ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ הודיעו על כוונתם לתת מענק מיידי וחד-פעמי, עליו הודיעו רשמית במסיבת עיתונאים משותפת שנערכה הערב (רביעי). שווי המענק מוערך בכ-6 מיליארד שקלים, והוא עתיד להיות פרסונאלי וגורף לכל אזרח ואזרח, על פי הקריטריונים שנקבעו. היוזמה חטפה ביקורת מימין ומשמאל – ואפילו מתוך שורות הליכוד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

שרים בכחול לבן כינו את התוכנית "פופוליזם במקום עזרה אמיתית". ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ הוזמן למסיבת העיתונאים, אולם החליט להחרים אותה ואמר: "אגיע להצהרה כשתועבר האחריות האופרטיבית למשרד הביטחון".

בתגובתה של כחול לבן נאמר כי "כל חיזוק כלכלי לאזרחי ישראל מבורך, אך צריך לעגן זאת בתכנית אחראית וארוכת טווח שתבטיח שגם בשנה הבאה פרנסתם וחוסנם ישמר. באשר למענקים - כחול לבן תומכת בהזרמת כסף ישירות לאזרחים, אך יש לעשות זאת בדגש על מי שפרנסתו נפגעה- מובטלים ומשפחות שזקוקות לכך. נדון בכך בהמשך בממשלה".

ייתכן ותגובתה של כחול לבן ליוזמת נתניהו צפויה – אולם גם הביקורת מהליכוד לא איחרה לבוא. "יש הרבה אנשים שזקוקים לכסף, אבל תודה לאל ולמדינת ישראל, יש גם רבים שלא", צייצה ח"כ מיכל שיר מהליכוד בחשבון הטוויטר שלה. "אני מברכת על המהלך, אבל יש לאפשר לאזרחים שלא זקוקים לו לוותר עליו על מנת שהכסף ילך למקומות שזקוקים לו יותר. אני מאמינה בעם הזה, ואני מאמינה שיש אנשים שישמחו לוותר למען האחר".

 

 

גם שר הרווחה איציק שמולי ביקר את התכנית, וכתב כי "עדיף שהמסוקים עם המזומנים יפזרו את הכסף איפה שבאמת צריכים במקום מעל לעננים..80 אלף בעלי עסקים נותרו בינתיים מחוץ למערך הפיצויים, חסרים תקציבי חירום למתווה הנכים, לילדים בסיכון ולקשישים בודדים, העו"סים שובתים כבר 10 ימים. צריך להנחית את המסוקים על קרקע המציאות לפני שכל אלה מתרסקים".

"הקורונה כאן ונשארת לצערי, שרשרת ההדבקה לא נקטעת והכלכלה במשבר", צייץ שר התקשורת יועז הנדל, מסיעת "דרך ארץ". "זו משימה קשה. אלא שאמון הציבור הוא לא מגפה. הוא אחריות. ואני לוקח אותה לטוב ולרע. זו אחריותי לתקן". הנדל ממשיך ומפרט מספר צעדים חיוניים, ומדגיש כי יש לתת פיצוי למי שנפגע – ולא פיצוי רוחבי. "בעלי עסקים, עצמאיים, מובטלים ומשפחות מוחלשות צריכים לקבל כסף. משפחות עובדות, לא".

 

 

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, אמר בתגובה למענק צפוי: "אני לא מבין למה צריך לתת כסף למשפחות עשירות? למה לא לתת באופן דיפרנציאלי? ולמה לא לתת לפי מספר הילדים?. אני כן מבין למה הם מנסים למנוע מלהעביר את זה בחקיקה בכנסת, כי שם יבוא לידי ביטוי עמדת הציבור".

יו"ר ועדת הכנסת איתן גינצבורג כתב: "אין שום היגיון, לא כלכלי ולא חברתי, בלחלק את אותו סכום כסף לכולם כשברור שיש מי שזקוק לו נואשות בזמן שיש כאלה שיכולים להסתדר גם בלעדיו. סומך על חבריי מכחול לבן בממשלה שיפעלו לתיקון החלוקה הלא הגיונית הזו".

 

 

מיכאל ביטון מכחול לבן, השר לנושאים אזרחיים וחברתיים במשרד הביטחון, גינה גם הוא את המענק הצפוי. "כשחיילים משוחררים מראשית הקורונה קיבלו 0 כסף אמיתי וחדש, זה לא הזמן לחלק כסף למי שלא צריך. לא אאפשר למחוק להם את הפיקדון שלהם, העתיד שלהם. נדרוש סיוע מיוחד ואמיתי לעשרות אלפי החיילים שיצאו לשוק בימי קורונה ומתקשים למצוא פרנסה. ידענו לסייע לחיילים בודדים משוחררים, עכשיו לכולם".

 

 

ביקורת נשמעה גם מכיוון האופוזיציה, כשהעומד בראשה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד הצהיר: "תורם את ה-750 שקל", כתב בטוויטר. "המשכורת של חברי הכנסת לא נפגעה כך שאין סיבה למענק הזה. מי שיכול להרשות לעצמו צריך לתרום את המענק לאלו שצריכים אותו באמת".

 

 

גם שר הביטחון לשעבר משה בוגי יעלון תקף: "ממשלה שלא מסוגלת לחלק את הכסף למי שצריך, מבזבזת מיליארדים למי שלא צריך. גם הבזבוז האדיר הזה לא יכפר על הכישלון בניהול המשבר".

 

 

באופוזיציה נשמעה גם תמיכה, דווקא מחברת הכנסת תמר זנדברג, שכתבה: "המענק נכון ונכון שיהיה אוניברסלי. הוא יתן למשפחות כסף להוציא במשק מתכווץ ובעסקים שזקוקים לו. מי ש"לא צריך" זו שכבה דקה מאוד ויצירת מבחנים לקבלה תגרום יותר נזק מלחלק לכולם. זה לא במקום תכניות השקעה בענפים שנפגעו כמו תיירות, היסעים, תרבות וכמובן בשירותים החברתיים".

 

 

מפרטי התוכנית שהגיעו לידינו עולה כי כל אזרח מגיל 18 ומעלה יקבל 750 שקלים, וכי גובה המענק למשפחות ייקבע לפי מספר הילדים: משפחה עם ילד אחד תקבל 2,000 שקלים, עם שני ילדים 2,500 ועם שלושה ילדים - הרף העליון - 3,000 שקל. בנוסף, התוכנית כוללת מענקים למשפחות חד-הוריות: 1,000 שקלים לכל הורה ו-500 שקלים לכל ילד.

השתתף בהכנת הכתבה: יאיר שרקי.