>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

הדיון על הפנסיות של אנשי הקבע בצה"ל מתנהל כבר שנים ארוכות, וקיבל השבוע התפתחות משמעותית. לאחר שבמשך שנים ארוכות משרתים בקבע נהנו בעת שחרורם מ"תוספת הרמטכ"ל" - הגדלה של הפנסיה שצברו, לעתים כמעט ב-20% - נעתרה הממשלה לבקשת בג"ץ והחליטה על הסדרת את הנושא בחקיקה. בנוסח הנוכחי ההסדר קובע כי הפרקטיקה תימשך, ותהנה מלגיטימציה חוקית, אך תקוצץ ותתנהל על פי מדדים קבועים.

המהלך עורר ביקורת רבה, וגם חשף דילמה מורכבת. מצד אחד, בציבור טוענים שאנשי הקבע, ובייחוד אלו שעוסקים בעבודות שיש להן מקבילות בשוק האזרחי, מכבידים על הקופה הציבורית, פורשים בגיל מוקדם, ונהנים מהטבות מופרזות. מנגד, בצבא מבקשים להיאחז בכלים שיאפשרו להם להיאבק במגזר הפרטי על מיטב האנשים, ומסבירים כי השירות בצבא אינו דומה כלל וכלל לעבודות אחרות בשוק, ועל כן מחייב תגמול שונה.

בפרק החדש של "אחד ביום": ד"ר חיים ויצמן, מומחה למדיניות ציבורית מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, יעזור לנו להבין איך קרה שהרמטכ"ל יכול להחליט להוסיף עוד כסף לפנסיה של חיילים, מה הוביל את הממשלה להחליט שהפרקטיקה השנויה במחלוקת הזאת תעוגן בחוק - ואיך הסיפור הזה הוא לא על פנסיה, אלא על סוגיות שמגדירות את החברה הישראלית. האזינו