בדרך לבחירת יו"ר כנסת חדש: שופטי בג"ץ הורו היום (שני) לח"כ יולי אדלשטיין להגיש עד לשעה 17:00 את תשובתו לעתירה שהוגשה נגדו - וחייבו אותו לכנס את מליאת הכנסת עד יום רביעי הקרוב לדיון בבחירת יושב ראש חדש. לאחר שביקש הארכה, ניאותו השופטים ואדלשטיין יוכל להשיב עד לשעה 21:00 בעניין.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

את ההוראה העבירו שופטי בג"ץ בתגובה לעתירה שהגישו כחול לבן והתנועה לאיכות השלטון בעקבות התנהלותו של אדלשטיין שהובילה לשיתוק הכנסת. בעתירה דנו נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, המשנה לנשיאה, השופט חנן מלצר, והשופטים עוזי פוגלמן, יצחק עמית וניל הנדל. 

"בהינתן עמדת היועץ המשפטי לכנסת כי אין להמתין אלא פרק זמן קצר נוסף להעלאת ההצעה לבחירת יושב ראש קבוע לכנסת וכן בהינתן עמדת היועץ המשפטי לממשלה כי ראוי שכך יעשה בהקדם האפשרי", כתבו השופטים בפסיקה וחייבו את אדלשטיין להעביר את עמדתו לבית המשפט עד היום בשעה 17:00. כאמור, לאחר אישור הארכה יוכל אדלשטיין להשיב עד 21:00.

בנימין נתניהו ובני גנץ (צילום:  הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש 90, AP)
בנימין נתניהו ובני גנץ | צילום: הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש 90, AP

משמעות הפסיקה היא שאדלשטיין יחוייב לכנס את המליאה לדיון בבחירת יושב ראש חדש לכנסת עד יום רביעי הקרוב - דבר שבליכוד ניסו להימנע ממנו בכל דרך ואף הודיעו כי יגרום להפסקה מיידית של המו"מ הקואליציוני לממשלת אחדות עם כחול לבן. 

בליכוד הודיעו שיחרימו את ההליך שיתקיים היום במליאה ובו ידונו בהקמת הוועדה המסדרת. בבלוק הימין קוראים לאדלשטיין שלא לקיים את הפסיקה: "לא להיכנע להתערבות הבוטה". בכחול לבן אומרים כי הקריאות מצד גורמים בימין לא לכבד את פסיקת בג"ץ לא תורמת למשא ומתן עם הליכוד: "כל רגע נחצה פה קו אדום חדש". 

יריב לוין (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

שר התיירות יריב לוין שעומד בראש צוות המו"מ הקואליציוני של הליכוד תקף את בג"ץ ומסר בתגובה להחלטה כי ״בית המשפט השתלט באופן רשמי על הכנסת, ומהיום הפך העליון את יו״ר הכנסת לחותמת גומי, כאשר את הכנסת והמליאה מנהלים שופטי העליון. אין דבר כזה באף דמוקרטיה. אני קורא ליו״ר הכנסת להודיע שרק הוא יקבע מתי המליאה תתכנס ומה יהיה על סדר יומה". שר המשפטים אמיר אוחנה מהליכוד קרא גם הוא לאדלשטיין שלא לקיים את פסיקת בג"ץ.

גם במפלגת ימינה קראו לאדלשטיין שלא לקיים את פסיקת בג"ץ. ח"כ בצלאל סמוטריץ כתב בחשבון הטוויטר שלו: "אני קורא ליולי אדלשטיין לא להיכנע להתערבות הבוטה של בג"ץ בעבודת הכנסת ולסרב לקבל את תכתיביו". 

"הדמוקרטיה לא מתה, יש כאלה שמנסים להרוג אותה וזה לא יו"ר הכנסת", אמרה ח"כ איילת שקד. בג"ץ לא קובע לכנסת כיצד להתנהל ולא שם את עצמו מעל הכנסת. רק היא תחליט מתי תתכנס ומתי תצביע בהתאם לחוק ולתקנון".

"הדרך לאנרכיה קצרה" (צילום: אסתי דזיובוב/TPS‎, חדשות)
צילום: אסתי דזיובוב/TPS‎, חדשות

הנשיאה חיות: "למה בחירה של מישהו מהמחנה השני היא מוקש בדרך לאחדות?"

נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, הבהירה בפתח הדיון: "הדיון היום יתמקד בהימנעות מקיום הצבעה לשם בחירת יו"ר לכנסת" 

עו"ד איל ינון, היועץ המשפטי לכנסת, הציג את הטענות בשמו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין: "אומר יו"ר הכנסת המכהן (שהינו מכהן מכוח הרציפות ואינו נבחר): "יהיה זה חוסר אחריות לאומית מצדי, בשעה שבאופן גלוי מתקיים משא ומתן קואליציוני פוליטי בין שתי הסיעות הגדולות בכנסת להקמת ממשלת חירום או ממשלת אחדות לאומית שהיא כה נחוצה בעת הזו, להביא למליאת הכנסת הצעה שטמון בה מוקש שיפוצץ את המגעים האלה". 

הנשיאה חיות: "למה בחירה של מישהו מהמחנה השני יהיה מוקש או מכשול להקמת ממשלת אחדות?" 

עו"ד איל ינון: "מה שמטריד אותי כיועץ משפטי לכנסת הוא שאם בעוד כמה שבועות יתברר שיו"ר הכנסת הנבחר הינו מסיעת האופוזיציה, כל שני וחמישי יהיה משבר שבו יו"ר הכנסת ינסה לטרפד חקיקה, להקשות על הממשלה בכל מיני דרכים, זה יהיה בלתי אפשרי ומתכון לאסון". 

עוד המשיך עו"ד ינון: "אני לא בטוח שבחירת יור עכשיו היא בעצמה לא פגיעה במרקם החוקתי"  

עו"ד ינון לנשיאת העליון: "לא בכל סוגיה שמגיעה לפתחכם חייבים להכריע".