פרסום ראשון: שר הבריאות יעקב ליצמן נפגש היום (חמישי) עם ראש הממשלה נתניהו והציע לעזוב את משרדו - ולקבל בתמורה את תיק הבינוי והשיכון המורחב. ליצמן עדכן היום את נתניהו בשיקולים, שאינם קשורים לביקורת הציבורית כלפיו. במקביל, הכנסת אישרה בקריאה טרומית את החקיקה להקמת ממשלת הרוטציה בין נתניהו לגנץ. מוקדם יותר נפוצו שמועות כי האדמו"ר מגור הורה לליצמן לעבור למשרד אחר. בלשכת השר הדפו את הטענות: "לא מוכר לנו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

השר הגיע לפגישה עם ראש הממשלה בשעה 15:00, מלווה בעוזרו מוטי בבצ'יק, ואמר שהוא שוקל ברצינות את המעבר לאור לחצים בציבור החרדי. לא ברור אם התיק יעבור לכחול לבן בתמורה לתיק החוץ שבו חושק יולי אדלשטיין. תיתכן גם אפשרות שהתיק יוצע לנפתלי בנט שיזם צעדים רבים בנושא.

בנימין נתניהו יעקב ליצמן (צילום: רויטרס, רויטרס_)
ליצמן ונתניהו | צילום: רויטרס, רויטרס_

החלטתו של ליצמן לוותר על התיק באה שבועות לאחר שנתניהו ניסה לשכנע אותו לפנות את המשרד והוא סירב. לפי גורמים במערכת הפוליטית, המהלך תוכנן כבר תקופה אבל ליצמן חשש שיצטייר כהדחה ולכן המתין. כעת, משהמצב התייצב, המהלך נבחן ברצינות במטרה לסייע לחרדים להדביק את הקצב בבניית דירות. השר צפוי לקבל תיק בינוי ושיכון מורחב - כולל מנהל מקרקעי ישראל.

כמה גורמים במערכת הפוליטית טוענים ששמעו ישירות מליצמן שהוא שוקל לעבור למשרד הבינוי והשיכון. ההצעה הונחה לפני כמה שבועות בדיונים עם כחול לבן, שלבסוף החליטו לוותר על משרד הבריאות והותירו את התיק בידי גוש הימין. לפי הגורמים, הדיון באפשרות שליצמן יעבור משרד לא קשורה לביקורת על התנהלותו אלא לאינטרסים מגזריים וללחצים פנים-חרדיים.

בנט ונתניהו (צילום: רויטרס, רויטרס_)
התיק יוצע לבנט? | צילום: רויטרס, רויטרס_

אם זה היה תלוי בליצמן, ההערכה היא שהוא היה נשאר במשרד הבריאות. היחיד שיכול לפטר אותו הוא למעשה האדמו"ר מגור ולא נתניהו. היום האדמו"ר שוחח עם ליצמן דרך מחיצת זכוכית שהוצבה ביניהם כדי למנוע הידבקות והציע כי השר יפנה את משרד הבריאות. הסיבה היא הביקורת החריפה בחסידות גור ובמגזר על התנהלותו, כולל ההסתבכות הפלילית בקדנציה הקודמת. פגישה נוספת צפויה להתקיים בין השניים בסוף השבוע.

בנט: "אם תהיה הצעה - נשקול ברצינות"

גורם בימינה התייחס לאפשרות שהתיק יוצע לבנט: "לא קיבלנו הצעה לתיק הבריאות לבנט במקום ליצמן". גורם אחר בימינה הוסיף: "ברור שנקבל הצעה כזאת, היינו אמורים לקבל את החינוך - עכשיו נקבל הצעה לתיק הבריאות בוודאות".

בריאיון הערב לדני קושמרו במהדורה המרכזית אמר השר בנט כי תיק הבריאות לא הוצע לו והוסיף: "אני לא עוסק בתיקים, אנחנו במשבר לאומי". כשנשאל שוב בנושא, השיב בנט: "יש לי הרגל לדבר על דברים מעשיים. אם תהיה הצעה נשקול אותה בצורה רצינית ונכבד את ראש הממשלה".

יהדות התורה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות)
לחצים פנימיים? נציגי יהדות התורה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90‎, חדשות

"אני לא מכניס רגש", המשיך בנט. "ראש הממשלה ואני לא החברים הכי טובים כנראה, אנחנו לא נצא לשתות בירה. נוכל להשפיע? ניכנס. לא נוכל? לא קרה כלום, לא ניכנס".

לאחרונה החלים ליצמן מקורונה לאחר שאובחן כחולה בנגיף והבדיקות קבעו שאינו חולה עוד. לפי לשכת ליצמן, השר קיבל נתונים משתי בדיקות שליליות, כנדרש על פי משרד הבריאות. "התבשרתי על החלמה מלאה מהנגיף ברוך השם", אמר ליצמן. "זו הייתה בשבילי הזדמנות נאותה להיווכח אישית בעבודתם המסורה של צוותי הרפואה היקרים שלנו. תודתי לכל מי שהתעניין ודאג לשלומי".

השר ספג בתקופה האחרונה ביקורת חריפה, בין היתר על רקע חשיפת N12 לפיה הוא השתתף בתפילה בניגוד להנחיות. בעקבות אבחונם של ליצמן ורעייתו כחולי קורונה, ראש הממשלה, מנכ"ל משרד הבריאות, ראש המוסד ובכירים נוספים נאלצו להיכנס לבידוד.

אושרו בקריאה טרומית שינויי החקיקה של "ממשלת החילופים"

בתוך כך, הכנסת אישרה הערב בקריאה טרומית את התיקון לחוק יסוד הממשלה - "ממשלת חילופים". על פי ההסדר המוצע, חבר הכנסת שמיועד להיות ראש הממשלה וחבר הכנסת שכיהן כראש הממשלה עובר לחילופים ויכהן מכוח חוק היסוד כממלא מקומו של ראש הממשלה. עוד מוצע כי לאור מעמדו הבכיר של ראש הממשלה החלופי לא ניתן יהיה לפטרו (וזאת בשני חלקי כהונתה של הממשלה). כמו כן, מעמדו יהיה כמו זה של ראש הממשלה ולא כמו של שר רגיל, כגון לעניין העמדתו לדין והפסקת כהונתו מחמת עבירה.

החתימה על ההסכם
בנימין נתניהו ובני גנץ חותמים על הסכם אחדות

לפי התיקון לחוק, אי אפשר יהיה להעמיד לדין ראש ממשלה חלופי בניגוד להלכת דרעי-פנחסי שקובעת כי על שרים להתפטר עם הגשת כתב אישום. תבוטל המגבלה הקיימת על מספר השרים וסגני השרים בממשלה. בנוסף, הממשלה תוכל למנות במשרד שר נוסף  שיהיה אחראי לתחומים מסוימים ולקבוע כי יכול שיהיו שני סגני שרים במשרד אחד.

עוד קובע התיקון לחוק כי תקופת כהונתה של הכנסת ה-23 תקוצר ותעמוד על שלוש שנים. אי-קבלת חוק התקציב תוביל להתפזרות הכנסת לאחר שישה חודשים מתחילת השנה, במקום שלושה חודשים על פי ההסדר הקיים. לצורך שינוי הוראות החוק יידרשו 75 ח"כים.

כמו כן, ישונה מנגנון מינוי ופיטורי שרים כך שראש הממשלה החלופי יהיה רשאי להעביר מכהונתו שר או סגן שר בעל זיקה אליו, וראש הממשלה יוכל להעביר מכהונתו שר שהוא בעל זיקה לראש הממשלה החלופי רק בהסכמתו של האחרון. המשמעות היא שראש הממשלה המכהן לא יוכל לפטר חצי משרי ממשלתו.

"ספין של נתניהו". גנץ ואשכנזי במליאה (צילום: הדס פרוש, פלאש 90‎, חדשות)
צילום: הדס פרוש, פלאש 90‎, חדשות

ההסדר המוצע מבטיח גם את מנגנון הרוטציה: לפי החוק, אם אושר חוק לפיזור הכנסת בתמיכתם של לפחות 12 חברי הכנסת מהסיעות ששריהם בעלי זיקה לראש הממשלה, ייכנס ראש הממשלה החלופי לתפקיד ראש הממשלה עד שתיכון ממשלה חדשה.

עוד קובע ההסדר המוצע כי מנגנון אי האמון ישונה, כך שראש הממשלה וראש הממשלה החלופי לא יהיו רשאים לעמוד בראשות ממשלה שתוקם בעקבות החלטת הכנסת להביע אי אמון בממשלה ולהביע אמון בממשלה אחרת. כחלק מהתיקון לחוק יסוד הממשלה אושר בקריאה טרומית גם "חוק האוזר והנדל" שקובע כי סיעה חדשה שהתפלגה תהיה זכאית למימון שוטף.

השתתפו בהכנת הכתבה: דפנה ליאל וירון אברהם.