משבר חדש בממשלה: הצעת החוק שעלתה להצבעה בכנסת היום (רביעי) נדחתה. 54 חברי כנסת, מהקואליציה ומהאופוזיציה הצביעו נגד ההצעה ו-43 חברי כנסת הצביעו בעד. מטרת ההצעה הייתה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית, שתבחן את ניגודי העניינים של השופטים בישראל - ההצעה שהגיש ח"כ סמוטריץ' (ימינה) מהאופוזיציה. בליכוד הבהירו כי יתמכו בהצעה, ביהדות התורה הכריזו על חופש הצבעה, ובכחול לבן התנגדו ואיימו בצעדי תגובה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מההצבעה נעדרו, בנימין נתניהו, אמיר אוחנה, ניר ברקת, דוד ביטן, מירי רגב, טלי פלוסקוב, יובל שטייניץ, ישראל כ"ץ, אבי דיכטר, עוזי דיין ויולי אדלשטיין. על פי הנוכחים השר אשכנזי התנפל בצעקות על מיקי זהר ואמר לו: "אנחנו נעלה את הצוללות".

שר המשפטים אבי ניסנקורן עלה לנאום במליאה ותקף: "אני מתבייש בליכוד שנכנע לימינה, תתביישו לכם. יש פה מבחן לדמוקרטיה הישראלית ולשלטון החוק. מה שהליכוד עשה זו הפרה טוטאלית ובוטה של ההסכם הקואליציוני. אני מתבייש שראש הממשלה הורה לחברי הליכוד להצביע בעד הצבעה כזו"?

עוד זעם והזהיר: "היום אנחנו בנקודת מבחן של הדמוקרטיה הישראלית. ביום שקוראים לשופטים לבוא לוועדת חקירה, מאיימים על הרשות השופטת. ממתי כנסת ישראל הפכה להיות הגורם שיאיים על שופטים. אתם צריכים להחליט אם אתם בעד דמוקרטיה וזכויות אזרח או דיקטטורה. יש לנו משבר ובזה מתעסקים? זה ביזיון".

לדברי שר המשפטים, "זה ביזיון. זה יום של בושה. אני מתפלא גם על חבריי. שרת משפטים לשעבר תומכת בוועדת חקירה נגד שופטים. שר ביטחון לשעבר שירים יד בעד ועדת חקירה של שופטים. זה יום גורלי. לא דמיינתי שכנסת ישראל תיזום בצורה חסרת אחריות שפוגעת בדמוקרטיה להעמיד את כל מערכת המשפט".

סמוך לשעה 14:00 הטיל יו"ר הקואליציה מיקי זוהר "פצצה" כשהודיע: "הליכוד יצביע בעד ועדת החקירה לניגודי עניינים של שופטים". זוהר טען: "אין לנו רצון ללכת לבחירות, ההחלטה נובעת מהרצון שלנו לעמוד בציפיות הבוחרים": בכחול לבן אמרו בתגובה כי "הצבעה בעד הקמת ועדת חקירה לשופטים היא הכרזת מלחמה נגד הדמוקרטיה הישראלית". 

במפלגה הבהירו כי לא ניתן לנהל מדינה במצב הנוכחי - והצהירו כי אם המהלך יאושר, הם לא יצביעו עם הממשלה על פי המשמעת הקואליציונית. דוברת שר הביטחון גנץ, שנכנס היום לבידוד, אף הפיצה הודעה שקראה לשרים לתקוף את המהלך ובה נכתב: "תעלו את כולם, קדימה". 

זמן קצר לאחר מכן, גם יו"ר המפלגה, שר הביטחון גנץ, שנמצא בבידוד בשל חשיפה לחולה קורונה, התייחס לנושא: "במקום לטפל במובטלים ובעצמאים - הליכוד מבקש לחקור את השופטים. במקום לעסוק במחדל הכלכלי, מייצרים מחדל מוסרי. מי שמעדיף לחבל בדמוקרטיה במקום לעסוק בהצלת חיי אדם פוגע באזרחי ישראל ולא אאפשר זאת".

רק לפני כמה ימים נאלצו בכחול להצביע נגד ועדת חקירה פרלמנטרית לצוללות ונגד חוק הפונדקאות בשם המשמעת הקואליציונית והיום הם גילו שהליכוד תומך בחקירת שופטים בניגוד לעמדתם. 

 

גורמים בכחול לבן אף החריפו את הטון ואמרו: "גם אנחנו נצביע איך שאנחנו רוצים. אם בליכוד מצביעים בעד ועדת החקירה המשמעות היא הליכה לבחירות. אי אפשר לנהל ככה מדינה". גורמים במפלגה השמיעו קודם איום מפורש בחידוש המהלך שהבטיחו בזמן הבחירות: "אם הליכוד יצביע בעד ועדת חקירה לשופטים, נצביע בעד ועדת חקירה לצוללות".   

שר החוץ גבי אשכנזי הגיב בחריפות ואמר: "החלטת הליכוד להצביע בעד ועדת חקירה לשופטים בישראל היא יריקה בפניה של הדמוקרטיה הישראלית ומערכת אכיפת החוק. עבורנו זהו 'דגל שחור' ולא נסכים למהלך כזה! אם רוצים כעת ועדות חקירה במקום להתמודד עם הקורונה ולעבוד עבור הציבור - ישנם רעיונות נוספים". 

שר התיירות אסף זמיר הבהיר כי מפלגתו מתנגדת למהלך: "למעלה מ-1,000 חולים חדשים ביום, יותר מ-100 מאושפזים במצב קשה, מאות אלפים ללא פרנסה והם מתעסקים בחקירות נגד שופטים. הזוי, לא יקרה". 

 יו"ר הכנסת בהודעה חריפה: "תמו הימים שבהם חששנו לבקר את מערכת המשפט"

סמוטריץ' פרסם היום בחשבון הטוויטר שלו את מספרי הטלפון של ח"כים מהליכוד והמפלגות החרדיות על מנת להפעיל עליהם לחץ - וגם נאם במליאה וקרא להם לתמוך בהצעה. יו"ר הכנסת יריב לוין פרסם הודעה בנושא ואמר: "אתמוך בהקמת ועדת החקירה הפרלמנטרית בנושא ניגודי העניינים בבית המשפט העליון. תמו הימים בהם הכנסת חששה לבקר את מערכת המשפט".

לוין הוסיף ותקף: "עצם הדיון שיתקיים היום במליאת הכנסת בהצעה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא ניגוד העניינים בבית המשפט העליון והתמיכה הבלתי מבוטלת שההצעה זוכה לה, הם שבירה של מחסום נוסף בדרך לביקורת פרלמנטרית אפקטיבית על הדברים הטעונים תיקון ברשות השופטת". 

השר לביטחון פנים אמיר אוחנה, שנמצא בבידוד, התייחס גם הוא: "שוחחתי הבוקר עם ראש הממשלה ועם יו"ר הקואליציה בנוגע להצבעה על הקמת ו.חקירה פרלמנטרית. לשמחתי דעתי התקבלה. תנועת הליכוד, התנועה הדמוקרטית בישראל, תצביע בעד".  

 

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד עקץ: "במה ממשלת חירום הקורונה עסוקה? לא בעצמאים, לא במובטלים, לא בקריסת המשק וגם לא בחולים. רק בהצעה של סמוטריץ' שנועדה לפרק את בית המשפט. מנותקים נמאסתם!". 

מוקדם יותר היום החליטו בליכוד להעניק חופש הצבעה. שר המשפטים אבי ניסנקורן הגיב לדיווחים על חופש ההצבעה ואמר: "זו הצעה מופרכת והיא לא תעבור". עוד כינה את המהלך "חיסול הדמוקרטיה הישראלית".

התכנון בליכוד היה שש"ס ויהדות התורה יתנדבו להצביע נגד ולקבור את היוזמה, אבל גפני לא היה מוכן לחטוף את הביקורת. לאחר התנגדות הסיעות החרדיות נטען כי בליכוד יתנגדו להצעה, אך לא פורסמה הודעה רשמית בנושא.

סיעת "יהדות התורה" הודיעה על חופש הצבעה וח"כ משה גפני אמר כי יצביע בעד. בש"ס הבהירו: "סיעת ש"ס לא פנתה לאף אחד בליכוד בדרישה כלשהי בעניין ההצעה להקים ועדה פרלמנטרית לבדיקת ניגוד עניינים של השופטים. סיעת ש"ס הודיעה ליו"ר הקואליציה, מיקי זוהר, כי תתמוך בכל החלטה שיקבל בתוקף תפקידו. כל שאר הפרסומים אינם נכונים".

סלע המחלוקת: היוזמה של סמוטריץ'

ח"כ בצלאל סמוטריץ' מימינה הגיש השבוע בקשה לוועדת חקירה פרלמנטרית בנושא ניגודי העניינים של בכירי המערכת המשפטית, בעקבות סדרת תחקירים של קלמן ליבסקינד בנושא. ההצעה תעלה היום למליאת הכנסת.

בבקשה נכתב: "בשבועות האחרונים התפרסמו רצף תחקירים עיתונאיים המגלים מציאות שאינה מתקבלת על הדעת של ניגודי עיניינים קשים אצל שופטי בית המשפט העליון, היושבים בדין בתיקים של בעלי דין או עורכי דין שיש להם זיקה אליהם. מה שמטריד עוד יותר מהתחקירים עצמם הן תשובות השופטים המקוממות, המלמדות על חוסר הבנה, שלא לומר התכחשות, לבעייתיות הרבה הכרוכה בכך, ועל חוסר נכונות לתקן את המעוות".

ח"כ בצלאל סמוטריץ' (צילום: החדשות12)
יוזם ההצעה, ח"כ בצלאל סמוטריץ' | צילום: החדשות12

סמוטריץ' הוסיף: "עוד עולה מהתחקירים היחס המזלזל של השופטים לרשימת המניעויות שלהם, החוסר בכללי מניעויות למניעת ניגודי עניינים, העדר פיקוח ובקרה, הוספה ומחיקה של בעלי ניגודי עיניינים מרשימת המניעויות לפי העת והשעה, תוך התעלמות מוחלטת מחשש הטיית הדין והפגיעה הקשה באמון הציבור במערכת המשפט".

לדבריו, "משכך הם פני הדברים, ומתוקף תפקידה של הכנסת לבקר את פעולות הרשות המבצעת והרשות השופטת, נדרשת הקמתה של ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא. הוועדה תידרש לבחון לעומק את ניגודי העניינים האמורים, האם ניגודי העניינים קיימים בבית המשפט העליון לבדו, או שמא פשה הנגע בערכאות הנמוכות יותר, האם קיימים ניגודי עניינים נוספים במערכת המשפטית שטרם נחשפו לציבור ועלולים להגדיל את הפגיעה באמון הציבור במערכת המשפטית, ולבסוף לגבש את התיקונים המערכתיים הנדרשים בעניין ואת אמות המידה למניעת ניגודי עניינים במערכת המשפט, לרבות באמצעות חקיקה".