מעט נשים בהייטק (צילום: Pachai Leknettip, 123RF)
אילוסטרציה | צילום: Pachai Leknettip, 123RF

שווי האקזיטים הישראליים יותר מהוכפל בשנה החולפת - כך עולה מדוח האקזיטים של PwC שמתפרסם היום (רביעי). במהלך השנה החולפת בוצעו עסקאות רכישה בשווי כולל של כמעט 7.4 מיליארד דולרים, לעומת 3.5 מיליארד בשנה שעברה - וזאת ללא הכללת מכירות מובילאיי וניורודרם שלא נכללו בדוח והיו מקפיצות את הנתון לכמעט 24 מיליארד דולרים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

השווי הממוצע לעסקת מכירה - שוב, ללא שקלול עסקאות הענק של מובילאיי וניורודרם - עמד על 106 מיליון דולרים, זינוק של 66% אחוזים לעומת 2016. מספר העסקאות ששוויין יותר מ-100 מיליון דולרים היוו כשליש ממספר העסקאות הכולל, כאשר בשנה שעברה הנתון עמד על פחות ממחצית - 15% בלבד. מספר העסקות ששווין עלה על 250 מיליון דולרים היה 11.

ומדוע עסקת מובילאיי לא כלולה בדוח? "החברה הייתה ציבורית בעת רכישתה וכבר נכללה בעבר במסגרת דוחותינו הקודמים, עת נרשמה למסחר בארה"ב", ציינו עורכי הדוח. הנימוק השני: "הכללתה של עסקה דומיננטית זו במסגרת הדוח הייתה מעוותת את יכולתנו לבצע ניתוח השוואתי". אותם נימוקים חלים גם על עסקת ניורודרם.

מובילאיי ישראל, ארכיון (צילום: חדשות 2)
מובילאיי. גם בלעדיה הנתונים מרשימים | צילום: חדשות 2

בין הרוכשות של החברות הישראליות נמצאות גם לא מעט חברות ישראליות אחרות: ב-13 מתוך העסקאות שבוצעו בשנה החולפת, הרוכשת הייתה חברה ישראלית. שווי העסקאות הללו עלה על 400 מיליון דולרים.

עוד ניתן לראות כי חלה חזרה של חברות ההיי-טק הישראליות לשוק ההון, כשבמהלך 2017 בוצעו 11 גיוסים בסך של 414 מיליון דולרים בהנפקות ראשוניות לציבור (IPOs) בשווי כולל של 1.5 מיליארד דולרים.

לפי כותבי הדוח, הנתונים מעידים על שינוי בשוק היזמות הישראלי: ריבוי העסקאות הגדולות מצביע על כך שהיזמים בארץ, שבעבר חתרו למימוש מהיר, לא חוששים להמתין זמן רב יותר עד המכירה בתמורה להגדלת וביסוס החברות. "לא ניתן להתעלם מהעובדה שהחברות הגלובליות בחרו בישראל כמקום בו ניתן לרכוש את הטכנולוגיות הנכונות שיסייעו להן לעצב את פניהן בעתיד", מסכם ירון ויצנבליט, שותף הייטק ב-PwC Israel. "שנים מעניינות וסוערות עוד לפנינו".