מארק צוקרברג - וידאו צ'אט בפייסבוק (צילום: AP)
למעלה מ-25 מיליארד פעולות ביום בפייסבוק | צילום: AP

ברשת החברתית פייסבוק חברים יותר מ-800 מיליון בני אדם מרחבי העולם, מה שהופך אותה בין היתר ליעד ראשוני עבור שרלטנים, האקרים וספאמרים מקצועיים שמחפשים דרך לפגוע בגולשים תמימים או להרוויח על חשבונם.

אתר האינטרנט NewScientist פרסם אמש פרטים אודות מערך האבטחה העצום של הרשת החברתית, ועל הדרך שבה מתמודדת פייסבוק עם ניסיונות הונאה וספאם המאיימים על מיליוני החברים שלה.

על פי הפרסום, בכירי הרשת החברתית חשפו כי הם משתמשים במערכת אבטחה מיוחדת המכונה "מערכת החיסון של פייסבוק" (Facebook Immune System - FIS). האתר מפרסם כי נדרשו לא פחות משלוש שנים לפתח את מערכת האבטחה המותאמת, שבשעות השיא שלה צופה ומנטרת כ-650 אלף פעולות גולשים בשנייה אחת. המשמעות היא ש-FIS עוקבת אחר כל תמונה שעולה לפייסבוק, כל עדכון סטטוס ולמעשה כל קליק שמבצע כל אחד מ-800 מיליון הגולשים ברשת החברתית.

4% מההודעות בפייסבוק - הודעות זבל

ההערכה היא כי מדובר בלמעלה מ-25 מיליארד פעולות ביום של גולשים בפייסבוק, כשמערכת האבטחה לא מפספסת אף אחת מהן. אחד החוקרים במעבדות של ענקית התוכנה מיקרוסופט, טוען כי מערכת האבטחה של פייסבוק היא ככל הנראה הגדולה ביותר מסוגה.

על המערכת כולה מופקדים כ-30 אנשים המפקחים על פעילותה, ועל ממצאים חשודים שהיא מאתרת. עם זאת הם מדגישים, כי המערכת מסוגלת גם ללמוד ולפעול באופן אוטומטי בזמן אמת, מבלי מעורבות של מישהו מהמפקחים עליה.

ומול מי פייסבוק נלחמת? בגולשים המפיצים הודעות זבל ובדפי פייסבוק מזויפים שנפתחו במטרה לשדל את הגולשים ללחוץ על שלל כפתורי 'לייק'. בנוסף היא מתמודדת עם הפצה של תוכנות ריגול ווירוסים המסוגלים לגנוב מידע אישי ולפגוע במחשביהם של הגולשים.

על אף גודלה ועוצמתה של מערכת האבטחה של פייסבוק היא איננה מושלמת, אך היא בהחלט קרובה לכך. למעשה, בפייסבוק אומרים כי פחות מ-1% מהגולשים ברשת החברתית נופל קורבן להונאות ולספאם, וכי פחות מ-4% מההודעות הנשלחות בין המשתמשים בפייסבוק הן הודעות זבל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק