בדיקת אולטרסאונד (צילום: 123RF, חדשות)
פיתוח חדשני - תוצרת הארץ. ארכיון | צילום: 123RF, חדשות

המחקר שישנה את הילודה בקרב חיות - ואולי בעתיד גם בקרב בני אדם? חוקרים מאוניברסיטת תל אביב פיתחו טכנולוגיה גנטית חדשנית שיכולה להגיע לדיוק של 100% בקביעת מין העובר בקרב מספר זני חיות. במחקר החלוצי שפורסם היום (שני) נחשפת השיטה, שנועדה לחסוך סבל רב מבעלי החיים. האם בעתיד מדען מטורף או דיקטטור יישם אותה גם עבור בני אדם?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המחקר החדשני פורסם היום בכתב העת EMBO Reports. החוקרים, בהובלת פרופ' אודי קימרון, ד"ר עידו יוסף וד"ר מוטי גרליץ מבית הספר לרפואה, הבהירו: "אנחנו מאמינים שהטכנולוגיה תמנע את לידתם של זכרים בלתי רצויים, ותחסוך סבל רב מבעלי החיים. ענפי הרפת, הדיר והלול עשויים לצאת נשכרים כלכלית מיישום הטכנולוגיה".

לדבריהם, לשיטה החדשה עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על ענפי הרפת והלול - שבהם יש העדפה ברורה לנקבות. בשלב זה מטרת המחקר אינה זיהוי מינם של עוברים אנושיים, אם כי ניתן ליישם את השיטה החדשה גם עבור בני אדם - אם מתעלמים מסימני השאלה האתיים והמוסריים.

לעכברים המצולמים אין קשר לניסוי (צילום: 123RF, חדשות)
לעכברים המצולמים אין קשר לניסוי | צילום: 123RF, חדשות

"חקלאים בענפי הרפת והלול מעדיפים באופן מובן עגלות ואפרוחות על פני עגלים ואפרוחים, אך נכון להיום אין דרך גנטית נגישה וכלכלית לווסת את היחס בין המינים, שנותר באופן טבעי בסביבות 50:50", הסביר פרופ' קימרון עם פרסום המחקר. "אנחנו ביקשנו לגשת לבעיה זו בדרך חדשנית, באמצעות הנדסה גנטית".

החוקרים השתמשו בעכברות מהונדסות גנטית, כך שבכל תאי גופן התבטא אנזים בשם Cas9. אנזים זה נותר רדום ואינו משפיע כלל על העכברה, עד שהוא מקבל "הוראות הפעלה" מסוג מסוים של RNA. בשלב זה האנזים התחיל לחתוך מקטעי DNA על פי הוראות ההפעלה. נוסף על כך, החוקרים הנדסו זכרים הנושאים בכרומוזום ה-Y שלהם (הבלעדי לזכרים) את אותו RNA ובו הוראות הפעלה לאנזים Cas9 לחתוך שלושה מקטעי DNA חיוניים להתפתחות העובר. לאחר מכן הוכלאו הזכרים והנקבות אלו עם אלו.

אודי קימרון, עידו יוסף ומוטי גרליץ (צילום: באדיבות אוניברסיטת תל אביב, חדשות)
אודי קימרון, עידו יוסף ומוטי גרליץ | צילום: באדיבות אוניברסיטת תל אביב, חדשות

"העוברים הזכריים שנוצרו ברחם קיבלו את כרומוזום ה-Y (שקובע כי העובר יהיה זכר), ובו הוראות ההפעלה הקטלניות" ציין פרופ' קימרון. "ההוראות הפעילו את האנזים Cas9 שהתקבל מהאם, והאנזים הרס את מקטעי ה-DNA החיוניים להתפתחות העובר הזכרי. הנקבות, שלא קיבלו את הוראות ההפעלה, התפתחו באופן תקין לכל דבר. כך הגענו ללידה של 95% נקבות, אך ניתן ללא קושי לשנות את היחס ולהגיע גם ל-100% נקבות".

החוקרים ציינו כי אם ה-RNA עם "הוראות ההפעלה" היה מוחדר אל כרומוזום ה-X של העכבר האב, היה התהליך מפסיק התפתחות של עוברים ממין נקבה דווקא, וגורם ללידה של זכרים בלבד. "המחקר שלנו מציג גישה ראשונה מסוגה לקביעת מין העובר באמצעים גנטיים ביונקים," סיכם פרופ' קימרון. "הדגמנו את הטכנולוגיה בעכברים, אך קל ליישמה גם בסוגים אחרים של יונקים כמו פרות, חזירים או עזים. באמצעות פיתוח נוסף ניתן יהיה ליישם אותה בתוך שנים ספורות ביונקים, ומאוחר יותר אף בעופות, כגון תרנגולות".