צרות בליכוד - השבעת הממשלה תידחה: שורת שרים וח"כים בליכוד סירבו היום (חמישי) להצעות שקיבלו מנתניהו, ובכירים בליכוד מחו על כך שנותרו ללא תפקיד. לנוכח הקשיים והמתחים הפנימיים במפלגה, בליכוד ביקשו מכחול לבן לדחות את ההשבעה וזו נעתרה לבקשה. בתוך כך, חברי ימינה נפתלי בנט, איילת שקד ובצלאל סמוטריץ' - שעל רקע חילוקי דעות עם נתניהו החליטו "לשרת את הציבור מהאופוזיציה" - יקיימו הערב (חמישי) ב-19:00 מסיבת עיתונאים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בין חברי הליכוד שמערימים קשיים על יו"ר מפלגתם נמצאת השרה גילה גמליאל, שקיבלה הצעה להתמנות לתפקיד חדש - "השרה להשכלה גבוהה", אולם היא מעוניינת להיות השרה לאיכות הסביבה. גם השר דוד אמסלם אינו מרוצה מחלוקת התפקידים, ודורש לעמוד בראש המשרד לענייני ירושלים שכבר נמסר לרפי פרץ.

פרץ מבין כעת שייאלץ ככל הנראה לוותר, אחרי שכבר נטש את חבריו במפלגת ימינה - ומאיים שאם התפקיד יילקח ממנו הוא לא יצטרף לממשלה. גם מירי רגב אינה מרוצה משיבוצה למשרד התחבורה, ומעוניינת לקבל את תפקיד השרה לביטחון הפנים - שהובטח לאוחנה.

מירי רגב ועופר שלח (צילום: Yonatan SindelFlash90)
קיבלה את תיק התחבורה, רוצה את ביטחון הפנים. מירי רגב | צילום: Yonatan SindelFlash90

חבר נוסף בליכוד שהביע את מורת רוחו על חלוקת התפקידים המסתמנת הוא סגן שר הביטחון, אבי דיכטר, שלמרות מקומו הגבוה ברשימת הליכוד - המקום העשירי - לא זומן לפגישה אצל נתניהו. על רקע זה הודיע דיכטר שיחרים את ההשבעה: "זו יריקה בפרצופם של מתפקדי הליכוד". בסביבתו של דיכטר טוענים שהם ניסו במשך שבוע לתאם פגישה ונדחו, ושקיבלו מסרים שהוא לא עומד לקבל אף תפקיד. לדבריהם, הודעת לשכת ראש הממשלה אינה נכונה. בעקבותיו של דיכטר, הודיע גם השר צחי הנגבי שיחרים את ההשבעה, לאחר שנותר גם הוא ללא תפקיד.

בלשכת ראש הממשלה הגיבו למחאה הפנימית וטענו שדיכטר והנגבי היו אמורים להגיע הערב בין 20:00 ל-21:00 יחד עם עוד 7-8 ח"כים אך "בגלל האיומים שלהם - בוטלו הפגישות". גורם בסביבת רה"מ הוסיף על כך: לא מאיימים על ראש הממשלה.

רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, החדשות12)
רפי פרץ. עזב את ימינה בשביל התפקיד - והוא נלקח ממנו | צילום: יונתן זינדל, החדשות12

הקשיים בחלוקת התפקידים נערמים על שולחנו של נתניהו, והזמן להשלמת המשימה הולך ומתקצר. כזכור, גם בהשבעת הממשלה הקודמת, לפני חמש שנים בדיוק, החלוקה התארכה עד לרגעים האחרונים, וחלק מהשרים גילו על תפקידם החדש רק בנאום הצגת הממשלה.

חבר כנסת אחר בליכוד שדווקא בירך על התפקיד שקיבל הוא יואב קיש, שהתבשר כי נבחר לכהן כסגן שר הבריאות תחת השר המיועד יולי אדלשטיין. "אני מודה לרה"מ ולשר הבריאות המיועד על האמון", מסר קיש. "משרד הבריאות הינו משרד מורכב עם אתגרים רבים שמתעצמים לאור משבר הקורונה. אני שמח שאקח חלק במשימה משמעותית זו".

דיכטר: "בחמאס הבינו" (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
דיכטר נותר ללא תפקיד: "יריקה בפרצוף המתפקדים" | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

אלדשטיין בירך גם הוא על בחירת קיש לתפקד כסגנו: "משרד הבריאות הוא אחד המשרדים החשובים ביותר. במיוחד בתקופה זו טוב שסגן שר הבריאות יהיה איש עם ניסיון רב, כפי שהוכיח ח"כ יואב קיש בשנותיו בכנסת ועוד לפני כן".

חלוקת התפקידים בכחול לבן

במקביל, יו"ר כחול לבן בני גנץ נפגש עם חברי סיעתו לאורך היום ובישר להם על התפקידים שימלאו בממשלה החדשה. ח"כ אלון שוסטר עודכן כי ימונה לתפקיד שר החקלאות, גבי אשכנזי יהיה שר החוץ, אבי ניסנקרון יכהן כשר המשפטים, חילי טרופר יהיה שר התרבות והספורט, יזהר שי ימונה לשר המדע והטכנולוגיה ומירב כהן תהיה השרה לשיוויון חברתי ולגמלאים. איתן גינזבורג יעמוד בראש ועדת הכנסת וצבי האוזר יעמוד בראש ועדת החוץ והביטחון.

לאחר פגישה עם ח"כ מיקי חיימוביץ', החליטו השניים שהיא תמונה ליושבת ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה. כצפוי, ח"כ איציק שמולי קיבל את תיק העבודה והרווחה. על פי הודעה שפורסמה מטעם כחול לבן גנץ הציע לחיימוביץ' כמה תפקידי שרה בכירים, אך לאחד שהיא הביעה את רצונה להמשיך ולעסוק בתחומים הקרובים לליבה סיכמו השניים על הצבתה בראשות הוועדה. בנוסף, חיימוביץ' תשמש גם כסגנית יו"ר הכנסת וסוכם שיתכן שתקבל תפקיד שרה בהמשך.

גבי אשכנזי (צילום: Miriam AlsterFlash90)
שר החוץ הבא. גבי אשכנזי | צילום: Miriam AlsterFlash90

נוסף על כך, כפי שפורסם אתמול ב-N12, גנץ ימנה שר נוסף שיסייע לו במשרד הביטחון - וכעת נודע כי את תפקיד זה ימלא ח"כ מיכאל ביטון. הוא צפוי לעסוק בכל הסוגיות האזרחיות, ההתיישבותיות והחינוכיות שבהן עוסק המשרד. לפי הודעת כחול לבן, ביטון "יוביל את העבודה בנושא מוכנות העורף והרשויות המקומיות, יטפל בנושא המכינות והתחומים הקשורים באגף החברתי-ביטחוני, בשירות משמעותי וגיוס לצה"ל וכן בנושא הנפגעים והמשפחות השכולות".

קווי היסוד של הממשלה ה-35

במסמך קווי היסוד של הממשלה החדשה נכתב כי היא תקים קבינט חירום לטיפול בכל הסוגיות הנגזרות ממשבר הקורונה, שיתכלל את כלל הפעולות הנדרשות הן בהיבט הכלכלי-חברתי והן בהיבט הרפואי. כמו כן, הממשלה החדשה תתרכז בשלב ראשון בפעולות הנדרשות למיגור המגפה, כולל רכישת הציוד הנדרש, תיאום בין הגופים השונים וחיזוק מערכת הבריאות הציבורית בתקופת החירום ובכלל.

עוד נכתב במסמך כי הממשלה תוביל תוכנית ליציאה מהמשבר הכלכלי העמוק ותאשר תקציב מדינה שיותאם לאתגרים שהציבה המגפה. התוכנית תכלול מענים בסוגיות של תעסוקה, תמיכה למגזר העסקי, העצמאיים והמגזר השלישי. אמש נחתמו ההסכמים הקואליציוניים האחרונים עם יהדות התורה וגשר, ובשל העיכוב בחתימה טרם ברור באיזו שעה בדיוק תיערך ההשבעה - אך לא לפני 01:00 בלילה.

מחאות בכנסת

על רקע הקמת הממשלה ה-35, התכנסו הפגנות בשלושה מוקדי שונים מחוץ לכנסת: חברי התנועה לאיכות השלטון הגיעה למחות נגד השבעת ממשלה "מנופחת", לדבריהם, והביאו עימם בלונים; חברי תנועת חד"ש הגיעו להפגין נגד נתניהו; וחברי העדה הדרוזית והצ'רקסית הגיעו להפגין תחת הסיסמה "בגדת בי אחי", בדרישה מהממשלה שתתייחס אליהם כאל "אזרחים שווים". ח״כ רדיר כמאל מריח שלקחה חלק בהפגנת הדרוזים התעלפה במהלכה. מצבה טוב והיא מטופלת במרפאת הכנסת.

הפגנות בכנסת לקראת השבעת הממשלה ה-35
"בגדת בי אחי". הפגנת הדרוזים והצ'רקסים
"העם נגד המנותקים" (צילום: תומר נויברג)
"העם נגד המנותקים" | צילום: תומר נויברג

לרשימת ההפגנות הצטרפה גם מחאת השכירים והעצמאים שנפגעו מהקורונה. עשרות מפגינים מוחים בשעה זו מול הכנסת נגד המדיניות הכלכלית-חברתית של הממשלה במשבר הקורונה. המפגינים נושאים שלטים "העם נגד המנותקים" וקוראים: "נאבק מאוחדים נגד המנותקים", "אין לכם שום בושה מדינה באבטלה" ו"התשובה לאבטלה מדינת רווחה". את ההפגנה מובילים פעילי תנועת "עומדים ביחד".