אחרי שלוש מערכות בחירות ללא הכרעה תוך שנה ופלונטר שהביא לשיתוק המערכת הפוליטית - אתמול (חמישי) נפל דבר: כחול לבן התפרקה לאחר שבני גנץ הכריע את הכף כשהחליט ללכת עם בנימין נתניהו, וכך תוך שעות ישראל מצאה את עצמה בדרך לממשלת אחדות. אלא שלמרות הצהרת הכוונות שבאה לידי ביטוי במהלך המשמעותי ביותר עד כה בדרך להרכבת הממשלה, אין עדיין הסכם בין גנץ לנתניהו – ולשניים עוד שורה של אתגרים עד החתימה הנכספת שתשים סוף לסאגה הפוליטית. האם יכול להיות תרחיש שלמרות ההתפתחויות האחרונות לא תקום ממשלה? אלה המכשולים של גנץ ושל נתניהו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כשגנץ החליט ללכת עם נתניהו הוא העדיף לזנוח את השותפות עם יאיר לפיד, ובכך למעשה גם הביא לפירוק של כחול לבן וגם הקים עליו אויבים פוליטיים חדשים, שעד היום היו שותפיו לדרך: "יש עתיד" של לפיד ותל"ם של יעלון. היום מתחו בסביבת גנץ ביקורת קשה על לפיד ואמרו: "ההסכם עם הליכוד בכלל עוד לא סגור סופית. לפיד כנראה חיפש סיבה לפרק את השותפות עוד לפני שהתברר סופית לאן כל זה הולך. לפיד הוא 'דובון לא-לא'. גנץ קיבל את ההחלטה לפרק כשהבין סופית שיאיר מעדיף בחירות רביעיות על כל מתווה של אחדות".

בפוסט שפרסם גנץ הלילה (בין חמישי לשישי) בעמוד הפייסבוק שלו, פנה ליאיר לפיד ובוגי יעלון וכתב: "יאיר, בוגי, תודה על הדרך שעשינו ביחד בשנה האחרונה. תמיד תהיו בעיניי פטריוטים שאוהבים את המדינה ופועלים למענה מכל מקום שבו תהיו. בסוף הדרך אני מאמין שאסור לגרור את מדינת ישראל לבחירות רביעיות בתקופה כה מאתגרת כאשר המדינה מתמודדת עם משבר הקורונה והשלכותיו - ועל כך אנו חלוקים. ישראל לפני הכל".

הצהרת יאיר לפיד (צילום: N12)
הצהרת לפיד אחרי ההתפצלות מסיעתו של גנץ | צילום: N12

"גנץ חתם על תעודת הפטירה הפוליטית שלו"

אחד החששות העיקריים בשנה האחרונה בקרב כחול לבן היה שנתניהו לא יקיים רוטציה עם גנץ, ויזנח את ההסכם ברגע האמת. זה הקול שהשמיעו לפיד ויעלון בשנה האחרונה, ולמרות ששיתוף הפעולה עם גנץ הסתיים - החשש הזה עדיין רלוונטי. עם בחירתו של גנץ היום לתפקיד יו"ר הכנסת, מקורביו של לפיד תקפו: "גנץ חתם על תעודת הפטירה הפוליטית שלו היום, נתניהו ירמה אותו ובסוף הדרך יזרוק אותו לאנחות. לא ירחק היום שגנץ יבין את זה. בני בגד בעקרונות ובערכים שהבטחנו לבוחרים שלנו".

שני הזרזים להחלטה של גנץ, כפי שדווח במהדורה המרכזית הערב, היו שיחת טלפון שקיבל מיו"ר ש"ס, שר הפנים אריה דרעי, וסקר אחד שחזה לכחול לבן מפלה קשה בבחירות הבאות:

בשיחת הטלפון עם דרעי, שהתקבלה בזמן כינוס ה"קוקפיט" של כחול לבן, גנץ קיבל הבטחה מפורשת: נתניהו יקיים את הסכם הרוטציה. אבל בסביבת גנץ דורשים שתי ערבויות מפורשות: הראשונה, שכשתושבע הממשלה יעוגן בחוק מועד ההחלפה עם נתניהו – והבטחה מפורשת שאם נתניהו יפרק את הממשלה, גנץ יתמנה לראש ממשלת המעבר. בסביבת גנץ הבהירו: אם נתניהו ינסה לרמות - קיימת אפשרות לחוקק חוק שלא יאפשר להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה למועמד שיש נגדו כתב אישום.

בהמשך ישיר לחקיקה האפשרית הזאת, אחת השאלות המסקרנות כרגע היא מה יהיה התפקיד של נתניהו כשגנץ יחליף אותו בראשות הממשלה. האם גנץ יסכים לחקיקה שתאפשר מפורשות לחבר כנסת שנאשם בפלילים לכהן כממלא מקום ראש ממשלה או כשר כלשהו? התשובה לשאלה הזאת עדיין לא ידועה.

חלוקת התיקים, השרים שילכו הביתה - וליברמן שעל הגדר

יו"ר ישראל ביתנו לא היה בסוד העניינים, ורק שלשום הבין לאן נושבת הרוח. מבחינתו של ליברמן, היה לו סיכום עם גנץ שהולכים על ממשלה ליברלית, אך גנץ הלך עם סמוטריץ' והחרדים. צריך לראות מה יעשה ליברמן, שכן מבחינתו זו פגיעה קשה: מי שנחשב בשנה האחרונה ל"לשון המאזניים" איבד ברגע את היכולת להכריע לאן תלך הפוליטיקה הישראלית. טרם ידוע איך ליברמן יפעל למרות שהוא טוען שזו תהיה ממשלה מסורבלת שלא תוכל לתפקד. בחוסן לישראל של גנץ היו שמחים מאוד לראות אותו נכנס יחד איתם לממשלה הבאה. 

ביבי השבעה בכנסת
נתניהו בהשבעת הכנסת ה-23

גם ראש הממשלה נתניהו יצטרך להתגבר על מכשול כדי להבטיח את כינונה של הממשלה הבאה. משום שממשלת האחדות המסתמנת תכלול גם את כל מפלגות "בלוק הימין" – זו תהיה אחת הממשלות הגדולות בתולדות המדינה, דבר שיקשה מאוד על מלאכת חלוקת התיקים.

הקואליציה המסתמנת תמנה כ-78 חברים: 58 מבלוק הימין, עוד 17 מחוסן לישראל יחד עם חברי תל"ם – למעט היו"ר בוגי יעלון – ו-3 חברי כנסת מהעבודה. ייתכן שגם אורלי לוי תצטרף. אלא שלמרות גודלה היחסי הקטן של מפלגתו של גנץ – היא צפויה לקבל את התיקים הבכירים ביותר, ובראשם החוץ, הביטחון וככל הנראה גם המשפטים. גורמים בכחול לבן לוחצים על גנץ לקחת את תיק הביטחון ולא את תיק החוץ. הסיבה: התחום יהיה פעיל פחות בגלל הקורונה ונתניהו תמיד מתפקד כ"שר על".

מסתמן גם שנתניהו הסכים לוותר על תיק התקשורת הקרוב ללבו לטובת גנץ, יחד עם משרדי הכלכלה, החקלאות התרבות והספורט ואיכות הסביבה. את תיק האוצר צפוי ככל הנראה לקבל ישראל כ"ץ, שייפרד ממשרד החוץ, במקומו של ניר ברקת – המועמד של נתניהו לתפקיד בבחירות האחרונות. 

משביעים את הכנסת (צילום: החדשות , החדשות12)
השבעת הכנסת תחת מגבלות הקורונה | צילום: החדשות , החדשות12

על רקע ההתקרבות בין נתניהו לגנץ, אמרו גורמים בימין שהם לא יסכימו לממשלה פריטטית. נתניהו יידרש גם לקבל החלטות קשות מבחינת חלוקת התיקים לא רק בבלוק – אלא גם בתוך הליכוד, שלה כיום 16 שרים ושם כנראה יהיו שרים מאוכזבים רבים שיצטרכו להיפרד ממשרדיהם. בעקבות הפרסומים על מינויו הצפוי של כ"ץ לאוצר, מקורבי ברקת אמרו: ניר ברקת סומך על ראש הממשלה באופן מלא ואין לו ספק שיקיים את הבטחתו לאזרחי ישראל וימנה אותו לתפקיד שר האוצר בממשלת החירום, ובוודאי לנוכח המשבר החמור ביותר לכלכלת ישראל מאז קום המדינה.

באשר לגורלם של חברי הכנסת האוזר והנדל מסיעת תל"ם, הם מבחינתם ירצו להיכנס לקואליציה, אבל לפי ועדת הכנסת הם  לא יכולים, שהרי יעלון התפצל עם סיעתו מגנץ. עם זאת, גורמים משפטיים אומרים כי השניים יוכלו להתפלג ולהיכנס כסיעה עצמאית לממשלת נתניהו-גנץ.