אחרי שהחוק נגד טיפולי המרה עבר בקריאה טרומית כששני שליש מסיעת הליכוד לא נכחו באולם, החליטו היום (רביעי) חברי כנסת מש"ס ומיהדות התורה לנטוש את המליאה ולא להשתתף בהצבעות עד להודעה חדשה, כמחאה על התנהלות הליכוד. במפלגות החרדיות כעסו על הליכוד על כך שרוב חברי הסיעה לא באו להצביע - ועל כך שהשר אוחנה אף הצביע בעד, עם כחול לבן ועם חלק מהאופוזיציה. ליצמן: "על הליכוד להחליט אם הוא יודע לנהל קואליציה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בכיר בכחול לבן הודה היום כי המהלך היה "פעולת תגמול" בתגובה לניסיון של הליכוד לכנס ועדה לניגוד העניינים של השופטים: "זו פעולת תגמול לליכוד על הוועדה לניגודי העניינים של שופטים, אנחנו לא פראיירים". חבר הכנסת גפני זעם על כך שהחוק עבר בקריאה טרומית. "לא נשתף פעולה עם כחול לבן. אבל גם שלטון הליכוד שווה לכפרות, איפה היה ראש הממשלה נתניהו?", שאל. "למה אמיר אוחנה הצביע בעד? שוקלים את צעדינו".

גם שר הבינוי והשיכון ליצמן תקף את הליכוד בחריפות: "ההתנהלות הקלוקלת של כחול לבן בניגוד למשמעת הקואליציונית היא קריאת תיגר על השותפות הפוליטית איתם בצורה הזו. על הליכוד להחליט אם הוא יודע לנהל קואליציה או שהוא מאבד עצמו פוליטית".

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הודיע ליו"ר הכנסת יריב לוין כי הוא מבקש להביא בשבוע הבא, להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת, את הצעת חוק "פסקת ההתגברות" והצעת חוק "לאפשר לבתי חולים לאסור הכנסת חמץ בפסח". גפני הוסיף: "מצפה מכל חברי הקואליציה לתמוך בחוקים החשובים הללו".

בתגובה רשמית שפרסמה סיעת יהדות התורה נכתב כי החוק שעבר מהווה הפרה בוטה של ההסכם הקואליציוני. "תמיכת חברי כחול לבן בחוק פגעה באמון שנתנה יהדות התורה לכחול לבן", נכתב. "אנחנו עוצרים מרגע זה כל שיתוף פעולה עם כחול לבן, וקוראים לראשי הציבור וראשי הרשויות החרדיות להימנע גם הם משיתופי פעולה והזמנות של נציגי כחול לבן לסיורי ראווה".

כך הצביעו חברי הכנסת בקריאה הטרומית של החוק:

גם חבר הכנסת אוריאל בוסו מש"ס, תקף בחריפות את הנהגת הליכוד. "הגיע הזמן שהחברים בליכוד יתעשתו על עצמם. זה לא האירוע הראשון שהם דורשים תמיכה בהצבעות וברגע האמת עושים הפוך", אמר. "חשוב שיבינו שזו עליית מדרגה שהחרדים לא יהיו חומת מגן של הקואליציה בעיניים עצומות".

אחרי שהחוק עבר, השר דודי אמסלם נשמע אומר במליאה: "כחול לבן סודקים את הקואליציה ומובילים את ישראל לבחירות. גנץ אתה מכוון את ישראל לבחירות. זה חוצפה ועזות מצח בניגוד לכל ההסכמים הקואליציוניים". גם סמוטריץ' התייחס לסוגיה: "לפעמים טיפולי המרה עובדים, אתם מונעים מאנשים לחיות חיים נורמליים".

חלקים באופוזיציה וכחול לבן בירכו ההצבעה

בכחול לבן בירכו על ההצבעה. גנץ הפיץ סרטון ובו אמר: "הבטחנו וקיימנו. טיפולי ההמרה נולדו בחטא ומיקומם מחוץ לנורמות הציבוריות והחוק במדינת ישראל. כל אדם נולד בצלם ה'. אנחנו נאפשר לכל אדם לקיים את אורחות חייו כפי שהוא בוחר".

חבר הכנסת ניצן הורוביץ, מיוזמי הצעת החוק, כתב בתגובה בציוץ בטוויטר לאחר ההצבעה: "תודה ענקית, באמת מכל הלב, לפעילים המדהימים של ארגוני הלהט״ב שנתנו את הנשמה על הצעת החוק נגד טיפולי המרה, לצוות המסור שלי וכמובן לחברות וחברי הכנסת שתמכו".

חברת הכנסת מרב מיכאלי, שגם היא מיוזמי החוק, בירכה. "עבר!!! בקריאה טרומית!! הצעת החוק שלי לאיסור טיפולי המרה! הצעת חוק של הצלת נפשות, חוק של התקדמות לעבר שפיות, חוק שנותן כל כך הרבה תקווה", אמרה. "הלהטב"קיות היא הנורמלית, ולא ניתן לאף אחת ואחד לנסות לשנות את זה".

לפני זמן קצר הצביעו בכנסת על החוק שאוסר טיפולי המרה בשל הנזק הנפשי שנגרם למטופלים. הממשלה הודיעה שתתנגד להצעה, אך בכחול לבן החליטו להצביע נגד המשמעת הקואליציונית, והצביעו בעד החוק, וכך גם השר לביטחון פנים אמיר אוחנה. כשני שליש מחברי הליכוד בכלל לא נכחו במליאה, כולל יו"ר הליכוד נתניהו.

 

 

 

בימינה, הח"כים מהזרם החרד"לי הצביעו נגד, ובנט ושקד לא נכחו במליאה. הרשימה המשותפת התפצלה, חלקם הצביעו בעד וחלקם הצביעו נגד. וכך, הקריאה הטרומית עברה ברוב של 42 קולות מול 36 מתנגדים. ההצבעה בקריאה טרומית לחוק הייתה אמורה לקרות בשבוע שעבר, אולם בשל ההבנה שאין לה רוב הפילה האופוזיציה את ההצבעה והעדיפה להמשיך ולהפעיל את מכבש הלחצים על המפלגות השונות.