בצלאל סמוטריץ' לא רגיל להיות במקום הזה. רצו הנסיבות (ונתניהו), וסמוטריץ' מוביל בבחירות הקרובות רשימה שבה הוא, שהפך לשם נרדף לקיצוניות בשש השנים שבהן הוא מכהן בכנסת, ממלא דווקא את תפקיד הגורם המתון. כי מה זו כבר תמיכה בהפרדה בין יולדות יהודיות לערביות, לעומת תלייה של תמונת הרוצח ברוך גולדשטיין בסלון הבית, כפי שעשה שותפו החדש איתמר בן גביר? ויחסית לקמפיין של מפלגת נעם, מרכיב נוסף ברשימתו החדשה, שמשווה בין להט"בים לנאצים, להוביל כמה חמורים ועיזים ברחובות ירושלים ב"מצעד הבהמות" (מעשה שכבר התנצל עליו) – זה ממש בקטנה. זה לא שסמוטריץ' התמתן, זו המערכת הפוליטית שהקצינה. וכדי להבהיר בדיוק את הנקודה הזאת, כעת הוא מחדד מסרים.

ברכות, בצלאל. לראשונה אתה הסמן הכי שמאלי ברשימה שמתמודדת בבחירות.

"זו הגדרה לא רעה. האלטרנטיבה היא להיות מפונק וללכת רק עם אנשים שחושבים ומתנהלים בדיוק כמוני, אבל התוצאה תהיה זריקת הרבה מאוד קולות בימין לפח ואז הקמת ממשלת שמאל. מה שעומד לי כל הזמן מול העיניים אלה הבחירות ב-1992. הימין היה מאוד מפונק ואנין טעם - אחד לא רץ עם השני כי הוא מתון מדי, והשני לא רץ עם הראשון כי הוא קיצוני מדי. התוצאה הייתה ארבעה מנדטים שנזרקו לפח, עליית השמאל לשלטון, הסכמי אוסלו, אוטובוסים מתפוצצים ואלפי הרוגים ופצועים. עד היום אנחנו אוכלים את פירות הבאושים של זה. אני לא מוכן לחזור לשם. לקחנו אחריות. מפלגת הציונות הדתית התחברה עם עוצמה יהודית ועם נעם ואני שלם עם זה, שמח בזה ואפילו גאה בזה".

בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר  (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
משמאל לימין, סמוטריץ' ובן גביר | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

אך רק לפני כחודש, המצב היה אחר לחלוטין. סמוטריץ' היה שותפם של נפתלי בנט ואיילת שקד לרשימת ימינה, ולפי התכנון, כך זה היה אמור להישאר גם בבחירות הקרובות. אלא שמשהו השתבש בדרך והחבילה התפרקה - סמוטריץ' לקח את מפלגת "האיחוד הלאומי-תקומה" שעמד בראשה, פרש מרשימת ימינה והקים רשימה חדשה בהובלתו בשם "הציונות הדתית". בהמשך, בלחץ ראש הממשלה בנימין נתניהו, הוא חבר ל"עוצמה יהודית" של בן גביר, לו העניק את המקום השלישי ברשימה, ולמפלגת נעם בראשות אבי מעוז, שמוצב במקום השישי. בתמורה, נתניהו שריין את אופיר סופר מהאיחוד הלאומי במקום ה-28 ברשימת הליכוד. שקד אמרה בריאיון למגזין N12 כי המשא ומתן עם סמוטריץ' התפוצץ רק על רקע ויכוח על מיקומים ברשימת ימינה.

"איילת היא ידידה שלי ואני מאוד מעריך אותה, אבל אין לה מושג כי היא לא הייתה שם בחדר", אומר סמוטריץ'. "בסופו של דבר מי שמוביל את ימינה הוא נפתלי בנט והמו"מ התנהל מולו. היו לנו הרבה מאוד שעות של שיחות ולא הצלחנו להגיע להסכמות על גבולות גזרה ועל הערכים שאנחנו נושאים. נפתלי לא מתכחש לעובדה שהוא לא מוכן להתחייב לשבת רק בממשלה ימנית. כשהוא אומר 'אני שם את הכול בצד' המשמעות היא שאין לו בעיה ללכת לממשלה עם יאיר לפיד, ניצן הורוביץ ומרב מיכאלי. אנחנו לעומת זאת מפלגה דתית שמתחייבת לשבת אך ורק בממשלת ימין".

 אבל למה ממשלת ימין חייבת לכלול את נתניהו?

"כי אני לא חושב שראש מפלגה קטנה יכול להיות ראש ממשלה. זה לא לגיטימי ולא דמוקרטי. כדי להיות ראש ממשלה במדינה דמוקרטית אתה צריך לקבל תמיכה של רוב העם. לחשוב שיבואו ראשי מפלגות עם 13 מנדטים ביום טוב ויכפו רוטציה רק כי בלעדיהם אין ממשלה... הרי גם אני יכול לעשות את זה וגם איתמר, כי בלעדינו אין ממשלה, אז למה לא? הליכוד יהיה שנתיים, בנט יהיה שנה, אני אהיה חצי שנה ובן גביר יהיה חודש. זו הזיה, אין בזה שום היגיון. מי שמסתכל על מפת הסקרים רואה שזה נתניהו מול לפיד".

אם נתניהו ינצח, איך תוודאו שהוא באמת יקים ממשלת ימין?

"סירבתי לחתום איתו על הסכם עודפים בלי שקיבלתי התחייבות כתובה וחתומה שלו להרכיב ממשלת ימין שבקווי היסוד שלה יהיו שמירה על ארץ ישראל, חיזוק הזהות היהודית, תיקון מערכת המשפט, לצד טיפול בחברה, ברווחה ובכלכלה הישראלית כתוצאה ממשבר הקורונה. אני מקווה שהוא יעמוד בהתחייבות הזאת".

בנימין נתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
"במקום לגדל עמוד שדרה מחפשים אישור מהשמאל". סמוטריץ' נגד ההצהרה של נתניהו שבן גביר לא יהיה שר | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

בינתיים הוא התחייב לא לתת לבן גביר תפקיד משמעותי.

"צורמת לי מאוד העובדה שאחרי כל כך הרבה שנים בשלטון, יש חלקים בימין שבמקום לגדל עמוד שדרה ולפתח איזו תפיסת צדק ערכית מוסרית משל עצמם, מחפשים לקבל אישור מהשמאל. אני רוצה שכל הקבוצות בחברה הישראלית שמקבלות את ההגדרות הבסיסיות של מדינה יהודית ודמוקרטית יהיו חלק מהמשחק, ואני רוצה את איתמר בן גביר ואת תומכיו על המגרש הזה. מי שראוי להיות חבר כנסת ראוי להיות בכל תפקיד, שר וגם ראש ממשלה. מה יקבע איזה תפקיד הוא יקבל? הכוח הפוליטי שיהיה לו ביד". 

בן גביר, שהורשע בעבר בשבע עבירות פליליות, בהן הסתה לגזענות ותמיכה בארגון טרור, ניאות אומנם להסיר מסלון ביתו את תמונתו של ברוך גולדשטיין, שרצח 29 מתפללים מוסלמים במערת המכפלה בחברון בשנת 1994, אך נראה שלא עשה זאת בלב קל.

ברוך גולדשטיין הוא רוצח נתעב בעיניך?

"בוודאי, חד משמעית. אתה מעליב אותי בשאלה הזאת. מי יכול לתת לגיטימציה לאדם שנכנס עם נשק ויורה במתפללים חפים מפשע?".

אולי שותפך, בן גביר, שתלה את תמונתו.

"ד"ר גולדשטיין היה רופא הרבה מאוד שנים בקריית ארבע, הציל המון חיים וטיפל בהמון אנשים. עם זאת, גם בן גביר כנראה הבין שאם הוא רוצה להיות נבחר ציבור הוא לא יכול לתלות את התמונה שלו על הקיר בסלון".

"אני דמוקרט אמיתי"

השותפה השנייה של סמוטריץ', מפלגת נעם, גם היא לא שם נרדף למתינות ולסובלנות. הקמפיין שניהלה במערכת הבחירות בספטמבר 2019, שממנה פרשה לבסוף, התמקד בדה לגיטימציה ללהט"בים, תחת הכותרת "להיות עם נורמלי בארצנו". באחד מהסרטונים אף השוותה המפלגה את חברי הקהילה הגאה לצוררי ישראל בתקופות שונות, בהם גם היטלר וחמאס.

זה "נורמלי" מבחינתך?

"יש לי בקשה מכולם במדינת ישראל – להשאיר את השואה מחוץ למשחק. כל מי שרוצה לבטא איזו תופעה חריפה מאוד רץ מיד להשוות לשואה ולנאצים. כל הצדדים חוטאים בזה. זה נורא ואיום, מימין ומשמאל. בואו נכבד את זכר ששת המיליונים שנרצחו".

גם לך היו התבטאויות קשות נגד להט"בים בעבר.

"תפסיקו עם האובססיה הזאת. אין כמעט ריאיון שלא שואלים פוליטיקאי דתי על הנושא הזה. זו סוגיה כל כך שולית. האם כשאתה מראיין את מרב מיכאלי אתה שואל אותה על התפיסה ההזויה והמסוכנת חברתית שלה שרואה במוסד הנישואים מזימה גברית מסוכנת ושמתנגדת להולדת ילדים ולקיום משפחות? יש לי תפיסה מאוד ברורה של איך נכון וטוב לחיות. אני לא יכול לתת לגיטימציה לדברים שאסורים על פי התורה, אבל לא צריך שיח דתי כדי להסביר למה יש צורת חיים יותר טובה ויותר נכונה לחברה וצורת חיים פחות נכונה. אלה עמדות לגיטימיות. אני דמוקרט אמיתי ודוגל בחופש ביטוי אמיתי ובזכותי להחזיק בערכיי הדתיים והשמרניים. התורה מאמינה בחינוך ובערכים ואין בה בכלל כפייה. מדינה שתתנהל על פי התורה תהיה פי אלף יותר ליברלית בכל מה שנוגע לזכויות וחירויות פרט מכל מדינה מערבית ממוצעת ובוודאי מישראל".

מה דעתך על טיפולי המרה ללהט"בים?

"אין דבר כזה טיפולי המרה בכפייה, בכוח, של חשמל וכו', ואם חס וחלילה יש דברים נוראיים כאלה בוודאי שהם אסורים לחלוטין. הדיון היה על טיפולים לגיטימיים שניתנים לאנשים בגירים מרצונם החופשי על ידי פסיכולוגים שמתמחים בתחום הזה. שאלתי את מרב מיכאלי ואת ניצן הורוביץ - 'אתם מתעקשים לאפשר לקטינים לבצע ניתוחים לשינוי מין, שזו הטרללת הכי גדולה, ואתם מבקשים לאסור בחוק ולהפוך לעבירה פלילית טיפול באנשים מרצונם החופשי, בצורה חוקית ומפוקחת על ידי אנשים שלמדו'. לכן הייתי מגדולי המתנגדים הקולניים להצעת החוק המטורללת והלא דמוקרטית לאסור על טיפולים כאלה".

מצעד הבהמות (צילום: קובי גדעון , פלאש/90 )
מצעד הבהמות. "אנשים נפגעו, לא הייתי עושה את זה שוב" | צילום: קובי גדעון , פלאש/90

בנובמבר 2006 סמוטריץ' נמנה עם מארגני "מצעד הבהמות", שבו צעדו כ-200 איש בלוויית חמורים, עיזים וכלבים במחאה על מצעד הגאווה בירושלים.

אתה מצטער על זה?

"לא התכוונתי לרגע להשוות אף אחד לבהמה ולא הייתי עושה את זה שוב. מצעד הגאווה בירושלים בעיניי היה פרובוקציה והגבתי לזה בפרובוקציה. מאחר שאנשים נעלבו - לא היה ראוי לעשות את זה, כי אני לא רוצה לפגוע באף אחד כאדם פרטי".

"עם פלסטיני? זו המצאה של המופתי"

סערה נוספת שסמוטריץ' עורר הייתה בשנת 2016, אז הביע תמיכה בהפרדה בבתי חולים בין יולדות יהדיות לערביות.

אתה עדיין חושב ככה?

"לא אמרתי לרגע שצריך להפריד בין יולדות כמדיניות ממשלתית. אף אחד לא שם את היולדות הערביות בקצה המסדרון ולא יצר מדיניות הפרדה רשמית. הייתה היענות שקטה ולא מעליבה של צוותים רפואיים לתחושות קשות ולגיטימיות. אמרתי שאני מבין אנשים בצד היהודי שחשים רגשות שליליים, בין אם זה פחד או כעס, מול עם שאנחנו מנהלים איתו כבר מאה שנה מלחמה וקוברים את מתינו בגללה".

אתה חושב שיש לנו תוקף מוסרי לשלוט בעם אחר?

"בוודאי. אני לא מתעלם מהעובדה שהמפעל הציוני ושיבת עם ישראל לארץ ישראל יכולים להיות כרוכים בטרגדיה פרטית של ערבים כאלה או אחרים. זה לא הופך את המפעל הציוני לפחות צודק או מוסרי. אגב, אנחנו לא שולטים בעם זר מכיוון שאין דבר כזה עם פלסטיני, זו המצאה של המופתי".

אתה בעד טרנספר לערבים?

"חלק גדול מהיכולת לייצר כאן דו קיום וחיים טובים לשתי האוכלוסיות בנוי על רוב יהודי, ואת זה לא משיגים באמצעים מלאכותיים של חלוקת הארץ עם גדרות, אלא בדאגה שבכל המרחב נשמר רוב יהודי מוצק, בין היתר באמצעות מדיניות עידוד הגירה על ידי מתן תמריצים כמו כסף או השכלה, בשיתוף פעולה עם מדינות אחרות. זה דמוקרטי, חוקי, מוסרי ונכון לכולם. אם טרנספר זה להעלות אנשים בכוח על משאיות ולגרש אותם – בוודאי שלא".

אתה בעד לספק שירותי חינוך ורפואה למסתננים?

"לא, כי זו הדרך הכי טובה להשאיר אותם כאן. כשאתה נותן להם חינוך, בריאות ורווחה אתה מעודד אותם להשתקע, להתחתן וללדת כאן ילדים. הדרך היחידה להוציא אותם מכאן זו הברירה הטבעית, כי אנחנו לא מסוגלים לבדוק עשרות אלפי בקשות מקלט. אז אתה שם אותם שלוש שנים במשמורת, עם תנאי חיים לא טובים, ואז אלה שבאו לכאן כדי לשפר איכות חיים, להתפרנס ולהביא כסף הביתה יבינו שאין להם את זה וייצאו מכאן עצמאית. אלה שמרחפת מעל ראשם סכנת מוות יעדיפו להיות שלוש שנים במתקן 'חולות' ולא למות בארץ המוצא שלהם".

לסיום, אתה נעלב לפעמים מהביקורת שיש כלפיך?

"בוודאי שכן. אני אגלה לך סוד, גם פוליטיקאים הם בני אדם. יש להם רגשות, משפחות, ילדים. אני נושך שפתיים, אומר לעצמי שזה המחיר שאני משלם ברמה האישית ושהמשפחה שלי משלמת על העבודה החשובה שאני משתדל לעשות".