לא רוצים שוקו ולחמניה, ארכיון (צילום: חדשות 2)
ילדים, לא לעשות פיפי בבריכה! | צילום: חדשות 2

אחרי שסיימו להאשים את חיילי צה"ל בסחר באיברי פלסטינים, מתפנים השוודים לנושא חשוב הרבה יותר: מחקר חדש מבית היוצר של הסקנדינבים מזהיר מפני נזקים בריאותיים שעלולים להיגרם בשל השתנה בבריכה סגורה, ובעיקר מצביע על קשר אפשרי בין ההרגל המגונה לבעיות נשימה.

בבדיקות שנערכו ב-18 בריכות סגורות ברחבי שוודיה נמצאו רמות חריגות ביותר של חנקן, החומר שבעזרתו אפשר לקבוע את כמות השתן בבריכה. במשרד הבריאות השוודי מסבירים כי הממצאים החריגים מעלים את הסיכון לסבול מאסתמה, בעיקר בשל חוסר אוורור מתאים.

המתרחצים בבריכות בהן נערכה הבדיקה, לא אהבו, מטבע הדברים, לשמוע על ממצאיה. "זה מגעיל אותי", אמר אחד מהם. "יש כל כך הרבה בתי שימוש במתחם. כדאי למתרחצים לעשות את מה שהם רוצים שם".

גם העובדים בקבוצת הסיכון

עם זאת, עורכי הבדיקה ממהרים להבהיר כי ייתכן וחומרים נוספים הנפלטים לסביבה הסגורה בבריכות מסייעים להעלאת הסיכון ללקות באסתמה. כך למשל גם החומר המיוחד ממנו נבנה הגג המיוחד העוטף את הבריכה עלול להעלות את הסיכון ללקות בקוצר נשימה. מחקר שנערך באוניברסיטה שוודית מגלה כי לפועלים שעבדו במשך שנה שלמה בתוך מבנה הבריכה המקורה עלתה רמת הסיכון לפתח אסתמה ב-50%.

אז איך נמנעים? גונר נורדברג, ראש צוות המחקר, מדגיש כי הקפדה על כללים בסיסיים של היגיינה בתוך הבריכה עשויים לסייע למתרחצים האחרים וגם לעובדי המתחם.

הרופא מסביר: מדוע אסור לעשות פיפי בבריכה?