השרה לשוויון חברתי מירב כהן הגיעה לריאיון הזה טרוטת עיניים. זו לא הגזמה ולא רק ביטוי, זו המציאות שבה היא ויתר חברי הממשלה מתנהלים כבר כמעט חודש – מאז שגוש נתניהו הפך לאופוזיציה והחליט שהוא לא לוקח שבויים. וכך, כמה פעמים בשבוע, כל הצבעה טריוויאלית וטכנית שהקואליציות בעבר היו צולחות מתוך שינה – הופכת לפיליבסטר מתמשך שמדיר שינה, תרתי משמע, מעיניהם של השרים הטריים. כולם נדרשים להישאר במשכן הכנסת לילות שלמים, ללא קיזוזים, ובבוקר הם הולכים למשרדיהם השונים להתחיל את יום העבודה.

האופוזיציה ודאי תשמח לגלות שמלחמת ההתשה הזו נתנה את אותותיה אפילו בכהן, צעירת שרי הממשלה. בתור אימא לשלושה ילדים, אחד מהם תינוק בן שנה, כהן כבר חוותה הרבה לילות לבנים - אך היא לא ציפתה להעביר אותם בעימותים עם הקולגות מהכנסת. "אני עוד מעט מתחילה לבוא למליאה עם טרנינג בלילות", אמרה באירוניה בריאיון למגזין N12. "לילה אחרי לילה אחרי לילה שלא ישנים. זה משוגע, סיוט. אבל אנחנו נחושים ולא מרימים ידיים. אין לנו כוונה להישבר".

אתמול (רביעי) היא כבר הגישה את התפטרותה מהכנסת, במסגרת החוק הנורווגי. במצב הנוכחי נראה שכל השרים וסגניהם היו שמחים לעשות זאת, אך החוק לא מאפשר ליותר מחמישה חברי כנסת מכל סיעה להפסיק את חברותם בה. מאחר שלסיעת יש עתיד, מלבד יאיר לפיד שמחויב להישאר חבר כנסת במסגרת תפקידו כראש הממשלה החלופי, יש 8 שרים וסגני שרים בממשלה – תתקיים ביניהם רוטציה בכנסת. "לפיד כבר ריחם עליי", מסבירה כהן. "כל השרים במצב שהם לא מצליחים לתפקד, אני אקבל עכשיו חודשיים-שלושה מחוץ לכנסת עד שאני אוכל לייצב את המשרד, ואז זה יעבור לשר אחר".

הכנסת אישרה השבוע את הרחבת החוק הנורווגי, לבקשת הממשלה. כהן תומכת בכך, על אף הביקורת החריפה שהמהלך גרר. יו"ר מפלגתה לפיד תקף בעבר כראש האופוזיציה את החוק, עוד כשהיה במתכונתו המצומצמת, וכינה אותו "חוק הג'ובים", אך כהן רואה את התועלת שבדבר: "חד משמעית מאוד קשה להיות שרה וחברת כנסת במקביל, כי כל אחד מהתפקידים הוא עולם ומלואו. בלתי אפשרי לצפות מבן אנוש לעשות את שני הדברים ביחד, כי זה 200% משרה. לא ריאלי לחשוב שבן אדם מסוגל להיות עד שבע בבוקר במליאה ואז בשמונה להתייצב במשרד שלו כאילו שום דבר לא קרה".

אחת מההבטחות העיקריות שיש עתיד הפרה בהקמת הממשלה היא הגבלת מספר השרים ל-18 – התחייבות שלפיד חזר עליה פעמים רבות כשהיה באופוזיציה. בממשלה החדשה מכהנים 27 שרים ו-4 סגני שרים, לעומת הקודמת, שבה היו 34 שרים ו-8 סגני שרים. "יש פה צמצום משמעותי", אומרת כהן. "אני לא אוהבת את זה, רצינו שיהיו פחות, אבל אני עדיין שמחה שהממשלה הזו הוקמה ושלא בגלל זה הלכנו לעוד מערכת בחירות. לפעמים לא מצליחים לעמוד בכל ההבטחות וזה אחד מהמחירים שנאלצנו לשלם. הבטחת הליבה של יש עתיד הייתה להביא שינוי בהנהגת המדינה וזה מה שעשינו".

"יכול להיות שיגררו אותנו לעוד בחירות"

בלילה שבין שני לשלישי הממשלה החדשה חוותה את הכישלון הגדול הראשון שלה, כשלא הצליחה להאריך את חוק האזרחות ששולל מתן מעמד לפלסטינים מהשטחים שנישאו לישראלים. שבועות של מגעים אינטנסיביים בקואליציה הסתיימו במפח נפש, כששניים מחברי הכנסת של רע"ם החליטו שלא לתמוך בחוק, למרות ההסכמות בין יו"ר מפלגתם מנסור עבאס לשרת הפנים איילת שקד. פחות מיממה לאחר מכן נרשם כישלון נוסף, כשהקואליציה נאלצה למשוך את ההצבעה על החוק המגביר את הפיקוח על האפשרות של נשים לקבל פטור משירות בצה"ל מטעמי דת – גם הפעם בשל הסירוב של רע"ם לתמוך בו.

נראה שאתם בבעיה.

"אין שום ספק שבסוגיות מדיניות וביטחוניות יש לקואליציה הזו אתגרים, אבל אני ממש לא רואה בחוקים האלה את הדבר הקריטי ביותר שמונח לפתחנו. בעיניי מתווה החל"ת, תקנות הקורונה והרבה חוקים אחרים שהעברנו הם מהותיים יותר, ואני גם מאמינה שבקרוב יעבור תקציב, שזה הדבר הכי חשוב. בסוגיות הרגישות אנחנו כל הזמן נצטרך למצוא את הפשרה שמקובלת הן על ימינה והן על מרצ ורע"ם. בעולם של האלטרנטיבות הקיימות זו הקואליציה הכי טובה שיכולנו להשיג, אבל אם האופוזיציה תמשיך להיות חסרת אחריות ולעשות בכל דבר שימוש ציני פוליטי גם אם הוא פוגע בביטחון מדינת ישראל - יכול להיות שיגררו אותנו לעוד מערכת בחירות".

זו הקדנציה השנייה של כהן בתפקיד השרה לשוויון חברתי, אחרי כהונה של כשבעה חודשים בממשלה הקודמת, שאליה הצטרפה בגיל 36, ובכך הפכה לאישה הצעירה ביותר שמונתה אי פעם לשרה. לפני כחצי שנה, לאחר שהודיעה על עזיבת כחול לבן, היא התפטרה מהממשלה ומהכנסת. היא שובצה במקום החמישי ברשימת יש עתיד לבחירות, ועם הקמת ממשלת בנט-לפיד קיבלה שוב את התיק.

את מאמינה שהממשלה תשרוד?

"צריך לענות על השאלה הזאת בצורה הכי צנועה שיש, כי בפוליטיקה אי אפשר להגיד שום דבר בוודאות, אבל אני אופטימית. האווירה בממשלה הזאת שונה מזו שהייתה בקודמת, שבה עברו שבעה חודשים עד שהצלחתי להגיע לפגישת עבודה ראשונה עם שר האוצר. בממשלה הזו, כבר בשבוע הראשון ישבתי לפגישות עבודה עם שרי האוצר, הפנים והחינוך. לפני שבועיים ראש הממשלה התקשר להגיד לי שהוא מברך אותי על זה שהחזרנו את מיזם 'שלישי בשלייקס' שכולל בילויים מוזלים לעשרות אלפי אזרחים ותיקים, ושבמשפחה שלו סופר-שמחים מזה. כולם באים עם כוונות ענייניות ורצון טוב וזה ניכר. יש לי תחושה מאוד טובה, כי יש אחדות אינטרסים וכולנו רוצים שהפרויקט הזה יצליח".

"החלטות מופקרות בגלל פחד פוליטי"

חוסר התפקוד של הממשלה הקודמת התבטא באופנים נוספים, כפי שכהן מתארת. "הדרך שבה קבינט הקורונה נוהל הייתה מטלטלת בעיניי. הישיבות התחילו באיחור של שעות, בלי סדר יום או הצעות החלטה כתובות. כמות הדוברים כללה עשרות מומחים והדיונים נמשכו 15 שעות ברציפות, יום אחרי יום".

האחראי לכך, אומרת כהן, היה בראש ובראשונה ראש הממשלה נתניהו, שעל אף שבחים רבים שהיא חולקת לו, לוקה לדעתה בכל הקשור ליכולות הניהול. "נתניהו הוא אדם מאוד חכם ומרשים, איש חזון ומדינאי עם יכולות ניתוח מדהימות. ראיתי איך הוא עובד ויש המון מה ללמוד מזה. אבל דרך ניהול הישיבות לא הייתה מספיק טובה. לא היו סדר וארגון והרבה פעמים התקבלו החלטות שסותרות אחת את השנייה".

ח"כ מירב כהן (צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה)
"האווירה בממשלה הזאת שונה". מירב כהן | צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

רגע שזכור לכהן לרעה במיוחד מקבינט הקורונה הוא ההחלטה לאפשר תפילות בתוך בתי כנסת בשיא המגפה. "בכל הנוגע לציבור החרדי, ההחלטות היו לא ענייניות. זה אושר בזמן שהיה ברור שהדבר הכי מסוכן הן ההתקהלויות במקומות סגורים. מפקירים אותם בגלל פחד פוליטי? זה בדיוק אותו מנגנון שהוביל לאסון מירון. זה היה רגע מאוד קשה בשבילי, והייתי היחידה, כולל בכחול לבן, שהצבעתי נגד. זה עשה לי בעיות מול גנץ, אבל עם כל הכבוד מדובר על חיי אדם. אנשים מתו מזה".

ברקע התפרצות התחלואה המחודשת, שרי קבינט הקורונה (שבשונה מהממשלה הקודמת כהן אינה חברה בו) תקפו השבוע את משרד הבריאות - שדרש להקשיח את ההגבלות אם מספר המאומתים יגיע לאלף ביום. במקביל, גורמים במשק, בהם אנשי המסעדות, בתי הקולנוע והאטרקציות הביעו חשש רב משובו של התו הירוק, גם אם באופן מצומצם. כהן חולקת עליהם וממליצה להחזיר כבר מעכשיו את המגבלות: "המצב כרגע הוא בשליטה, אבל צריך להתכונן לתרחיש הכי פסימי שיכול להיות, לדוגמה שיגיע וריאנט שהחיסון לא עמיד בפניו. אנחנו פועלים בתנאי אי ודאות, ולכן צריך לעשות צעדים מדודים שאנחנו יודעים שהם אפקטיביים, כמו בדיקות בכניסה לבתי אבות, בידודים לחוזרים מחו"ל, וגם תו ירוק. אני מפחדת שאם נחכה לראות מה עם החולים קשה זה יהיה מאוחר מדי".

בכנסת הנוכחית נראה כי השיח במליאה ובוועדות השונות התדרדר למחוזות שלא היה בהם מעולם. אחת התופעות המכוערות היא הערות שוביניסטיות שנזרקות על ידי חברי כנסת גברים לעמיתותיהם, בין היתר המשפט "תעני כמו ילדה טובה" שח"כ מיקי זוהר אמר ליו"ר הקואליציה עידית סילמן בישיבת הוועדה המסדרת שניהלה, או הקריאה של ח"כ אלי אבידר לח"כ גלית דיסטל-אטבריאן לוותר על שם משפחתו של בעלה לשעבר.

כהן מספרת כי גם היא חוותה מקרים דומים, בהיותה האישה הצעירה בממשלה. "באחת מישיבות הממשלה הקודמת, כשאישרו את הרכב קבינט הקורונה, אמרתי לנתניהו שזה לא סביר בעיניי שהוא לא כולל אף אישה. הוא נתן לי את התשובה המדהימה 'גם אני שואל לפעמים באמצע הלילה למה הרמזור אדום. יש הרבה דברים שאין בהם היגיון'. אחרי הביקורת, בלית ברירה הכניסו אותי ואת מירי רגב לקבינט הקורונה".

"עידית סילמן היא חברה שלי, שעברה תקופה קשה עם הכניסה לממשלה וכל ההתקפות האישיות עליה ועל הילדים שלה, וגם עם השפה שמופנית כלפיה בכנסת. מאוד עצוב לראות את זה, כואב לי כאישה וקודם כל כבן אדם. עם זאת, ברגע שמכבים את המצלמות כולם מסתדרים ממש טוב ומכבדים אחד את השני. כשאנשים מנסים להשיג קיזוזים הם החברים הכי טובים שיש, וזה אמיתי".

הפשרה שהוסכמה (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90 )
"ההחלטות היו לא ענייניות". נתניהו וגנץ | צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90

בסופו של דבר הממשלה הקודמת התפרקה מאחר שלא הגישה תקציב עד למועד האחרון האפשרי, על רקע מחלוקת בין כחול לבן, שרצתה שיהיה דו-שנתי כפי שנקבע בהסכם הקואליציוני, לליכוד, שתמך בהעברת חוק חד-שנתי, שהיה מאפשר את פיזור הכנסת ללא קיום הרוטציה בין נתניהו לגנץ. סוגיית אי העברת התקציב הובילה לשבר גדול באמון של כהן בממשלה, שאליה הצטרפה ביחד עם שאר חברי כחול לבן בניגוד להבטחת הבחירות שלהם.
"יכול להיות שאני תמימה שלא ראיתי את זה בא, אבל לא האמנתי שבזמן משבר כלכלי, מישהו יעשה שימוש כל כך ציני בכלי כל כך בסיסי כמו תקציב. פנו אליי עמותות שהיו אמורות לקבל כסף מהמשרד ואנשים שהמשכורת שלהם תלויה בזה, ולא הייתה לי סיבה טובה לתת להם למה לא עובר תקציב".

ח"כ מירב כהן (צילום: יוחאי צוברי)
"זה עשה לי בעיות מול גנץ, אבל מדובר בחיי אדם". מירב כהן | צילום: יוחאי צוברי

אך כהן, בניגוד לשלושת חבריה לסיעת כחול לבן דאז (חיימוביץ', זמיר ושפע), שהפילו את הממשלה בכך שהצביעו נגד הניסיון של הקואליציה לדחות את המועד האחרון לאישור התקציב, במה שזכור כ"ליל החניונים" – בחרה שלא להגיע למליאה, בהנחיית יו"ר המפלגה בני גנץ. "במפלגה שאין בה פריימריז, אתה נבחר בזכות היו"ר", היא מסבירה. "על הכיסא שלי היה כתוב בני גנץ. כשהייתי חלק מהמפלגה, עשיתי ככל יכולתי כדי לאפשר לו לממש את החזון והדרך שלו. אני חושבת שבמבחן התוצאה זה לא צלח".

שבועיים לאחר מכן, עם תחילת מערכת הבחירות, הודיעה כהן על מעבר ליש עתיד, תוך כדי שמפלגתה כחול לבן דשדשה בסקרים סביב אחוז החסימה ומעמדו הציבורי של גנץ הגיע לשפל. השיחה שבו בישרה לו על ההחלטה הייתה רוויה בדמעות, אך היא לא מצטערת עליה.

כהן מספרת כי הרגע שבו הכריעה על המהלך היה כשהבינה שהיא לא מצליחה לשכנע את גנץ לרוץ עם לפיד, ושבמקום זאת הוא מעוניין להתאחד עם בנט - דבר שגנץ הכחיש כשנשאל בנושא. "חשבתי שאחרי שלוש פעמים שיאיר רץ אחרי בני, הגיע הזמן, אחרי הניסיון שכשל, לבוא ולהתייצב מאחורי יאיר. סיפרתי לו שאני הולכת להיפגש עם יאיר והתחננתי שהוא יבוא איתי, אבל הוא לא הסכים, ופנה לכיוונים שלא הייתי יכולה להיות חלק מהם, כולל מגעים מתקדמים לאיחוד עם מפלגת ימין. אני בטוחה שפגעתי בו, ביאסתי אותו והוא לא רצה שאעזוב, אבל כל התהליך של המעבר שלי ליאיר היה בידיעתו. היו לנו הרבה שיחות בנושא והתנהלתי מולו בשקיפות מלאה. אפילו תזמנו את ההודעה שלי על המעבר ודחיתי אותה לבקשתו. הוא אדם מקסים ואני מאוד אוהבת, מכבדת ומעריכה אותו. היחסים שלנו עכשיו הם קורקטיים וטובים ואני שמחה שאנחנו ממשיכים לעבוד ביחד אחרי כל התהפוכות שחווינו".

"כל החיים ההורים היו ליכודניקים"

כהן, בת זקונים להורים שעלו ממרוקו, נולדה וגלדה בשכונת תלפיות בירושלים. אביה סעדיה היה נהג משאית ואמה סולנג' עבדה כמטפלת בפעוטון. כהן, בעלת תואר שני במנהל עסקים ותכנון עירוני מהאוניברסיטה העברית בירושלים, לא תמיד התגאתה בהם בילדותה.

ח"כ מירב כהן
"הרגשתי שאני צריכה להסתדר בעצמי". מירב כהן

"היו שנים שהעניין של חוסר ההשכלה של ההורים שלי, שלא היו באוניברסיטה, פגע בביטחון העצמי שלי. בגלל שהם לא עברו את אותו המסלול, הם לפעמים לא כל כך היו יכולים לייעץ לי, אז הרגשתי שאני צריכה להסתדר ולעשות את זה בכוחות עצמי. היום אני כמובן מסתכלת עליהם בהערצה. הם עלו חסרי כל ובלי שום עזרה עשו יש מאין. הם פשוט עבדו נורא קשה ונתנו לי ולשלושת אחיי הגדולים חיים טובים. בהרבה מובנים נכנסתי לפוליטיקה בגללם, הם מאוד דחפו אותי לשם והאמינו שזה הדבר הנכון לעשות".

הם מזדהים עם הבחירות הפוליטיות שלך?

"היום כן, אבל כל החיים הם היו ליכודניקים. הם קראו לאחי שרון, על שם אריאל שרון. גם ביבי הוא אדם שהם מאוד מעריכים. החיבור שלהם לליכוד כבית פוליטי היה מאוד רגשי וקשור לעניין העדתי. אבא שלי הוא מהדור שמבחינתו מפא"י אלה האנשים עם הפנקס האדום שהתייחסו אליו לא יפה במקום העבודה וזלזלו בכבודו. זו החוויה של הדור הזה, שמרגיש שהפלו אותו, שלא כיבדו אותו ולא נתנו לו תנאים שווים".

ח"כ מירב כהן
"משתדלת שהזמן עם הילדים יהיה איכותי". כהן ומשפחתה

כהן נשואה ליובל אדמון, סגן יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה. הם מתגוררים כיום בשכונת יפה נוף בבירה, ומגדלים שתי בנות ובן – רוני (8), ליאור (6) ועומרי (1). השילוב בין הקריירות של שניהם לבין חיי המשפחה מאתגר מאוד. "בנינו מנגנון שלם שכולל צי של בייביסיטריות ואנחנו מוציאים למיקור חוץ את כל מה שאפשר - להכין אוכל, לנקות, לקחת לחוגים. אני כל הזמן משתדלת שהזמן שיש לי עם הילדים, שהוא לא ממושך כמו שהייתי רוצה, יהיה מאוד איכותי. זו לא תהיה חוכמה להיות שרה טובה בממשלה אם המחיר הוא שלא אהיה מסוגלת להיות גם הורה טוב במקביל".

ואת מצליחה?

"אנחנו לא מפספסים הופעות סיום, מסיבות סוף שנה או אספות הורים ואני כל הזמן חושבת איך אני צורבת בהם את החוויות המשמעותיות איתי כדי שאנחנו נכפר על הזמן האבוד. הפחד הכי גדול שלי הוא שיום אחד אני אבוא לאסוף את עומרי מהגן והוא כבר לא ירוץ אליי. הרגע שבו ממש נשברתי היה תוך כדי אחד מהלילות הלבנים בכנסת, כשבשש בבוקר בעלי התקשר אליי בשיחת וידאו עם עומרי שזה עתה התעורר ונתן נשיקה לטלפון. אי אפשר היה לעצור את הדמעות".

"חיות אדם, אני לא מתרגשת מהם"

על אף הביקורת לגבי נחיצותו של המשרד לשוויון חברתי, כהן מאוד רצתה לחזור אליו ולהמשיך בעבודה שהחלה בממשלה הקודמת. לה אין ספק שמדובר במשרד חשוב ומשפיע, ולראיה היא מפרטת כמה מההישגים שהספיקה להגיע אליהם בקדנציה הקצרה הקודמת. "בנינו תוכנית לעידוד העסקת מבוגרים, התחלנו ליישם תוכנית לאומית למלחמה בבדידות, הצלחנו להגדיל מענקים מגרמניה לרווחת ניצולי השואה בהיקף של כחצי מיליארד שקל בשנה, אישרנו יעד לייצוג הולם של 50% לנשים במשרות הסגל הבכיר במשרדי הממשלה ומתווה להארכת תוכנית החומש לפיתוח כלכלי של המגזר הערבי בהיקף של כמעט 5 מיליארד שקל והוצאנו לפועל תוכנית בהיקף של 14 מיליון שקל שנותנת מענה לצרכים של הקהילה הלהט"בית".

אך נראה שעיקר גאוותה של כהן הוא במאבק שהחלה לנהל עוד לפני שנבחרה לכנסת בתופעת עושק של קשישים על ידי חברות טלמרקטינג שמוציאות מהם פרטי אשראי במרמה ומנשלות אותם מרכושם. בסוף כהונתה הקודמת היא סגרה מעגל כשהכנסת אישרה את הצעת החוק שהגישה להקמת מאגר בשם "אל תתקשרו אליי", שבו צרכנים יכולים לרשום את מספר הטלפון שלהם כדי שעסקים לא יוכלו לפנות אליהם למטרות שיווק.

ח"כ מירב כהן
"זה קורה מתחת לאף של כולנו". מירב כהן
ח"כ מירב כהן
"אנשים פנו אליי עם סיפורים משוגעים". מירב כהן

איך הגעת לעסוק דווקא בנושא הזה?

"אחרי שניהלתי את ארגון 'אמון הציבור', אנשים פנו אליי עם סיפורים משוגעים על מבוגרים שעשקו אותם, גנבו להם מאות אלפי שקלים ואין להם ממה לקנות אוכל. הם פנו לחברות כרטיסי האשראי, למשטרה ולמשרדי הממשלה, אבל לא קרה כלום. זה פשוט מסות של אנשים שנטפלים בכוונה לאנשים מבוגרים, עדיף עריריים וחולים – ושוחטים אותם כלכלית ונפשית. זה קורה מתחת לאף של כולנו. אפילו בזמן הקורונה השרלטנים האלה הגיעו לבתים של מבוגרים, אבל אין מה לצפות מחיות אדם כאלו".

כפעילה חברתית, כהן הייתה מצטיידת במצלמה נסתרת, מאתרת את הנוכלים ומאיימת עליהם שאם לא יחזירו לקשישים את הכסף שגנבו מהם, היא תפרסם את שמם ותמונתם ברשתות החברתיות. לרוב זה עבד, אך לפעמים התפתח לכיוונים אלימים.

מירב כהן (צילום: יוחאי צוברי)
"מקבלת הודעות נאצה וטלפונים מגברים מבולבלים". מירב כהן | צילום: יוחאי צוברי

"מדי פעם אני מקבלת הודעות נאצה, אבל זה חולף לידי ואני לא מתרגשת מזה. היו תקופות שפרסמו את מספר הטלפון שלי באתרים של פורנוגרפיה וזנות. אני לא יודעת כמה כסף הם השקיעו בזה, אבל אין ספק שהפרסומים בתחום מאוד אפקטיביים, כי כבר שלוש שנים אני מקבלת טלפונים מגברים מבולבלים שמתקשרים בטעות".

ואת אומרת להם שהם הגיעו לשרה בממשלה?

"אני לא נכנסת לזה, אני פשוט מסבירה להם שהרסתי את העסק של עבריינים שגונבים כסף מקשישים. תמיד אחרי זה הם אומרים 'וואלה את צודקת, תגידי לי מי זה ואני אכנס בו'".