בפייסבוק הודיעו לאחרונה כי אין בכוונתם להסיר מהרשת החברתית משתמשים שיפיצו תיאוריות קונספירציה שקריות, ובהן הכחשת שואה, חרף מלחמתם בתופעת ה"פייק ניוז" – וכעת המייסד והמנכ"ל, מארק צוקרברג, מסביר מדוע. "המציאות היא שגם אני טועה לפעמים כשאני מדבר באופן פומבי, גם מנהיגים ופוליטיקאים שאנחנו מכבדים", טען בריאיון לפודקאסט הטכנולוגי "Recode Decode", והדגיש: "אני לא חושב שהדבר הנכון לעשות הוא פשוט להסיר אותם מהפלטפורמה שלנו אם הם טועים, אפילו מספר פעמים". בעקבות הביקורת שעוררו דבריו שלח הבהרה: "לא התכוונתי להגן על מכחישי שואה ועל כוונותיהם".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לדברי צוקרברג, כלל זה חל גם על פוסטים של הכחשת שואה. "אני יהודי, ואני מוצא את זה פוגעני מאוד", הבהיר. "אבל בסופו של יום, אני לא מאמין שאנחנו צריכים להסיר אותם, כי יש שלל דברים שאנשים טועים בהם – ואני לא חושב שהם עושים זאת בכוונה. קשה להוכיח כוונה רעה או לדעת מה הייתה הכוונה המקורית".

הפתרון שמציע צוקרברג הוא זה שבו פייסבוק נוקטת כיום: פוסט שסומן כפוגעני או שקרי יוכל להישאר באוויר, אולם הוא יסומן על ידי האלגוריתם כך שהוא יקבל חשיפה נמוכה יותר באופן משמעותי. "אתה יכול להעלות תוכן גם אם אנשים לא יסכימו איתו או ימצאו אותו פוגעני, אבל זה לא אומר שמוטלת עלינו החובה להפיץ אותו באופן נרחב ברחבי פייסבוק", הסביר צוקרברג.

המדיניות בלב שימועים (ארכיון) (צילום: AP, חדשות)
המדיניות בלב שימועים (ארכיון) | צילום: AP, חדשות

המדיניות הזו ספגה לא מעט ביקורת, ואף עמדה במוקד של שימוע בן שלוש שעות בקונגרס האמריקני השבוע. אולם צוקרברג מתעקש כי הוא לא צריך להיות זה שמחליט מה ראוי ומה לא ראוי להתקיים ברשת – גם אם הוא מעוניין למגר את תופעת החדשות המזויפות. לדבריו, אין מנוס מביצוע טעויות.

לכן, בחברה מתכוונים להמשיך ולהסתמך על האלגוריתם. עם זאת, צוקרברג אומר כי המדיניות תמיד עשויה להשתנות, וכן מודה כי לא כל המידע השגוי חמור באותה מידה: לדוגמה, מידע שקרי המעודד פגיעה באחרים - כפי שקרה במיאנמר, שם מידע שקרי לפיו גבר מוסלמי אנס אישדה בודהיסטית הוביל למהומות בהן נרצחו שני גברים ונפצעו 20 נוספים - הוא חמור במיוחד. "תוכן שיעודד אלימות יוסר", הבהיר צוקרברג. 

לאחר שדבריו עוררו ביקורת, מיהר צוקרברג לחדד את המסר: "בשום אופן לא התכוונתי להגן על כוונותיהם של מכחישי שואה". והוסיף: "הנושא הזה מאוד מאתגר, אך אני מאמין שפעמים רבות הדרך הטובה ביותר להילחם בדיבור הרע, היא על ידי דיבור טוב".