>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

לפני כמעט שבועיים, בדיקות ה-PCR בדרום אפריקה החלו לחזור עם שגיאה חריגה - משהו גנטי שסימל שנמצא וירוס, אבל הוא אחר. והם החלו לבדוק את זה לעומק. המדענים הדרום אפריקאיים הבינו שיש פה וריאנט חדש, ווריאנט חריג, ועשו את הדבר האחראי - הודיעו לעולם.

וברחבי העולם, עוד לפני שהגיעו הדגימות, כשהכל מבוסס על שיחות עם עמיתים בדרום אפריקה ונתונים שמתפרסמים - כבר אז הברנז׳ה של המרצפים הגנטיים הבינה שיש פה באמת משהו חריג. שהווריאנט החדש הזה, שאז עוד קראו לו בשם הלא קליט B.1.1.529, לא דומה למשהו שראינו לפני כן. 

על פי ההערכות, מדובר בווריאנט עם המון מוטציות, עם כמות שלא חשבו שהיא בכלל אפשרית. וכל זה קורה במקביל לעלייה חדה של תחלואה בדרום אפריקה - זינוק של 900% במקרים המאומתים שם בשבוע. אז ברור שזה על הנייר, מאוד מטריד. אבל עכשיו צריך להפוך את ההערכות לידע, לבדוק מה הקטע של הווריאנט החדש, "אומיקרון", באמת. 

"אחד ביום": בלשית הווריאנטים

במקביל, אנחנו כבר שומעים אינדיקציות שהחיסון יעיל בצורה כזו או אחרת - וגם אם הוא לא מונע הדבקה באותה יעילות, הוא כן בתקווה מונע מחלה קשה. יש גם סימנים מעודדים מדרום אפריקה שבינתיים לא רואה איזו עלייה חדה באשפוזים או תסמינים שלא הכרנו. ובעיקר, אנחנו עדיין לא יודעים אם החששות של המדענים יתממשו בעולם האמיתי.

בפרק החדש של "אחד ביום" אנחנו עם כתבתנו עמליה דואק, פרופ' עדי שטרן, ראש המעבדה לחקר אבולוציה של נגיפים בבית הספר שמוניס של אוניברסיטת תל אביב פרופ׳ אלכס סיגל - הוירולוג שחוקר את הווריאנט המסתורי. האזינו לסיפור של ווריאנט אומיקרון - מה יודעים, מה לא יודעים, ומה כל זה אומר.