לא כל כך מזמן, בסבב הראשון של הבחירות, מפלגת הימין החדש לא עברה את אחוז החסימה. למעשה, גם במערכת הבחירות השנייה והשלישית לא הייתה למפלגתו של בנט זכות קיום בנפרד: היא נכנסה לכנסת על גבו של איחוד מפלגות בציונות הדתית, שבו היו לה 3 נציגים - לא מספיק לייצוג עצמאי בפרלמנט הישראלי. אך בבחירות הרביעיות ימינה הצליחה להמציא את עצמה מחדש.

אנשים ראו בבנט כתובת אחרי משבר הקורונה. חלק מהם אפילו שמו את ידם על רב המכר שלו "איך לנצח מגפה". ב-80% מהריאיונות שלו הסביר בנט שהוא עומד לשים את הפוליטיקה הקלאסית על "הולד". ומה הבטיח במקום? את תוכנית סינגפור והצלת המשק. בנט שווק כמושיע כלכלי, היחיד שידע לחלץ את המשק מהבוץ. הוא קיפץ בין אולפנים והבטיח להילחם עבור שמוליק מאשדוד או ברוך מפתח תקווה.

בפועל, כשבנט התיישב לשולחן הרכבת הממשלה, הוא נלחם על דברים אחרים לגמרי. הוא בעיקר עשה הכול כדי שהממשלה לא תצטייר כשמאלנית ולכן מפלגתו התעקשה שכל התיקים "האידיאולוגיים" יהיו בידי הימין: חינוך, משפטים, דתות, פנים ועוד. ולמה נלחמו על תיק הפנים? השיקול היה פוליטי: מעבר לכך שהמשרד עוסק בסוגיות דת ומדינה, בימינה רצו לבנות את הכוח הפוליטי שלהם בשטח דרך הרשויות המקומיות.

ומה יהיה עם הבריאות, התחבורה, הכלכלה והעבודה? זה בידיים של המרכז והשמאל. תיק האוצר, שימינה הבטיחה לתבוע לעצמה, נמסר לליברמן עם מכפיל כוח בדמות ראשות ועדת הכספים. תוכנית סינגפור, שכוללת קיצוץ מיסים נרחב ובמצע ימינה מוגדרת "תנאי יסוד להקמת ממשלה", התפוגגה. "לא פרנסה לא מעניין?" בטח מעניין, אבל יותר נוח כשזו הצרה של מישהו אחר. 

סינגפור (צילום: Sean Pavone, shutterstock)
סינגפור? לליברמן כנראה יש אג'נדות אחרות | צילום: Sean Pavone, shutterstock

במצע של מפלגת ימינה מופיעה גם הבטחה לאפשרות להקמת עסק בתוך 48 שעות, ותוכנית דיור שאפתנית על שמה של שקד - שני דברים שקידומם תלוי גם במשרד האוצר. באותו מצע גם מופיעות הבטחות למדיניות "אפס הדבקה" - בתיק שבכלל יהיה תחת סמכות מרצ. בימינה יטענו שדווקא השתדלו. שהצליחו להכניס להסכמים הקואליציוניים רפורמה במכון התקנים ורשת ביטחון לעצמאים. אביר קארה אף צפוי להיות סגן שר במשרד ראש הממשלה. הוקמה גם ועדה להפחתת הרגולציה, אלא שבראשה יעמוד שר האוצר ליברמן - שמגיע לתפקיד עם אג'נדה ברורה.

כאן נכנס לתמונה מרכיב נוסף: ראש ממשלה עם 6 מנדטים. גרעין השליטה של בנט בממשלה הוא 10% בלבד. כמה זה חריג? לרבין ב-1992 היה גרעין שליטה של 71% בממשלה, לנתניהו בעשור האחרון קרוב ל-50% ואפילו לשרון היה 24%, כמעט רבע מהכוח בממשלה, וזאת למרות שנבחר בשיטת הבחירה הישירה. בנט יצטרך לנסות להשפיע על המדיניות הכלכלית עם עוד 5 מנדטים בלבד, כשמולו שר אוצר שנחשב לאחד הפוליטיקאים המיומנים והיעילים במערכת.

 

רק לשם השוואה, בקדנציה האחרונה היו לליכוד 36 מנדטים - ועדיין נתניהו נלחם על כך ששר האוצר יהיה ממפלגתו. הוא הבין שאחרת יתקשה לשלוט בקופה, כפי שקרה כששר האוצר היה משה כחלון מכולנו. הוויתור המוחלט של ימינה בסוגיות הכלכליות צורם במיוחד על רקע השיתוק הצפוי בתחומים אחרים. דווקא בכלכלה תוכל ממשלת השינוי לרוץ קדימה ביתר קלות, וזה גם כורח המציאות. הגירעון עדיין גבוה מאד והממשלה תצטרך להעביר בקרוב תקציב דו שנתי. זה למעשה עיקר ייעודה. 

ההסכם הקואליציוני לא מבשר טובות על הידוק החגורה. אחרי חודשים שבהם זעקו לפיד ובנט נגד הבזבזנות והראוותנות, יצרו השניים ממשלה מנופחת לא פחות. אמר ביושר ח"כ אלעזר שטרן שהתלבט אם לקחת את תיק המודיעין, והוא לא היחיד שמתהפכת לו הבטן. על ההפרה הזו חתומה יש עתיד.

צמצום מספר השרים הוא הבטחת ליבה של מפלגתו של לפיד. היא מלווה את המפלגה כמעט מרגע לידתה ולפיד אף הצליח לרשום הישג שחוקק חוק שמגביל את מספר השרים הממשלה ל-19 בשנת 2015. החוק הוקפא, וכשבוטל סופית במאי 2019 הגדיר את זה לפיד "שחיתות לכל דבר ועניין". גם במצע לבחירות האחרונות מופיעות בבירור המילים הבאות: "נקים ממשלה קטנה וממוקדת של 18 שרים לכל היותר".

ולאיפה יילך הכסף, אותו כסף שישראל זקוקה לו כל כך? עוד מוקדם לדעת אבל ל-100 מיליון שקלים כבר נמצא ייעוד - הם יהיו כספים קואליציוניים שיועברו לרע"ם, אותם כספים שלפיד כל כך התנגד להם בעבר. יש עתיד אף הגישה הצעת חוק שאוסרת על הקצאת כספים קואליציוניים אבל עכשיו, כשהיא זקוקה להם כדי לייצב את הקואליציה, היא לא מהססת להשתמש בהם.

פגישת ראשי המפלגות  (צילום: רענן כהן)
בשולחן המו"מ בנט דרש תיקים אידיאולוגיים ולא ביצועיים | צילום: רענן כהן

חשוב לזכור: שימוש באותם כספים קואליציוניים העלה חשדות חמורים נגד חברי כנסת של ישראל ביתנו ואף הובילו לפרשת "ישראל ביתנו", שבה הועמדו לדין בכירים. סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום אף הורשעה בלקיחת שוחד: בית המשפט קבע כי היא השתמשה בכספים הקואליציוניים כדי להעביר כספים לעמותות ולארגונים - שבתמורה נדרשו לשלם שוחד או טובות הנאה, והמדינה דורשת לשלוח אותה ל-10 שנים בכלא.

האמירה שהשמיע השבוע לפיד כאשר הודה בכישלון צמצום הממשלה לא מחפה על התחושה שהסטנדרטים משורטטים לפי האינטרס הפוליטי הנקודתי. אם הממשלה הזו קמה כדי לשקם את הכלכלה ולטהר את האווירה, רצוי להתחיל בדוגמה אישית.

דפנה ליאל (צילום: N12)
דפנה ליאל | צילום: N12

הרכבת ממשלת בנט-לפיד - סיקור מורחב:

חשיפה: ההסכמים הקואליציוניים המלאים של ממשלת בנט-לפיד

דרעי: "טעינו כשפירקנו את ממשלת האחדות"

ההיערכות להשבעה: לא ברור אם יתקיים טקס חילופים

אז - והיום: המתקפה של החרדים נגד בנט ולפיד היא לא הראשונה

בגוש השינוי ידונו בחוק להגבלת נתניהו

סופית: ח"כ אורבך יתמוך בממשלת בנט-לפיד

יו"ר הכנסת: השבעת הממשלה תתקיים ביום ראשון