ישראל נגד בית הדין בהאג: התובעת הרשמית של בית הדין בהאג קבעה היום (שישי) - יש עילה לחקור את הסוגיה הפלסטינית - ישראלית. אך סייגה, יש לחכות לחוות דעת נוספות בנושא. בהודעתה נכתב: "תיפתח חקירה על פשעי המלחמה לכאורה המתבצעים בשטחים הפלסטינים. הפשעים התקיימו או מתקיימים בגדה המערבית, מזרח ירושלים ועזה". ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב להודעת האג: "בית הדין הפך לכלי נגד ישראל". מוקדם יותר פרסם היועמ"ש מכתב שבו הצהיר כי בית הדין לא רשאי לעסוק בסוגיה הישראלית- פלסטינית. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"זהו יום שחור לאמת ולצדק", מסר ראש הממשלה. "הופכים את בית הדין הבינלאומי לנשק פוליטי במאבק נגד ישראל. רוצים להפוך את העובדה שיהודים חיים בארץ ישראל, במולדתם, לפשע מלחמה. זה אבסורד. אנחנו נאבק על זכויותינו ועל האמת ההיסטורית בכל דרך אפשרית. תובעת בית הדין הפלילי הבינלאומי כנראה החליטה שלא לדחות על הסף את העתירה הפלסטינית נגד מדינת ישראל. זוהי החלטה שערורייתית חסרת בסיס".

נתניהו המשיך: "לבית הדין הבינלאומי אין שום סמכות לדון בנושא. יש לו סמכות לדון רק כשמדובר בתביעות שמוגשות על ידי מדינות ריבוניות. אבל מעולם לא הייתה מדינה פלסטינית. החלטת התובעת בהאג הופכת את בית הדין הבינלאומי לעוד נשק פוליטי במלחמת הדה-לגיטימציה נגד מדינת ישראל. התובעת התעלמה לחלוטין מנימוקים משפטיים רציניים שהצגנו בפניה. היא גם מתעלמת מהאמת ומההיסטוריה כשהיא אומרת שזהו פשע מלחמה שיהודים חיים במולדתם, ארץ התנ"ך, ארץ אבותינו. לא נשקוט ולא נרכין ראש בפני העוול הזה. נמשיך להילחם בו בכל הכלים העומדים לרשותנו”.

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, הגיב גם הוא על ההחלטה וכתב: "החלטת תובעת משקפת את ההטייה האנטי-ישראלית המושרשת בהאג. במקום ללכת לאורו של משפט צדק, התובעת בחרה לאמץ שיקולים פוליטיים ולחתור תחת אמות המשפט הבסיסיות. זוהי רדיפה אחר מדינת ישראל. למדינת העם היהודי זכויות היסטוריות ומשפטיות בארצה ושום לוליינות משפטית לא תמחק אותן".

בין הנימוקים העיקריים במכתב הישראלי שהגיש היועמ"ש על חוסר הסמכות של בית הדין לעסוק בסוגיה: הרשות הפלסטינית אינה מדינה ריבונית ומשום כך לא יכולה לפנות לבית הדין. בנוסף, הסכסוך הישראלי-פלסטיני הינו סוגייה פוליטית שלא צריכה להיות מוכרעת בהליך משפטי. 

יתר על כן, בהודעה מטעם המדינה הוסבר כי ישראל ופלסטינים הסכימו, בתמיכת הקהילה הבין-לאומית, לפתור את המחלוקת ביניהם בדבר עתיד השטחים במסגרת משא ומתן. הפלסטינים, בפנותם לבית הדין, מבקשים לפרוץ את המסגרת המוסכמת בין הצדדים, ולדחוף את בין הדין להכריע בשאלות פוליטיות שצריכות להתברר במשא ומתן ולא בהליך משפטי פלילי.

עוד הדגישו במכתב מטעם המדינה: "לא לשם כך הוקם בית הדין, ואין לו רשות או יכולת לעסוק בנושאים אלה, ודאי שבהיעדר הסכמה של שני הצדדים." המשנה ליועמ"ש ד"ר רועי שיינדורף שהוביל את הנייר המשפטי הסביר כי הפלסטינים מנסים ולא בפעם הראשונה לנצל את בית הדין בהאג או לגרור את הסכסוך לבית הדין. העמדה של מדינת ישראל היא שלבית הדין אין סמכות לקבוע לגבי הטענות הפלסטיניות מהסיבות שכתובות בדו"ח. 

"ניסיון לעשות פליליזציה של הסכסוך"

בית הדין הפלילי בודק בשנים האחרונות את הפעולות הישראליות בגדה ואת הירי על הגדר בעזה. הבדיקה המקדמית נעשית על ידי משרד התובעת מתחילת שנת 2015, הכוללת בחינה של פשעים לכאורה שבוצעו בשטחי עזה והגדה המערבית, כולל מזרח ירושלים, החל מיוני 2014, על ידי הישראלים והפלסטינים.

יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן (צילום: רויטרס, רויטרס_)
אבו מאזן, ראש הרשות הפלסטינית שצפויה לפנות להאג | צילום: רויטרס, רויטרס_

מגורם מדיני נמסר כי המכתב פורסם לאור מידע שהתובעת בבית הדין בהאג תפרסם את חוות הדעת שלה בנושא בקרוב. עוד נמסר כי מעבר לחוסר הבסיס המשפטי, יש כאן ניסיון פלסטיני לעשות פליליזציה של הסכסוך ולתאר אותו באופן שרק להם יש זכויות ולישראל יש רק חובות. הגישה הזו יכולה רק להרחיק ולא לקרב. תהליך פלילי יתמרץ האשמות דו צדדיות ולכן זו גם טעות מבחינת התהליך המדיני וחבל שהפלסטינים הולכים בגישה של דמוניזציה לישראל בגופים בינלאומיים במקום בגישה של דיאלוג.

המכתב שפורסם מטעם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מדלבליט, נעשה בשיתוף משרד החוץ, משרד המשפטים והמטה לביטחון לאומי בהובלת המשנה ליועמ"ש ד"ר רועי שיינדורף וד"ר טל בקר בתיאום מלא מול הדרג המדיני הבכיר.