כמה פעמים יוצא לך לדבר עם אלוף העולם - בעברית? השבוע שני הדברים קרו - גם הזכייה המרגשת והמיוחדת, וגם הריאיון. וכשהאלוף הזה מגיע מאחד ממקצועות האתלטיקה, אירוע הליבה של המשחקים האולימפיים, מדובר במאורע עוד יותר נדיר ועוד יותר מרגש. אם עוד לא הכרתם, זה הזמן: יונתן קפיטולניק הוא אלוף העולם (ובו זמנית גם אלוף אירופה) עד גיל 20 בקפיצה לגובה, והוא עוד לא בן 19.

קפיטולניק יחגוג את יום ההולדת רק בחודש נובמבר. בימים אלו הוא נמצא בנסיקה – ולא רק מעל למוט, ורבים כבר מדברים עליו כפוטנציאל למדליה. הוא הגיע להישג בזמן קצר יחסית, לאחר שהחל להתאמן בקפיצה לגובה רק לפני ארבע שנים: המורה שלו לספורט בחטיבת הביניים, עופר סולומון, זיהה אצלו את הכישרון והפגיש אותו עם אחד מהמאמנים המובילים בארץ לקפיצה לגובה, אנטולי שפרן, שהבין שיש לו יהלום בידיים.

"היו עוד מקצועות בספורט שעניינו אותי", מספר קפיטולניק בפתיחות בריאיון למגזין N12. "ניסיתי כדורגל, טניס, כדורסל - אבל אף ענף ספורט לא תפס אותי ב-100% ולא הרגשתי שייך ולא הבאתי את עצמי לחלוטין לידי ביטוי. אבל אז הגעתי לאתלטיקה. ראיתי אנשים טובים שרוצים להביא אותי להצלחה - האתלטיקה היא כמו משפחה אחת גדולה. הבנתי שזה מה שאני רוצה לעשות ולהשקיע בו. בכל דבר בחיים אני מאמין שאם אתה מתעסק בו – אתה צריך להשקיע בו 100% רצינות או לא לעשות בכלל".

כבר לאחר שנה של אימונים קבע קפיטולניק שיא אישי של 2.05 מטר, תוצאה לא רעה למי שכמה חודשים לפני כן סיים במקום ה-6 באליפות ישראל עם תוצאה של 1.87 מטר בלבד. בשנה שעברה הוכיח קפיטולניק לראשונה כי כנראה שיש כאן מישהו שבאמת אפשר לבנות עליו לעתיד: באליפות הפועל שנערכה בחודש יוני הוא ניצח עם שיא אישי של 2.17 מטר, אבל הרגע הגדול, לפחות מבחינה אישית, הגיע באליפות ישראל – שבה זכה לראשונה לאחר שגבר על מתחרים מבוגרים ומעוטרים ממנו בהרבה, כמו ניקי פאלי ודימה קרויטר.

"הרגשתי שיש מצב למשהו מיוחד"

את השנה הנוכחית הוא פתח בהגנה על תואר אלוף ישראל, אבל זה היה רק הסיפתח להישגים הגדולים באמת. באליפות אירופה עד גיל 20 שהתקיימה באסטוניה ב-17 ביולי הוא הפך לאלוף אירופה עם שיא אישי חדש של 2.25 מטר, וביום שבת כבר הגיע רגע השיא – הוא קבע שיא אישי נוסף של 2.26 מטר וזכה באליפות העולם עד גיל 20 בקניה.

יונתן קפיטולניק, אלוף העולם בקפיצה לגובה עד גיל 20 (צילום: איגוד האתלטיקה)
קפיטולניק בראשות הפודיום באליפות העולם | צילום: איגוד האתלטיקה

יונתן, ספר לנו קצת על אליפות העולם

"קודם כול, זו הפעם הראשונה בקריירה שאני בכלל נמצא במעמד כזה גדול ומכובד ומתחרה באליפות שמתקיימת באצטדיון כזה ענק. כשהגענו לאצטדיון לקחו לנו את הטלפון ואמרו לנו לשבת באזור ההמתנה. מהרגע הזה אני ושאר המתחרים היינו עם עצמנו ועם המחשבות שלנו. זה הכניס אותי לפוקוס ופתחתי את התחרות טוב מאוד".

"אני מאמין שבאצטדיון, כשאתה ליד המתחרים האחרים, צריך לכבד אותם ולנהוג בצניעות. יש הרבה זמן לחגיגות אחר כך"

יונתן קפיטולניק, אלוף העולם עד גיל 20 בקפיצה לגובה

ואכן, בתוך זמן קצר כבר היה ניתן להבחין בהתקדמות: "הרגשתי שאני עובר את הגבהים הראשונים בקלות וראיתי שאני ממוקם טוב מאוד בתחרות. ככל שהתקדמנו ממש הרגשתי שיש מצב שאני עושה פה משהו מיוחד. הגעתי עם עוד שני מתחרים לגובה של 2.19 וידעתי שזה גובה חשוב מאוד. התרכזתי, אמרתי לעצמי שאני רוצה לעבור את זה בקפיצה הראשונה כי זה מאוד משמעותי – ועשיתי את זה. עקבתי אחרי שני המתחרים האחרים – ואחרי שכל אחד מהם פסל 3 פעמים הבנתי שאני אלוף עולם. אני לא יכול לתאר את ההרגשה הזו באותו רגע. הרגשה מטורפת".

יונתן קפיטולניק, אלוף העולם בקפיצה לגובה עד גיל 20 (צילום: איגוד האתלטיקה)
קפיטולניק מציג את המדליה באליפות העולם | צילום: איגוד האתלטיקה

אבל לא חגגת בטירוף

"נכון. אני מאמין שבאצטדיון, כשאתה ליד המתחרים האחרים, צריך לכבד אותם ולנהוג בצניעות. יש הרבה זמן לחגיגות אחר כך. לחצתי למתחרים האחרים ידיים ובירכתי אותם. אני יודע שבדיוק כמו שבשבילי זה אולי רגע השיא בקריירה עד עכשיו – בשבילם זה קצת מאכזב אז לא רציתי לחגוג להם בפנים".

רק לפני כשלושה שבועות ראינו חלוקה של מדליית הזהב בין שני מתחרים בקפיצה לגובה. אם היית בסיטואציה הזו, היית מסכים לחלוק את הזהב עם מתחרה נוסף?

"אני לא יודע אם הייתי נוהג אותו הדבר כי לא קרה לי המקרה הזה, אבל אני בהחלט יכול להבין למה הם עשו את זה. אומנם כל אחד מהמתחרים חולם להגיע למקום הראשון בפודיום, אבל פה הם הבינו שיש להם הזדמנות לזכות בזהב, וגם אם זה לא זהב לבד אלא 'משותף' הם לא לקחו את זה וחגגו כל אחד את ההישג האישי שלו".

מוטז אסה ברשים הקטרי וג'יאנמרקו טמברי האיטלקי חולק (צילום: reuters)
שני הקופצים לגובה שהדהימו את העולם. האם יונתן היה עושה כמותם? | צילום: reuters

רק עכשיו הסתיימה האולימפיאדה המוצלחת בתולדות ישראל, אבל גם בה לא קיבלנו עדיין מדליה באתלטיקה. אנחנו יכולים לבנות עליך בנושא הזה לקראת פריז 2024?

"אני לא יכול לסמן מטרות כל כך רחוקות, אבל אני יודע ומאמין שאם אני אמשיך לעבוד קשה ובשיא הרצינות – אני אצליח להגיע לרמות הגבוהות ביותר. נכון שהרבה שואלים על אולימפיאדת פריז 2024 ואם אני יכול לקחת שם מדליה, אבל האמת שעצם ההשתתפות והעפלה לגמר אולימפי זה מדהים. מבחינתי רמה גבוהה זה כל פודיום בכל תחרות שבה אני משתתף. עם עבודה קשה אני מאמין שפודיום אפשרי גם בפריז 2024".

"ברור לי שבגלל המחסור בתקציב יש לפעמים כישרונות או אנשים שמתפספסים בדרך, וזה חבל"

יונתן קפיטולניק, אלוף העולם בקפיצה לגובה עד גיל 20

בלי ספונסרים - עם תמיכה מההורים

את הנסיעות, התחרויות והשהייה בחו"ל של קפיטולניק מממן איגוד האתלטיקה, אך הוא מקבל עזרה גם מהוריו: יאנה, מנהלת פרויקטים, וארז, כלכלן. עד גיל 11 הוא גדל באור יהודה, וכשעלה לחטיבה, המשפחה עברה לגני תקווה. אבל לא תתפסו אותו מתלונן: "נכון שההשקעה באתלטיקה בארץ היא לא בשמיים, אבל האנשים שנמצאים בתוך הענף הזה תמיד נותנים את כל הנשמה ואת כל מה שהם יכולים כדי שלא ירגישו חוסר. ברור לי שבגלל המחסור בתקציב יש לפעמים כישרונות או אנשים שמתפספסים בדרך, וזה חבל".

יונתן קפיטולניק, אלוף העולם בקפיצה לגובה עד גיל 20 (צילום: מקסים דופלי)
קפיטולניק בפעולה | צילום: מקסים דופלי

ספר לי על סדר היום שלך.

"אני מתאמן בכל יום. לפעמים אלה אימונים קצרים של שעה וחצי או שעתיים, תלוי במטרת האימון, ולפעמים אימונים ארוכים יותר. בכל יום אני גם הולך לצבא ל-6 שעות, זו מטרה ששמתי לעצמי. נכון שאני ספורטאי מצטיין ויכולתי בקלות לעשות שירות פשוט יותר או להתחמק מזה, אבל ידעתי שגם צבא זה משהו שאני רוצה לעשות. זו הסיבה שבין האימונים, הצבא והתחרויות כמעט ולא נשאר לי זמן לדברים אחרים – אבל אלה ויתורים שידעתי שאני צריך לעשות בשביל להשקיע ולהגיע לרמות הגבוהות בספורט".

אז איך אתה מצליח למממן את עצמך בין האימונים, התחרויות והשירות הצבאי? ספונסרים?

"עדיין אין לי ספונסרים, זו מטרה ששמתי לעצמי לעתיד. יש לי מזל שאני לא בא ממשפחה ענייה, אז אני יכול להסתדר. נכון, אין לי יכולת לקנות את אמצעי האימון הכי טובים והכי חדשים, אבל אני מסתדר עם מה שיש וגם מהצבא אני מקבל משכורת אז זה גם משהו".

אולימפיאדת פריז 2024
אפשר לחלום על מדליה

הסביבה שלך תומכת? ההורים מרוצים מהעובדה שאתה קופץ או שהיו מעדיפים שתעסוק במקצוע יותר "בטוח"?

"כל הסביבה שלי תומכת בי ב-100% - כי הם רואים שאני עושה את זה מתוך אהבה וכיף. ברור לי שאם הם היו חושבים שאני עושה את הספורט רק כדי להרוויח כסף או משהו כזה – הם לא היו תומכים בי ככה כמו שהם תומכים בי עכשיו".

למרות סדר היום הצפוף וההתמקדות בספורט, כמו כל מתבגר גם קפיטולניק שם לנגד עיניו את המטרה שמשותפת כמעט לכל בני האדם: למצוא אהבה. "זה עוד אחד מהוויתורים שנאלצתי לעשות כדי להגיע הכי לצמרת שאפשר", הוא מספר. "לא נשאר לי זמן כדי לפתח את הנושא הזה של זוגיות. אבל זו עוד מטרה ששמתי לנגד עיניי לעתיד – לשלב בת זוג עם האימונים והתחרויות".

יונתן קפיטולניק, אלוף העולם בקפיצה לגובה עד גיל 20 (צילום: מקסים דופלי)
קפיטולניק חוגג | צילום: מקסים דופלי