צריך להודות: החוק מאפשר לראש עירייה שמתמודד לכנסת להישאר בתפקידו עד רגע ההשבעה. זה גם קרה בעבר. כך למשל בכנסת ה-20, כשראש עיריית צפת שנבחר מטעם רשימת ישראל ביתנו בחר לוותר על ההשבעה לכנסת שבוע אחרי שנבחר ולחזור לעירייה. אבל חוק לחוד ונורמות ראויות לחוד, ואת זה אמור לדעת מי שיוצא בחריפות כנגד כהונת ראש ממשלה תחת כתב אישום, אף שהחוק מאפשר זאת.

אילן שוחט היה מקום 4 בישראל ביתנו, סביר להניח שבוחרי הרשימה לא הגיעו לקלפי במיוחד בשבילו. הוא לא עמד בראש רשימה שמתיימרת לנסות לשקם את האמון של מצביעי המרכז-שמאל. מקורביו של חולדאי אמרו בשבועות האחרונים שהוא מגיע לפוליטיקה הארצית כדי להיות "ראש ממשלה או ראש עירייה". קטן עליו סתם חבר כנסת. היום כבר ברור שלא יהיה ראש ממשלה, אבל הוא מצפה לתפקיד של שר בכיר לפחות. אם לא, ינטוש את בוחריו ויחזור ללשכה בכיכר רבין.  

מדובר בעוול כפול: ברמה הארצית מחנה המרכז-שמאל משווע לחברי כנסת טובים שיוכלו לפעול אל מול המכונה המשומנת של בלוק הימין. ניתן להזיז הרים וגבעות גם בוועדות ובמליאת הכנסת. מה גם שחולדאי לא כיהן יום אחד בפוליטיקה הארצית. הוא אומנם מגיע מהפוליטיקה המקומית עם קבלות ולא מצה"ל כמו קודמיו, אבל אף אחד עוד לא הצטער על עוד ניסיון שצבר.

בנוסף, רון חולדאי מגיע לפוליטיקה כדי לשקם את אמון המצביעים של כחול לבן שרוסק בבחירות האחרונות. הוא מבקש את קולות הבוחרים ואת האמון מהציבור בשם היכולת הניהולית שהפגין בראשות עיריית תל אביב, אבל לא מבטיח שיפעל עבורם ביום שאחרי. זו גם אחת הסיבות שניסנקורן בחר במפלגתו של חולדאי. הסקרים מראים שניסנקורן איננו מסוגל להוביל לבד מפלגה. ניסנקורן חיפש מפלגה שבה יוכל להיבחר לכנסת, ובעוד זמן קצר יחסית לקבל את המושכות.

רון חולדאי ואבי ניסנקורן (צילום: החדשות )
חולדאי עם ניסנקורן, השבוע | צילום: החדשות

אבל העוול השני של חולדאי הוא כלפי עיריית תל אביב, אחד המנועים הכלכליים של ישראל. רון חולדאי אומנם הביא את העיר להישגים אדירים, אך היא עדיין לא מתנהלת על אוטומט. העיר נמצאת בעיצומו של משבר כלכלי אדיר, כשאלפי עסקים קורסים בתחום המסעדנות והתרבות. האנשים האלה זקוקים לחולדאי בחודשים הקרובים, הם צריכים שחולדאי יילחם עבורם מול השרים שכעת הוא יתמודד מולם. בעלי העסקים חייבים את הסיוע הזה עכשיו, בשיא המשבר הכלכלי של הקורונה, ולא בעוד שלושה חודשים כשיסתיים המרוץ לכנסת.

חולדאי הוא אומנם איש מפלגת העבודה, אבל בתל אביב הוא ראש סיעת "תל אביב 1", ראש העיר של כולם. בבחירות ארציות הוא ינסה למצוא חן בפני פלח מסוים של האוכלוסייה. גם אם יפעל באופן ענייני ביותר, האמון הציבורי עלול להיפגע. רק השבוע החליט חולדאי להכניס את ש"ס לקואליציה העירונית, אחרי שנים שהייתה באופוזיציה. אולי זה צירוף מקרים אבל אי אפשר שלא לחשוד שהקואליציה העירונית הוקרבה כדי שחולדאי יאותת לחרדים שהוא בן ברית פוטנציאלי בזירה הארצית.

הפוליטיקה הארצית נמצאת בימים קשים מאוד. יש לברך על כך שדמויות מוכשרות כמו חולדאי בוחרות להצטרף אליה, אבל דווקא בימים אלה האמון הציבורי מחייב מחויבות אישית ולא עוד סיבוב על גב הבוחרים.

דפנה ליאל (צילום: N12)
דפנה ליאל | צילום: N12

עוד באותו נושא:

מי אתה רון חולדאי? אלה תחנות חייו של השחקן החדש בפוליטיקה הארצית

חולדאי הכריז על הקמת מפלגת "הישראלים" והצהיר: "לא נתרגל לראש ממשלה עם כתבי אישום"

בכירים בעיריית ת"א מותחים ביקורת על חולדאי: "צריכים ראש עירייה במשרה מלאה"

סקר חדשות 12: חולדאי עם 8 מנדטים, כחול לבן על סף אחוז החסימה