פסיכוטיים, זה יכול לגרום לנזקים".

למה מניות הקנאביס צונחות?  (צילום: מתוך "נקסט", קשת12)
"עלול להיות מסוכן עבור חלק מהאוכלוסייה". אילוסטרציה | צילום: מתוך "נקסט", קשת12

"חייב להיות סינון כלשהו", הדגיש ד"ר סגל. "זה לא חומר תמים ברמה הרפואית. פחות מאחוז מהמטופלים שלי הסתבכו וזה בדרך כלל קורה כשלוקחים כמויות גדולות מדי. אבל כשאין רופא שבודק את ההיסטוריה הרפואית והקנאביס הוא חופשי ללא הגבלה על הכמות, יהיה חלק באוכלוסייה שיסבול מזה. למשל אדם שאימו סבלה ממאניה דיפרסיה - אם יצרוך קנאביס בכמויות לא מתונות, זה עלול לפגוע בו מאוד. לגישה זולה וחופשית בלי סינון של האנשים שרגישים לזה יותר תהיה השפעה בריאותית שלילית".

אם כן, ברור שהלגליזציה בישראל רחוקה לפחות חודשים מכניסה לספר החוקים ובינתיים קיים ספק רב אם יקודם צעד ביניים של אי-הפללה. שוב - הבטחות לחוד ומציאות לחוד. למרות מאמצי שכנוע מוצלחים בחלקם של גורמים בקואליציה ובכנסת לתמוך בלגליזציה, כשאיום הבחירות תמיד מעבר לפינה ייתכן שהכול יירד לטמיון. המשמעות ברורה: יותר ממיליון ישראלים ימשיכו להיחשב עבריינים עד שבהנהגה יצליחו להתעלות מעל המחלוקות ולגבש מתווה מוסכם ואחראי.