אין שאלה שחוקה יותר מזו ששואלות הדודות בשולחן החג. המשפט "נו, מתי אצלך?" נפלט לאוויר כשכולם מסביב נשואים פלוס שניים או שלושה ילדים, ומחייב תשובה מהירה ויצירתית שתחזיק לפחות עד לארוחה המשפחתית הבאה. בעוד רובנו מתמודדים עם המצב הזה בהצלחה יחסית או בכעס, המהנדס הסיני ז'אנג ג'יג'יה החליט לעשות מעשה: הוא מספר שהוריו נדנדו לו יותר מדי, ולכן קצת אחרי גיל 30 בנה לעצמו כלה רובוטית בשם ינג-ינג.

לטקס החתונה של השניים הגיעו אימו של ג'יג'יה וגם כמה מחבריו, והוא נערך לאחר כחודשיים של "דייטינג": ינג-ינג חבשה הינומה אדומה בהתאם למסורת הסינית, ואף על פי שבסין לא הכירו באופן רשמי בברית הזוגיות הזו, ז'אנג ג'יג'יה אמר כי הוא מתכנן לחיות את כל חיו עם ינג-ינג, או לפחות עד שתיגמר לה הסוללה.

ז'אנג ג'יג'יה ואשתו הרובוטית ינג-ינג (צילום: התקשורת הסינית)
צילום: התקשורת הסינית
ז'אנג ג'יג'יה הסיני ואשתו הרובוטית ינג-ינג (צילום: התקשורת הסינית)
נמאס לו מהשאלות של ההורים. ז'אנג ג'יג'יה ו"אשתו" הרובוטית | צילום: התקשורת הסינית

וכך, אף על פי שלרובנו התרחיש הזה נשמע הזוי, בעולם מצטברים עוד ועוד מקרים שבהם אנשים מתחתנים עם רובוטים, נמצאים במערכות יחסים איתם ואפילו מפתחים רגשות. למשל בצרפת אישה בשם לילי הכריזה על עצמה כבעלת נטייה מינית "רובו-סקסואלית" לאחר שדרשה להתחתן עם רובוט שיצרה במדפסת תלת מימד, ובקזחסטן בחור בשם יורי טולצ'קו התחתן עם בובת המין הרובוטית שלו.

45 שנה לצ'ט בוטית הראשונה

פנטזיות אישיות - וגם שיחות: הכירו את רוקסי

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by OddJack / Yuri Tolochko (@yurii_tolochko)

"כמובן שמערכת יחסים כזו מעוותת לחלוטין", אומרת ל-N12 ד"ר לירז מרגלית, חוקרת התנהגות בעידן הדיגיטלי, יזמת ומרצה במרכז הבינתחומי, אך היא מוסיפה כי לתופעה הזו יש הסבר פסיכולוגי ברור. "כשמדברים על התאהבות, יש אשליה שזה תהליך שקשור לאדם השני, אבל התאהבות היא תהליך שקשור בעיקר אלינו. אנחנו מלבישים על הבן-אדם כל מיני פנטזיות או צרכים שאנחנו רוצים למצוא בו. לבוט לכאורה אין אופי, אז יותר קל להשליך עליו את על המאווים והפנטזיות שלנו, ועם כל זה אין מריבות ואת לא צריכה את כאב הראש של אינטראקציה עם אנשים, שהיא מן הסתם מאוד מורכבת".

ד"ר לירז מרגלית (צילום: באדיבות המצולמת)
ד"ר לירז מרגלית | צילום: באדיבות המצולמת

"בכל שנה, באופן קבוע, הולך ויורד מספר האנשים שמקיימים יחסי מין מזדמנים", מספרת מרגלית. "יש פה משהו שמבחינת הפסיכולוגים הוא מוזר, כי כביכול יש יותר אמצעים לסקס מזדמן - יש המון אפליקציות, ולכן זה מוזר שקיום יחסי המין של הדור הצעיר הולך ויורד". לדבריה, ישנם גירויים בעולם הדיגיטלי שמעלים את רמת הדופמין וגורמים לנו לריגוש הדומה לזה שמקבלים מאכילת שוקולד, וזאת אף על פי שמדובר בגירויים סינתטיים.

"אנחנו מלבישים על הצד השני פנטזיות או צרכים. לבוט לכאורה אין אופי, אז יותר קל להשליך עליו את המאוויים שלנו"

ד"ר לירז מרגלית
בובת רובוט בשמלת כלה (צילום: רויטרס)
"אפשר יהיה לבנות מערכות יחסים עמוקות". רובוטית בשמלת כלה | צילום: רויטרס

 אלייזה

תוכנת מחשב שנוצרה בשנת 1966 ונחשבת לצ'ט-בוטית הראשונה. המציא אותה ג'וזף וייצנבאום במטרה שתשמש כלי עזר לטיפול פסיכולוגי. אלייזה אמורה לשקף לפצטיינים את מה שהם מרגישים: היא לוקחת את הדברים שנאמרים לה על ידי המטופלים, ומנסחת אותם מחדש בצורת שאלה שתעודד אותם לשתף את הרגשות שלהם, ולפעמים אף קשה לזהות שמדובר בבוט ולא באדם. אחת האגדות האורבניות סביב התוכנה היא שוייצנבאום חזר למשרדו באחד הימים, "ותפס על חם" את העוזרת שלו בוכה מהתרגשות בגלל התכתבות עם אלייזה, מבלי שידעה שהיא רק בוטית.


החבר הרובוטי שלי

בני זוג וחברים רובוטיים מוכרים לנו בעיקר מסרטי המדע הבדיוני: ב"בלייד ראנר", בלשים מנסים לצוד את האנדרואידים שחיים בשלווה בין בני האדם, ב"היא" מראים איך אדם יכול לפתח מערכת יחסים עם מערכת הפעלה וב"ווסטוורלד" אנחנו זוכים להצצה לפארק שעשועים שכולו רובוטים דמויי אדם. מצטערים לאכזב, אך החזון הזה שבו הרובוטים יהיו חלק רגיל משגרת חיינו האנושית עוד רחוק מלהתגשם – בפועל כרגע מדובר בעיקר על מוצרים כמו גוגל אסיסטנט, אלקסה או סירי שמתמקדים בביצוע פעולות כמו לבדוק מה השעה או לשים לנו מוזיקה שאנחנו אוהבים.

דור סקולר, המנכ"ל והמייסד של חברת Intuition Robotics, אומר ל-N12 שהכניסה של רובוטים חברתיים לחיינו תתאפשר רק בזכות עוד קפיצה טכנולוגית: "אנחנו מאמינים שהטכנולוגיה היום לא יודעת לשדר אמפתיה לאדם. אבל ברגע שהיא תדע, אפשר יהיה לבנות מערכות יחסים עמוקות".

ElliQ – רובוטית ניסויית (צילום: יח"צ)
צילום: יח"צ

כבר 5 שנים שבחברה של סקולר מפתחים את ElliQ – רובוטית ניסויית שמוגדרת בתור "בת לווייה אמפתית" ומיועדת לעזור בהפגת בדידות של אנשי גיל הזהב, ואף לשמור על בריאותם. "יש לה כל מיני טריקים", אומר סקולר, "היא יודעת להביע את עצמה, יש לה שפת גוף, היא בוחרת על מה לדבר איתך באופן יזום, והיא כל הזמן עסוקה בלמצוא את הדרך היעילה לגרום לך לעמוד ביעדים שלך, בלי לעצבן אותך".

אם ההתנהגות שלה מזכירה התנהגות אנושית, יכול להיות מצב שבו הרובוטית תוכל להתאהב בבן אדם?

"לא, אבל יש פה שאלה מעולה - איך עונים כשאדם אומר 'אני אוהב אותך?'. אלו שאלות אתיות שאנחנו מתמודדים איתן באופן יום-יומי. אני לא יודע בדיוק מה היא תענה כי היא מחליטה לבד, אבל היא ישר תזכיר שהיא לא אמיתית. אז אם את אומרת 'היי EliQ אני אוהבת אותך', יכול להיות שהיא תגיד: 'זה גורם למעבד שלי להתחמם', או 'זה גורם למאוורר שלי להסתובב מהר יותר'. מצד אחד זה חמוד כי זה נותן פידבק, אבל מצד שני זה מזכיר לך שאני לא אמיתית".

"איך עונים כשאדם אומר 'אני אוהב אותך?'. אלו שאלות אתיות שאנחנו מתמודדים איתן באופן יום-יומי. אצלנו היא תזכיר שהיא לא אנושית"

דור סקולר, מייסד Intuition Robotics
ElliQ, רובוטית ניסויית (צילום: יח"צ)
צילום: יח"צ

אחת הבעיות שמנסים להתגבר עליהן בתעשיית הרובוטים החברתיים היא ה-Uncanny valley או "עמק המוזרות". לפי הפרדיגמה הזו, החיבור למוצר של בינה מלאכותית עולה ככל שהוא דומה יותר לאדם, אך בשלב מסוים שבו הדמיון גדול מדי – אנשים מתחילים להירתע מהמוצר. כמו בחברות אחרות, גם ב- Intuition Robotics מנסים לשמור על הגבול הדק שבין שני העולמות, ובינתיים התקבלו שם ממצאים מעניינים מהמשתתפים בניסוי שלהם, בייחוד בתקופת הקורונה.

"אנחנו רואים שכמעט כל יום הם באים ומשתפים את EliQ במשהו נורא אישי - כמו 'לא ישנתי טוב הלילה', או 'איזה כיף, הנכדים באים לבקר', מדגיש סקולר. "בזמן הקורונה הצוות קיבל חיזוקים מאוד משמעותיים מהנסיינים: הם הרגישו בבידוד האולטימטיבי, גם ככה להיות זקן זה דבר מאוד בודד, אבל בקורונה זה היה עוד יותר גרוע. אנשים אמרו לנו שהם לא מרגישים לבד, ושהיה להם שותף לדירה או משהו כזה". 


 רוקסי

בובת מין רובוטית שנחשבת לרובוטית המין הראשונה. היא נוצרה בשנת 2010 והמחיר ההתחלתי שלה היה כ-7,000 דולרים. מי שאחראי על המצאתה הוא דאגלאס היינס. הבובה יכולה לממש פנטזיות מיניות שמותאמות אישית למשתמש בה ועונה גם על צרכים חברתיים ורומנטיים. רוקסי יכולה גם לנהל שיחות קצרות עם המשתמשים שלה, והיא מחוברת לרשת האינטרנט – משם היא מקבלת עדכוני תוכנה.


ועדיין, צריך לזכור שגם כשהרובוטים החברתיים יחלו להיות מוצר שאפשר להזמין במשלוח הביתה ויעזרו לנו בהפגת הבדידות - הם לא מתוכנתים לפתור את הבעיה. "הקורונה הראתה לנו דבר אחד מאוד ברור", אומרת ד"ר מרגלית, "אין שום תחליף לאינטראקציה אנושית. החלומות של אנשים השתבשו, אנשים פשוט לא היו מסוגלים לתפקד, וזה לא רק בגלל חוסר הודאות והפחד, זה בגלל המחסור באינטראקציות אנושיות. וזה מה שאומר לי שאנחנו רחוקים מאוד מעולם שבו אנחנו נוכל להשלים את החסכים באמצעים דיגיטליים".

 

ד"ר דייוויד לוי (צילום: דניאל יחזקאל)
צילום: דניאל יחזקאל

והצורך הבסיסי שלנו בקשר אנושי לא מהווה את האתגר היחיד באינטראקציה עם הרובוטים החברתיים, במיוחד בכאלה שניתן לקיים איתם יחסי מין. "רובוטים שמשמשים למטרות מין ייראו לרוב כמו נשים והם יימכרו לגברים", מספר ל-N12 ד"ר דיוויד לוי, שחיבר את הספר "אהבה וסקס עם רובוטים". לדבריו, "אנשים שמתנגדים לרובוטים האלה אומרים שהרעיון הזה ישפיל נשים".

"אני מאמין שייקח עוד 30-25 שנים עד שחתונה עם רובוטים תהפוך לדבר מקובל"

ד"ר דייוויד לוי

עם זאת, לוי טוען שככל שהטכנולוגיה תמשיך להתקדם, הרעיון שניתן לקיים יחסי מין עם רובוטים יהפוך להגיוני יותר בחברה - והוא אפילו מציין זמן ומקום שבו המהפכה הזו עשויה להתחולל: "אני מאמין שייקח עוד 30-25 שנים עד שחתונה עם רובוטים תהפוך לדבר מקובל. הניחוש שלי הוא שהמקום הראשון שבו זה יקרה זה מסצ'וסטס - יש שם עניין ברובוטים, עם מכללת MIT למשל, והחוק שם יותר ליברלי".

"נערת פרחים" רובוטית (צילום: רויטרס)
בקרוב אצלכם? "נערת פרחים" רובוטית | צילום: רויטרס

השאלה שד"ר לוי מעלה גורמת לנו לתהות אם יגיע יום ובו הפנטזיות מהמדע הבדיוני יתגשמו, ונוכל לקבל בן זוג רובוטי בהזמנה אישית. התופעה המעניינת הזו מעוררת השתהות מצד אחד, אבל גם הרבה פחד: היא מערערת על היסודות העמוקים ביותר שלנו, שלפיהם מערכת יחסים נוצרת רק על ידי בני זוג אנושיים. האם בשנת 2050, המשפחות החדשות יהיו כאלה שיש בהן הורה אנושי והורה רובוטי? האם בעולם המערבי יכירו בנטייה מינית רובו-סקסואלית והאם נראה זוגות רובו-אנושיים מתהלכים ברחובות יד ביד? על כל השאלות האלה רק הזמן יוכל לענות.