יד סופרת שטרות דולר (צילום: חדשות 2)
עשירים? כנראה שאתם מושחתים | צילום: חדשות 2

עשירים? יכול להיות שזה מפני שרימיתם: מחקר חדש שמתפרסם בארצות הברית מעלה כי עשירים נוטים יותר לרמות ולנהוג שלא בהגינות מאשר עניים. סדרת בדיקות שנערכו באוניברסיטת ברקלי שבקליפורניה מעלה כי אנשים עצמאים בני המעמד הגבוה נוטים לנהוג באופן פחות מוסרי מאשר אלו הסובלים מקשיי יומיום.

תוצאות המחקר מראות כי אנשי המעמד הגבוה נוטים לשקר יותר, לבגוד ולנקוט בהתנהגות לא אתית במקום עבודתם. כמו כן, לפי המחקר, האנשים העשירים נוטים לעבור את המהירות המותרת בכביש ו"לחתוך" נהגים אחרים.

195 המתנדבים שהשתתפו במחקר העריכו את מעמדם החברתי באמצעות כלי מחקר שונים, ומלאו שאלונים פסיכולוגיים שחשפו את גישתם כלפי התנהגות, אתיקה ושחיתות.

כך למשל, המחקר הראה כי אנשים מהמעמד הגבוה נוטים "לחתוך" נהגים אחרים בשעות השיא בכבישים, לפחות פי ארבע יותר מנהגים ממעמדות נמוכים יותר. כמו כן, "הנהגים העשירים" נוטים להתעלם מהולכי רגל המבקשים לעבור במעבר החצייה, פי שלוש יותר מנהגים מהמעמדות הנמוכים יותר.

בנוסף, אנשים עשירים מהמעמד הגבוה נטו להסכים יותר עם המשפט האלמותי של גורדון גקו (אותו גילם השחקן מייקל דאגלס) מהסרט "וול סטריט" כי "תאוות הבצע היא טובה".

לקחו יותר ממתקים של ילדים

כמו כן הצביע המחקר על כך שהסבירות שאנשים עשירים ייקחו "ממתק מתינוק" היא גבוהה יותר. כך למשל, במסגרת המחקר המתנדבים שהו במעבדה בהו הונחו צנצנות עם ממתקים שהיו שייכים לילדים. המתנדבים אומנם הורשו לקחת ממתקים מהצנצנות, אך האנשים העשירים לקחו כמות ממתקים כפולה מזו שלקחו המתנדבים שהשתייכו למעמדות נמוכים יותר.

גם בהקשר של שוק התעסוקה, מראה המחקר כי אנשים מהמעמד הגבוה נוטים לשקר יותר למועמדים שהם מקבלים לעבודה ואף שוכרים אנשים למשרות זמניות מבלי לספר להם על כך.

"לאנשים מהמעמד הגבוה קיימות נטיות לא אתיות שמונעות, בחלקן, על ידי הגישה החיובית שהם נוקטים כלפי תאוות בצע", אומר פול פיף, דוקטורנט במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת ברקלי ואחד מעורכי המחקר. מחקרו של פיף הוא חלק מסדרת מחקרים שנועדו לבחון את הקשר בין מעמד חברתי להתנהגות, בייחוד בתקופות שבהן גוברת האי ודאות הכלכלית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק