השיחה הזו התקיימה השבוע בין שני אנשים בניסיון של הראשון להבין מה קורה עם אחד המנהיגים החשובים והמשפיעים במזרח התיכון - חסן נסראללה. כן, נסראללה ככל הנראה יצא מהבונקר, וגורמי המודיעין בישראל עוקבים אחר כל תנועותיו, בניסיון לפענח את צעדיו הבאים ואיך הם ישפיעו על המתרחש בגבול לבנון בפרט ובישראל בכלל. אנחנו נמצאים באחת התקופות המורכבות ביותר למנהיג חיזבאללה: הוא עדיין נמצא ברובע דאחייה בביירות ומשם מנסה לנהל את המשבר הנורא שפוקד את לבנון.

המשבר החריף מאיים לא רק על יציבות המדינה אלא גם על יציבות ארגונו של נסראללה, ובישראל בוחנים את הצמרת הפיקודית של חיזבאללה ואת לבנון מכל ההיבטים. איך הגענו עד הלום למשבר זה? בעיקר בגלל האליטה הפוליטית שדאגה אך ורק לעצמה מאז מלחמת האזרחים בלבנון. בנתה את הכלכלה שלה על פי כלכלה שמשרתת רק את העשירים. החל מ-2018 השיטה הזאת מתחילה לקרוס.

מתחילת שנת 2020 לבנון נמצאת בחוב של 100 מיליארד דולרים. זה חוב אדיר. האינפלציה השנתית של לבנון כרגע היא הראשונה בעולם. 78% מהלבנונים חיים כיום בעוני והאבטלה מגיעה ל-37%.  תמונות של ‏שטרות מזויפים של 100 דולרים בתוך פח אשפה בלבנון מספרות חלק מהסיפור הנורא שחווים עכשיו תושבי לבנון.

שטרות מזויפים של 100 דולר בתוך פח אשפה בלבנון
פערים עצומים במדינה. דולרים מזויפים בתוך פח אשפה בלבנון

מעבר על תמונות אינסטגרם שצעירים לבנונים מעלים יכול לבלבל. מצד אחד ירי ברחובות ומצד שני עשרות ומאות צעירים, לבושים במיטב המותגים, שותים קוקטיילים בשקיעה על חוף הים של ביירות וג'וניה. יש פערים עצומים במדינה: בלבנון יושבים גדולי המיליארדרים של המזרח התיכון כמו ראש הממשלה מיקאתי עצמו, ומנגד צעירים רבים שאין להם פרנסה, והתוצאה - הרבה אסקפיזם. רבים מעשירי לבנון קונים עכשיו נדל"ן בקפריסין, מעבירים כסף ובונים לעצמם מקלט לשעת חירום. בינתיים, אולי כדי לשכוח, צעירים רבים מבלים במסעדות ובמועדונים כאילו אין מחר, ואולי אין באמת מחר. 

צעירים לבנונים שותים בשקיעה ומתעדים ברשתות החברתיו
מבלים במסעדות ובמועדונים כאילו אין מחר

המשבר הוא לא רק כלכלי אלא גם בריאותי, עדתי ומנהיגותי. לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, 40% מהרופאים ו-30% מהאחיות עזבו את לבנון, וזו רק דוגמה אחת. התפקודים של הכלכלות בלבנון נפגעו קשות, ומהבחינה הזאת חיזבאללה גם זוכה וגם מפסיד. ללבנון יש רק את התיירות שיכולה אולי לחלץ אותה מהבוץ. זו איננה מדינה יצרנית והכלכלה שלה תלויה במקורות חוץ. בגלל הקורונה הם מושבתים מכל בחינה. הבנק הלבנוני סגר את היתרות, ומאז מרץ 2020 המדינה אוכלת את יתרות מטבע החוץ שלה. אין כניסה של מט"ח חדש ללבנון. באגף המודיעין מעריכים שיש שם כלכלה שחורה שלמה משגשגת.

השורה התחתונה היא שהאזרח הלבנוני הפשוט נקלע למשבר הרבה יותר גדול ממה שהיה לפני מלחמת האזרחים. הבעיה העיקרית היא הגירה גדולה ספציפית גם בצד הנוצרי, וחיזבאללה מסתכל על כל זה בעיניים מבקרות. מאז 2006, השנה שבה חיזבאללה כרת הסכמים עם המפלגה הנוצרית הגדולה, הוא נכנס לאט לאט לתוך המערכת הפוליטית הלבנונית ויש לו גם שרים בתוך הממשלה.

מבחינה פוליטית חיזבאללה משמש כארגון היברידי: הוא נמצא שם אבל לא נמצא בפרונט. חיזבאללה סתגלנים יותר לסיטואציה, והעדה השיעית - שהיא לרוב יותר מסורתית ויותר חקלאית - יכולה כעת להצליח יותר: דווקא כשהמצב הכלכלי בכל המדינה צונח, לה יש סיכויים טובים יותר לצלוח את המשבר.

הזמרת הלבנונית אליסה
"לא רוצה להפסיק ללכת עם מחשוף". הזמרת הלבנונית אליסה

אדם שמכיר את המתחולל ברחובות ביירות נשאל השבוע: האם יש עוד תיירים בלבנון? התשובה: יש מעט מאוד. יש הרבה יותר יוצאים מנכנסים. עם זאת, חשוב להגיד שלא הכול רע ויש שם אזורים טובים, יש זמרים שמוציאים אלבומים חדשים ותוכניות סטנד אפ ויש עדיין כוכבים. חלק מהאומנים הצעירים מרשים לעצמם לבעוט ולמחות. אחת המפורסמות והמשפיעות היא הזמרת אליסה שמככבת ב-MTV. "אני לא רוצה להפסיק ללכת עם מחשוף רק כי יש מפלגה [חיזבאללה] ששולטת עלינו", אמרה בריאיון באחרונה והוסיפה לעצמה אלפי עוקבים באינסטגרם.  

"אתה תוכל לראות צילום של אגם יפה ופסטורלי, אבל בצדו השני יש זיהום רציני", מסביר האדם שבקיא במה שמתרחש בלבנון. לדבריו, מערכת המנהל הפוליטית לא מצליח לשפר את תנאי האזרח, כלומר יש כסף בקופה המערבית שלא מותנה בחיזבאללה אלא ברפורמות בתוך המערכת הציבורית הלבנונית. מהבחינה הזאת התפיסה היא שחיזבאללה "פה כדי להישאר" כשחקן פוליטי חזק.

משבר הדלק - ואיך אירן נכנסת לתמונה

ספינות הדיג כבר מוכנות ליציאה לאחר הכרזתו של נסראללה שמגזר הדייגים יצורף לרשימת מקבלי הסולר האירני. תמונות שפורסמו ברשתות חברתיות בלבנון עוררו תקווה בקרב התושבים. ענף הדייג גדול ומשמעותי ומשפיע על אספקת המזון בלבנון. סיפור הדלק שינה את המציאות בלבנון: אוניות הסולר האירניות סיפקו אנרגיה והוסיפו למעמד של חיזבאללה במדינה.

המשמעות היא שחיזבאללה נכנס לתפקוד מדינתי בעל כורחו, וכארגון היברידי הוא ידע להרוויח מזה קופון. בסופו של דבר הוא לא מתחייב לאספקה שנים קדימה - בחיזבאללה מצהירים שהם יביאו סולר (בשלב זה סולר מזוקק) אבל רק באופן חלקי, ואם תהיה עסקת חשמל עם מצרים או ירדן הם רק ירוויחו מזה.

חסן נסראללה
יכול לנצל את המשבר כדי לגזור קופון פוליטי. מנהיג חיזבאללה נסראללה
הפגנות אלימות בביירות, לבנון
הפגנות אלימות בביירות, לבנון

תחת המשבר הזה חיזבאללה מצא עוד תפקודים שהוא נדרש אליהם, וכך הוא יכול לנצל את המשבר כדי להגדיל את ההשפעה האירנית ולגזור לעצמו קופון פוליטי. בין השאר בגלל שהסולר אכן מגיע למקומות הומניטריים. אם מסתכלים על ייבוא הסולר בטווח הזמן הקרוב, מדובר בהישג אסטרטגי שמקרין על הבייס הפוליטי של הארגון ועל המסר שהארגון משדר למדינה. חיזבאללה אומנם מרוויח בטווח הקצר אבל לטווח הארוך הוא יפסיד מזה. 

חיזבאללה מספק דלק לתושבי לבנון (צילום: reuters)
מרוויח מהמצב. חיזבאללה מספק דלק לתושבי לבנון | צילום: reuters

כמה אירן באמת משפיעה על מה שקורה בלבנון? אירן לא יכולה להיות משענת כלכלית לחיזבאללה כשיש לה חוב של מאה מיליארד דולרים. 600 מיליון דולרים מהתקציב השנתי של חיזבאללה מגיע מאירן, וחיזבאללה נואש למצוא אפיקי מימון נוספים. אין הוכחה שיש מימון של חיזבאללה באמצעות סמים. אבל כסף נכנס מהלבנת הון וסמים מקהילות שיעיות שחיות בדרום אמריקה ואפריקה. עם זאת, זהו לא בסיס התקציב של הארגון. השבוע ‏צייץ חבר הפרלמנט פואד מח'זומי: "חיזבאללה מנסה להשתלט על שטח ירוק היסטורי בביירות, מועדון הגולף המפורסם ליד שגרירות אירן באמתלה של הקמת תחנת חשמל בשטח השייך לו. הממשלה עומדת חסרת אונים מול ההשתלטות של חיזבאללה על נכסי המדינה".

המושכת בחוטים והדילמה: "לחסל? זה גס מדי"

נשאלת השאלה - עד כמה נלחץ נסראללה מאירועי הירי ברחובות והסיכוי לגלישה למלחמת אזרחים? הירי ברחובות ביירות מצטרף לשורה של אירועים אלימים שקוראים תיגר על משילות חיזבאללה. אחד האירועים הללו התרחש בחלדה ועורר הדים. רצף של נקמות דם בין השבטים הערביים הובילו לכך ששבט מחלדה הציב מארב בדרך להלווייה של פעיל חיזבאללה: מדובר בשבטים סונים שמתיישבים על כביש ביירות דרום. מקרה מאתגר שני הוא בשוואיה, לאחר הירי הפלסטיני, כשחיזבאללה ניצלו את השטח כדי לירות לעבר ישראל. במקרה זה היה ניתן לראות עד כמה האוכלוסייה הדרוזית מוקיעה אותם מתוכה.

אנחנו עדים לניסיון לחדש את הכוח הצבאי של חיזבאללה. הכוחות הלבנוניים של סמיר ג'עג'ע עומדים לעבור את מפקדת הברית של חיזבאללה ולכן נסראללה ניצל את זה כדי להתחיל בקמפיין פוליטי אגרסיבי נגד המפלגה הזו. השבוע נסראללה גם הפנה אליו מסר ואמר: "סמיר ג'עג'ע, תבדוק את עצמך טוב אם אתה חושב על מלחמה אזרחית". רגע אחרי שהתפאר ב-100 אלף לוחמים, הוסיף: "הכנו את הלוחמים האלה כדי להגן על לבנון".

אחת הנשים החזקות בלבנון היא פרידה ג'עג'ע, האישה "ששולטת" בסמיר ג'עג'ע - מנהיג מפלגת "הכוחות הלבנוניים" הנוצרית והאויב של נסראללה. הוא סומן על ידי חיזבאללה, ואף על ידי נסראללה עצמו, כמי שעומד מאחורי תקרית הירי ביום חמישי שעבר בביירות, שבמהלכה נהרגו שבעה לבנונים מתומכי חיזבאללה ואמל. מפלגתו, שמחזיקה ב-15 מושבים בפרלמנט, היא השנייה בגודלה במחנה הנוצרי. פקיד במפלגה אף לא חשש להצהיר השבוע: "אנחנו נמצאים במלחמה קיומית עם חיזבאללה ואיננו חוששים מאיומיו".  

סמיר ג'עג'ע ופרידה ג'עג'ע
מחזיק בכוח פוליטי שבינתיים לא מאיים. סמיר ג'עג'ע ופרידה ג'עג'ע

למרות שסמיר עומד בחזית, רבים טוענים שמי שמנהל בפועל את המפלגה היא למעשה פרידה, אשתו. היא חברת פרלמנט בעצמה ומנהלת את העניינים הפנימיים של המפלגה ביד רמה ואחראית על ניהול הכספים בה. היא מקפידה להיראות בציבור במיטב בגדי המעצבים, תמיד עם שעונים ותיקי יוקרה בשווי עשרות אלפי דולרים, בעוד מרבית הלבנונים נאנקים תחת אבטלה ושכר צונח. בשנים האחרונות זכתה המפלגה לתרומות של מאות מיליוני דולר מסעודיה. והנה גם סעודיה מעורבת בפוליטיקה הפנימית בלבנון. 

מי שמכיר אותה ועוקב אחריה מספר ש"פרידה אישה מאוד חזקה. כשהוא היה בכלא היא בעיקר טיפלה בזה אבל מאז שהוא יצא מהכלא הוא חזר לדברים האלה. השאלה אבל היא מי עומד מאחוריו. סעודיה וגם אולי טורקיה שרוצה לשלוט בלבנון".

המצב הנוכחי טוב לחיזבאללה. כארגון היברידי, ככל שארגונים מדיניים הולכים וקורסים כך הוא מוצא עצמו מקבל עוד אחריות. מדובר לא רק באספקת הסולר אלא גם בנפילה של בית החולים לקורונה שחיזבאללה הפך לאחראי עליו. גם צבא לבנון הולך ליפול מבחינת מימון, ולחיזבאללה לא תישאר ברירה על אף שהוא לא היה רוצה לקבל עליו גם את האחריות הזו. למרות הכול, האירועים האחרונים אינם משפיעים על ההתעצמות הצבאית של חיזבאללה.

חסן נסראללה
זקוק לחיבור עם מדינות מערביות. נסראללה

קציני המודיעין הישראלים רואים את הארגון מתבגר להם מול העיניים - מפקדיו כבר מבוגרים - ויש גם את הסוגיה הכלכלית. שכיר בחיזבאללה מרוויח כמה מאות דולרים (לפני תוספות ותק) וזה נתון שנשאר יציב גם מול המשבר. לחיזבאללה יש רצף של תמיכות סוציאליות מכל סוג שאפשר לדמיין. במבט מגבוה, במאקרו, על העדה השיעית - ניתן לראות כי חיזבאללה הם המיעוט בתוך העדה, כלומר, רוב העדה השיעית עדיין תומכת בארגון אמל. זה גורם לחיזבאללה לנסות ולתקוע כל טריז אפשרי בתוך העדה השיעית. במה "חיזבאללון ממוצע" מעסיק את עצמו היום? התשובה היא - לנגח את אמל, גם ברשתות החברתיות.

כשנסראללה הופיע כתלוי על הגרדום, בקריקטורה שהופיעה בעיתונים עם שאר הפוליטיקאים וגם בהפגנות, הוא מאוד לא אהב את זה. הוא לא רוצה להיות מזוהה איתם. כדי להפוך את לבנון למדינה משגשגת אין לה מנוס מסיוע מערבי. הסיטואציה הזאת מעמידה את נסראללה בצורך ההכרחי לחפש חיבור למדינות מערביות.

לבנון כלואה ומסובכת. נסראללה רוצה השפעה וכוח אבל נזהר מקבלת אחריות מלאה. הוא מבין שזה מסוכן לו, וגם אם אירן לוחצת אותו לשם הוא מסרב להתקדם, טוב לו כך. בינתיים. התלות של לבנון בו נכונה לו אבל במידה. ועדיין - למרות שהוא מסתובב ברחובות ביירות מעת לעת הוא נזהר. מאוד נזהר. הוא עדיין זוכר היטב את נחת זרועם של הישראלים ומחפש דרכים לייצב את ארגונו. לאורך זמן, גם הוא יודע, הוא יתקשה מאוד להחזיק כך את כל הכדורים באוויר.