מה לא נאמר על "העולם החדש", שבו אנו חיים? טכנולוגי, דיגיטלי, דינמי ותוסס. ראשי מדינות מרבים להתפאר בפלאי הטכנולוגיה. התעשיות עתירות הידע, עושה רושם, כבר מזמן "השתלטו" על האנושות והשרישו הרגלים חדשים ודפוסי התנהגות שונים, שמשתנים בקצב יום יומי. המידע האינסופי זמין לכל אדם ומונח בכף היד של כל בן אנוש, שנמצא על פני הגלובוס.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לידע אין גבולות. כמעט כל עיר בעולם מתהדרת בהיותה "עיר חכמה", מציבה מאות מצלמות במרחב הציבורי, פורסת תשתית חדשנית עם סיבים אופטיים, מפתחת אפליקציות מתקדמות ועושה מאמץ עילאי להישאר רלוונטית במציאות המשתנה. הקדמה הביאה עימה בשורות חשובות, אתגרים גדולים וגם בעיות קשות. חלקן אף הרסניות. הטכנולוגיה, במידה מסויימת, הפכה לקדושה בעיני רבים ופיתחה תלות מוחלטת עד כדי אובססיביות בקרב אחרים.

ואיך כל זה מתקשר למשבר הקורונה, שמשתק מדינות ומרסק כלכלות? ההתנהגות וההתנהלות שלנו, כאנשים בודדים וכממסד שלטוני.

משבר הקורונה מייצר הזדמנות יוצאת דופן לשינוי חשיבתי ותפיסתי, לצד שינויים ארגוניים שכה מתבקשים. כאחד שמכיר בעוצמה שיש בפשטות ולא מוכן להחליף את המגע האנושי והקשר הבין-אישי הישיר, אני מבין גם עד כמה השילוב בין חדשנות דיגיטלית לאנושיות, הוא המתכון המנצח.

מה אני לוקח מהמציאות הבלתי צפויה, זו שמזעזעת את העולם, וכיצד היא יכולה לסייע לנו בעתיד? אז ככה, הבנתי שהטכנולוגיה לבדה אמנם לא יכולה לנצח נגיפים וחיידקים, לשם כך דרושה נחישותם של בני האדם והתגייסות הערכים הפשוטים שבהם כמו משמעת עצמית, לקיחת אחריות, ערבות הדדית ואמונה.

יחד עם זאת, אולי נפנים שהגיע הזמן להשתמש בפיתוחים הטכנולוגיים בצורה נכונה ויעילה, שתשרת את הציבור ותשפר את איכות החיים. למשל היכולת שלנו לקיים פגישות עבודה באמצעים טכנולוגיים, און ליין, במקום להטריח אנשי מקצוע לנסוע קילומטרים ולבזבז יום עבודה שלם בכבישים, בשביל ישיבה בת חצי שעה. כמה חיסכון למשק, התייעלות ארגונית, ניצול נכון של הזמן ושיפור דרמטי בחיים של כולנו. 

קורונה באיטליה (צילום: Claudio Furlan, AP)
צילום: Claudio Furlan, AP

כך גם ההזדמנות האמתית שנוצרה ללמידה משתפת מרחוק, כזו שחוצה גבולות פיזיים ומעוררת את הדמיון. ניצוץ של סקרנות, שיוליד רעיונות ויוזמות שישנו את חיינו. ומה בדבר מידע שיאפשר מדידה, בזמן אמת, של רמות הסיכון בכל מקום אפשרי, כדי שנוכל למזער נזקים ולמנוע הדבקה? וגם בהיבט הבסיסי, השגרתי, כמו מתן שירות מול נציג אנושי, שמקשיב ומשיב מיד, ואת פניו רואים על צג המחשב או המכשיר הסלולרי, כאשר זה חוסך זמן יקר ומונע טרטור מיותר.

אז מדוע שלא להשתמש בכלים הללו באופן תדיר? ואם נפליג בדמיון, נאשר גם עבודה מהבית למשימות מסוימות ולעובדים ייעודיים, בשירות הציבורי. לעיתים, התועלת שתצמח מכך לארגון, לעובד, לתושב ולעיר תהיה גדולה ומשמעותית. אלו רק דוגמאות בודדות, שדרושה להן גמישות מחשבתית.

התמודדות עם משבר חריף, בטח כאשר מדובר בסדר גודל כזה, כלל עולמי, מצמיח במקביל יכולות אנושיות מדהימות, שבאות לידי ביטוי ברעיונות יצירתיים ותעצומת נפש מעוררת השראה. זהו מבחן ליכולת שלנו, בני האדם, להסתגל למצב החדש ולהמשיך מאותה נקודה קדימה. להיות נכונים לשנות ולהשתנות, כי העולם לא מחכה למי שעוצר. לכן, למרות שלרוב אנחנו שמרנים וחוששים משינויים, משבר הקורונה מייצר עבורנו הזדמנות פנטסטית לשינוי. שינוי לטובה!