בצל המשך העלייה בתחלואה והעימותים בקואליציה, הנשיא ראובן (רובי) ריבלין מתח היום (רביעי) ביקורת על טיפול הממשלה במשבר הקורונה. "עד לרגעים אלו מדינת ישראל לא פיתחה 'תורת לחימה' ברורה למאבק בנגיף", אמר ריבלין בטקס סיום מחזור מ"ז של המכללה לביטחון לאומי. "חייבים לתת את המושכות בידי גוף שיכול להביא את התוצאה הטובה ביותר, כשכל שאר המשרדים כפופים לו ומסייעים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

הנשיא התייחס להתמודדות עם התפרצות הנגיף עד כה: "ההתמודדות עם נגיף הקורונה הביאה לגיבושה של הסכמה פוליטית, ובכך היא חשפה מידה משמעותית של אחריות ציבורית. עם זאת, עד לרגעים אלו מדינת ישראל לא פיתחה 'תורת לחימה' ברורה וקוהרנטית למאבק בנגיף. אין לנו גוף אחד שמרכז את הידע, את המאבק, את ההתמודדות, את השליטה, ואת השיח מול הציבור ועם הציבור".

הנשיא קרא לממשלה לנהל את המערכה בנגיף בתקיפות, אך תוך שקיפות מלאה מול הציבור ונציגיו בכנסת: "אין שום מקום לחישובים פוליטיים של משרד הביטחון מול משרד הבריאות. חייבים לתת את המושכות בידי הגוף שיכול להביא את התוצאה הטובה ביותר, כשכל שאר המשרדים כפופים לו ומסייעים לו".

נתניהו מקבל את משימת הרכבת הממשלה (צילום: נועם רבקין פלאש 90)
"אין תורת לחימה למאבק בקורונה". ריבלין ונתניהו | צילום: נועם רבקין פלאש 90

עוד קרא ריבלין להשבת אמון הציבור במקבלי ההחלטות: "היום הביטחון הלאומי שלנו מצריך התמודדות נחושה אך שקולה עם המשבר הבריאותי. הביטחון הלאומי שלנו מצריך שיקום המשק הישראלי שספג וסופג מכה אנושה. הביטחון הלאומי שלנו מצריך את השבת אמון הציבור במערכת הפוליטית, ואיחוי השסעים העמוקים בעם שהתגלו במלוא פוטנציאל הנפץ שלהם בשנת הבחירות הלא נגמרת".

"מגפת הקורונה מעמיקה עוד יותר את הצורך בניסוח תפיסת בטחון לאומית כוללת ומקיפה למדינת ישראל", המשיך הנשיא. "תפיסת ביטחון לאומי שלא בוחנת את עצמה רק דרך כוונות הרובה אלא משקללת בליבת העשייה שלה שאלות חברתיות, כלכליות ואף בריאותיות. במקרה הזה, לא שסעים פנימיים ולא משבר כלכלי, אלא נגיף זעיר, העמיד במבחן את הביטחון הלאומי שלנו".

בדבריו קרא הנשיא גם לשמירה על עצמאות המוסדות הדמוקרטיים במדינה. "הוכחנו שאנחנו דמוקרטיה איתנה", הצהיר. "הסיבה המרכזית להצלחה שלנו בהתמודדות עם השסעים היא רק מכיוון שראינו לנגד עיננו את האתגר החברתי כאתגר לאומי מחייב ופיתחנו מנגנונים לטיפול בשסעים. מנגנונים שבאים לידי ביטוי במוסדות הדמוקרטיים שלנו - הכנסת, מערכת המשפט, התקשורת החופשית וארגוני החברה האזרחית. המערכות הללו, אך ורק במידה שהן שומרות מכל משמר על עצמאותן, מאפשרות להביא לידי ביטוי את המתחים הקיימים בחברה שלנו, מתחים הבריאים לחברה דמוקרטית, ואף חיוניים לקיומה, ולפתור אותם בדרכי שלום".