מדעני המרכז האירופאי לחקר הגרעין (CERN) הציגו לעולם היום במסיבת עיתונאים חגיגית ומיוחדת  סמוך לז'נבה שבשוויץ ולמאיץ החלקיקים. באירוע ההיסטורי הם טענו שמצאו חלקיק חדש שעונה על התיאור של החלקיק שהיה עד היום רק בגדר תיאוריה - "הבוזון היגס".

מדענים מרחבי העולם ניסו "לצוד" את החלקיק המסתורי שקיבל את הכינוי "החלקיק האלוהי" במשך 45 שנה. יש כמה הסברים לכינוי השמימי, הבולט שבהם ולא בהכרח הנכון הוא העובדה שהחלקיק מעניק לשאר החלקיקים שעובדים, ועבדו ביקום מרגע היווצרותו, את המסה שלהם ואת אופן ההתנהגות שלהם.

"אם אתם שואלים אותי כאדם פשוט אם מצאנו אותו , אני חושב שאני יכול להגיד - הוא בידינו, אבל כמדען אני יכול להגיד שאני לא יודע מה בדיוק יש לנו", אמר הפרופסור שעומד בראש מעבדות המחקר רולף דייטר הוייר. "הגענו לנקודת ציון דרך בהבנה של הטבע", הוא הוסיף.

מאיץ החלקיקים בשוויץ (צילום: סקיי ניוז)
צילום: סקיי ניוז

כמה מאות עיתונאים הצטופפו באולם די קטן בז'נבה כדי לשמוע את ראשי צוותי המחקר מבשרים על הממצאים החדשים. המדענים הסבירו שהם מצאו, לאחר מבט תחת המיקרוסקופ, בין ההתפרצויות בתוך מאיץ החלקיקים שנבנה סמוך לגבול צרפת שוויץ, חלקיק שעונה לתיאוריה שהעלה הפיזקאי פיטר היגס לפני 40 שנה.

גם היגס מחה דמעה

היגס בן ה-83 נכך גם הוא באולם, והזיל דמעה לקראת מסיבת העיתונאים "הרגע הזה גורם להיות גאה במקצוע הפיזיקה שבחרתי", הוא אמר לבקשת הקהל באולם שהתרגש איתו. צוותי המחקר ניסו להסביר לעיתונאים הרבים - מהו בדיוק אותו חלקיק שהתחננו להסבר פשוט. "האולם הזה שבו אנו נמצאים הוא שדה שמייצג את היקום בלי החלקיק, אבל אם משהו ייכנס בדלת ויספר שמועה, השמועה הזו תגרום לכל העיתונאים בחדר להצטופף ולהתנהג אחרת - זה בדיוק חלקיק ההיגס", ניסה הפרופסור הוייר להסביר לנוכחים.

הוא אמר שלחלקיק שנחשף יש מסה גדולה פי 130 מהמסה של פרוטון. הפרופסור סרג'יו ברטולוצ'י ראש ארגון צרן אמר בסיכום "זה קשה לא להתרגש לאור הממצאים". ברטולוצ'י הדגיש שהעבודה בנושא רק החלה ועכשיו, "שיש מפה מלאה של החלקיקים, נפתחו עוד הרבה מאוד ערוצי מחקר שונים שימשיכו את דרכנו". מאיץ החלקיקים שבו נערך ניסוי התנגשות החלקיקים במהירות האור וגילוי החלקיק, יפסיק את עבודתו בסוף 2012.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק