השרים הכריעו: ועדת הקורונה החליטה היום (שני) להשאיר את חופי הים והבריכות פתוחים - גם בסופי השבוע. בהמשך הערב יתקיים דיון נוסף שיעסוק בנושא המסעדות, לגביו הממשלה שינתה את עמדתה כך שלפיה יש לאפשר את פתיחת המסעדות בשטח פתוח בלבד. חדרי הכושר בינתיים יישארו סגורים עד שתתקבל החלטה בנושא ביומיים הקרובים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

הלחץ הציבורי כנראה עשה את שלו ווועדת הקורונה אישרה את פתיחתם של חופי הים והבריכות בזמן הסגר החדש שייכנס לתוקפו בסוף השבוע הקרוב. הנושא הרגיש הבא עליו ידונו השרים בהמשך הערב יהיה מתווה פתיחתן של המסעדות. תחילה, המתווה עליו הסכימה הממשלה היה שהמסעדות יפעילו רק את החלק החיצוני שלהן, אולם אחרי לחץ שהפעילו חברי הכנסת, הממשלה שינתה את עמדתה וביקשה להפעיל את המסעדות גם בפנים בהיקף של 35%. משרד הבריאות נכון לעכשיו מתנגד לעמדה זו.

בנושא חדרי הכושר הוועדה טרם הכריעה וחבריה מתקשים לגבש מתווה מוסכם. בתוך כך, חדרי הכושר יישארו סגורים עד לקבלת ההחלטה של חברי הוועדה שיתכנסו ביום רביעי הקרוב. חברי הוועדה הציעו להמשיך את פעילות חדרי הכושר במתכונת של סטודיו, וכן לאפשר את הפעילות הגופנית בחוץ. בנוסף, חברי הוועדה דרשו למצוא פתרון לפעילות האטרקציות השונות אולם יו"ר הוועדה אמרה כי כרגע הם ימשוכו לדון בנושא ולחפש פתרונות טובים יותר עד לסוף השבוע אז ייכנסו ההגבלות לתוקף.

סגן שר הבריאות יואב קיש  (צילום: דוברות הכנסת)
סגן שר הבריאות יואב קיש | צילום: דוברות הכנסת

שאשא ביטון פתחה את הדיון עם הדברים הבאים: "אנחנו עדיין מקיימים שיח מסוף הדיון הקודם עם משרד הבריאות כי בסופו של דבר אנחנו רוצים להגיע לאיזה מתווה מוסכם, לפחות בחלקים שדנו עליהם כאן. מה שקורה זה דבר כזה – הבריכות והים אנחנו נצביע עליהם ונחריג אותם. לגבי הנושא של המסעדות עדיין אין הסכמה לגבי הבפנים והבחוץ, הם (משרד הבריאות) מתעקשים רק בחוץ. על פניו שהמסעדות יהיו פתוחות מחר אנחנו נצטרך להצביע על המסעדות ולהחריג אותם, בהתאם להסכם החדש שיהיה להם עם הממשלה".

"לגבי האטרקציות וכל הדברים האחרים – עוד לא הגענו להסכמה. מה קורה בעצם? האטרקציות ממילא זה בסוף שבוע, זה לא למחר בבוקר, יש לנו עד יום רביעי להחליט אם אנחנו מקבלים או מורידים ולהמשיך לקיים את השיח מול המשרד, זה כרגע לא משנה כלום במציאות בחוץ בינתיים".

ועדת הקורונה התכנסה גם הבוקר

מוקדם יותר היום התקיים הדיון הראשון בו התגבשו ההחלטות עליהן הכריזה הוועדה סביב השעה 16:00. בפתח הדיון אמר סגן שר הבריאות יואב קיש כי הוא מעודד מנתוני החולים האחרונים והבהיר בין היתר כי המתווה הכללי המוצע להגבלות הוא "מקומות סגורים אנחנו דורשים שיישארו סגורים. מקומות פתוחים - אפשר להפעיל תחת מגבלות התו הסגול". בהמשך ציין כי אפשר לפתוח את חופי הים והמסעדות בחוץ.

יו"ר ועדת הקורונה יפעת שאשא ביטון בירכה על שינוי העמדה בממשלה: "מברכת על עמדת הממשלה שמקבלת את המתווה שהציעה ועדת הקורונה. ההחלטה שלא לסגור את הבריכות הציבוריות וחופי הים נכונה ומוצדקת. כולנו פועלים ביחד למאבק בנגיף. לכולנו העסקים, הבריאות הנפשית והפיזית  חשובים ביותר. חופי הים והשחייה בבריכה מעניקים ערכים חיוביים וחיוניים". 

שאשא-ביטון הבהירה בפתח הישיבה המכריעה של ועדת הקורונה כי חופים ובריכות ישארו פתוחים בסוף השבוע. "בהמשך הערב נצביע על מתווה המסעדות שנועד להשאיר אותן פתוחות במתכונת חלקית. לגבי חדרי הכושר לא תתקבל החלטה ביומיים הקרובים ונחפש בינתיים פתרונות". 

ח"כ יפעת שאשא-ביטון (צילום: ערוץ הכנסת)
יו"ר ועדת הקורונה שאשא ביטון | צילום: ערוץ הכנסת

יו"ר הקואליציה, ח"כ מיקי זוהר שייצג את עמדת הממשלה בוועדה הכריז: "מבקש לאשר פתיחת מסעדות בשטח פתוח". עוד הסביר זוהר לגבי חדרי הכושר: "עמדת הממשלה היא שצריך להמשיך לבחון בימים הבאים אולי שיטות חדשות לפתוח את חדרי הכושר בהגבלות קצת יותר מחמירות. זה לא אומר שלא יפתחו, אבל זה גם לא אומר שיפתחו היום - עד שלא ימצאו מבנה שיגן על מי שבא להתאמן".  

"אנחנו פה במגה אירוע", התריע זוהר, "אל תקלו ראש בנגיף הקורונה. הוא מגיע היום לעשרות אלפי בתים שיכולים אחר כך להתפשט למאות אלפי אנשים. החשש הגדול זה בעיקר מהמקומות הסגורים. משום שיש אינדיקציה שמקום סגור ובמיוחד כזה ממוזג - יש איתו בעיה קשה מבחינת ההדבקה. אם זה מקום סגור עם חלונות פתוחים וללא מיזוג - הוא פחות מסוכן. אין לנו משהו נגד עסק כזה או אחר, אין לנו משהו נגד חדרי הכושר או המסעדות - להפך אנחנו רוצים בטובתם. הבעיה היא שמקום סגור וממוזג הוא מסוכן".  

יו"ר האופוזיציה, חבר הכנסת יאיר לפיד בירך על ההקלות המסתמנות במגבלות וכתב: "כל הכבוד ליו"ר הועדה יפעת שאשא ביטון ולחברי ועדת הקורונה שנלחמו למען האזרחים. הכנסת שוב מצילה את ישראל מהממשלה המנותקת הזאת שאיבדה שליטה על המשבר ואיבדה לחלוטין את אמון הציבור".

בניגוד לעמדת משרד הבריאות לסגור את חדרי הכושר, קראה קרן שתוי, מנכ"לית הולמס פלייס שלא לסגור את הענף: "לאחר מרתון הדיונים שהתקיים בשבוע האחרון אין לנו ולחברי הוועדה כל ספק שמקור הבעיה היא התבססותם של מקבלי החלטות על נתונים לא עדכניים, שכן קיים קושי רב בהשגת הנתונים מהשטח. על מנת לסייע בהנגשת הנתונים".

חדרי הכושר בקאנטרי מגדלי ת"א ריקים בקורונה (צילום: אור קפלן)
חדרי כושר | צילום: אור קפלן

"בכוונתנו למנות פרויקטור", הכריזה שתוי, "שתפקידו יהיה לסנכרן בין משרד הבריאות לבין הפועלים בענף הכושר ולספק להם את הנתונים הנדרשים בזמן אמת, כפי שהם נקלטים, בין השאר, ממערכות בקרת הכניסה של המועדונים. שיתוף פעולה שכזה יאפשר להמשיך לפקח ולדאוג לבריאותם הפיזית והנפשית של  1.4 מיליון המתאמנים בחדרי הכושר תחת נגיף הקורונה. אני פונה אליכם בבקשה לאפשר לנו לחזור מיידית לעבודה. תקבעו את התנאים וכל גוף יקבל את ההחלטה האם הוא פותח או לא".

גם חיים פרנקל, מנכ"ל ובעלים של רשת Space ונציג ארגון ענף הכושר בישראל, כתב דברים דומים: "אנו מפצירים בחברי ועדת הקורונה לאפשר את פתיחת עסקי הענף בהקדם, ולהתעלם מספינים שחוקים. בדומה לענף המסעדנות, אמש התברר לנו שהממשלה ניסתה לנקוט בשיטת הפרד ומשול כשפנתה למספר גורמים בענף הכושר ופיתתה אותם לסגור את שעריהם בתמורה לפיצויים. אנחנו לא מבקשים פיצויים, רק מבקשים שתתנו לנו לעבוד, כי הנתונים לא השתנו משבוע שעבר, העסקים שלנו לא מסוכנים ואין סיבה שתשנו את החלטתכם".

רוב ההדבקות - בבתים

מהדוח של משרד הבריאות שהוצג אתמול לוועדה עולה תמונה בעייתית בנוגע לדרישה להטיל מגבלות מחודשות, זאת על אף שהנתונים שנאספו חלקיים ביותר. מאותו דוח עולה כי שני שלישים (67%) מהמקרים שבהם מקום ההדבקה זוהה בחקירה הם הידבקויות בקורונה בתוך הבית - 1,474 מקרים מתוך 2,227. מדובר במקרים שזוהו בין התאריכים 10.7 ל-16.7.

במקום השני בטבלת ההידבקויות נמצאים מוסדות החינוך עם קרוב ל-10% ובמקום השלישי אירועים המוניים עם 123 מקרים - כ-5.6%. מקומות הבילוי, ובהם בתי הקפה והמסעדות, רק במקום החמישי - 89 מקרים שהם 4%, ופחות ממוסדות הדת11 נדבקו בברים ורק 10 במסעדות ובבתי קפה, ו-4 מקרים בלבד זוהו בחופים ובבריכות. 

עם זאת, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו הציג אתמול במהלך הוועדה תחזית קודרת. "אני מודאג מהמצב. אני אדם אופטימי מטבעי אבל בתי החולים עמוסים בחולי קורונה", אמר. "מעל 550 חולי קורונה מאושפזים כעת בבתי החולים. אנחנו מודעים לבתי חולים שמגיעים לקצה, צריך לזכור שמרגע שבן אדם נדבק ועד שהוא מדרדר לוקח שבועיים. מספר החולים הקשים ילך ויעלה".

פרופ' איתמר גרוטו (צילום: מוטי מילרוד, TheMarker)
פרופ' איתמר גרוטו | צילום: מוטי מילרוד, TheMarker

גרוטו נימק בהמשך את הדרישה לסגור את חדרי הכושר: "ארגון הבריאות העולמי פרסם לאחרונה שהנגיף עובר ב-3 דרכים: דרך הדבקה טיפתית, העברה באמצעות חפצים וגם הדבקה דרך האוויר. גם אם ננקה ונחטא את חדרי הכושר כל היום, יש סכנה בהדבקה דרך האוויר".