מצלמת האבטחה החשודה (צילום: ערוץ היוטיוב הרשמי של HIKVISION, חדשות)
מצלמת האבטחה החשודה | צילום: ערוץ היוטיוב הרשמי של HIKVISION, חדשות

ריגול סיני בישראל? שתי החברות הסיניות היקוויז'ן ו-דאחוואה מייצרות מצלמות אבטחה ופופולריות מאוד ברחבי העולם, וגם בישראל. לאחרונה מספר רב של משרדי ממשלה בארצות הברית אסרו את שימושן מחשש לביטחון האזרחים - אלא שבישראל המערכות הללו בשימוש נרחב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

החשש בממשל האמריקני היה שמא לממשל הסיני יש גישה לחומרים הנאספים במצלמות האבטחה. לכן, וכדי למנוע חשש מדליפת מידע מסווג, החליטו בארצות הברית על איסור השימוש במצלמות של החברות הללו. האיסור ייכנס לתוקף לאחר חתימת הנשיא - שהודיע שהוא תומך באיסור.

אלא שלמרות האיסור הגורף בארצות הברית, בישראל המצלמות הללו עדיין מופעלות על ידי גופים רבים. עיריות רבות מפעילות אותן ברחובות, משרד העבודה והרווחה משתמש בהן, ואפילו בצה"ל ובמשטרת ישראל.

מצלמות האבטחה בפעולה (צילום: ערוץ היוטיוב הרשמי של HIKVISION, חדשות)
מצלמות האבטחה בפעולה | צילום: ערוץ היוטיוב הרשמי של HIKVISION, חדשות

לחלק מאותם גורמים סיפרנו היום על האיסור והחשש האמריקני מפני דלף מידע, אך אלו טענו שעדיין לא קיבלו הנחיה או הוראה מגורמים מוסמכים בנושא. אז האם בקרוב איסור דומה לשימוש במצלמות הסיניות יינתן גם אצלנו?

מ-HVI, נציגת היקוויז'ן בישראל, נמסר בתגובה: "מדובר בהחלטת קונגרס שנועדה להעביר מסר, כחלק ממלחמת הסחר עם סין ללא שום בסיס עובדתי. יתרה מזו, גם כעת, לא מדובר באיסור אלא בשינוי המעמד ברשויות מאישור מכירה אוטומטי, לטעון בדיקה – דבר שמחזק את התחושה, כי אלמלא הייתה זו חברה סינית – המציאות הייתה אחרת. אין כל עדות שבמוצרי היקוויז'ן יש חולשת אבטחה כלשהי, להיפך: רשויות ארה"ב, ארנסט אנד יאנג ומומחי אבטחה מגדירים אותם כ-top rated, העומדים בכל הסטנדרטים המחמירים".

מהמשרד לביטחון הפנים נמסר: "מבדיקה ראשונית שערכנו נעשה שימוש חלקי במצלמות של החברות הנ"ל לצורך מניעת אלימות וחיזוק הביטחון האישי במרחב הציבורי ברשויות המקומיות. המשרד לבט"פ בשיתוף הגורמים המקצועיים הרלוונטיים בממשלה יבחנו את החוק שעבר בקונגרס האמריקני ואת המשמעויות שלו על השימוש במצלמות האבטחה של אותן חברות במרחב הציבורי בישראל".

ממשרד העבודה והרווחה נמסר בתגובה: "על פי הנחיות קצין הביטחון במשרד, לפני התקנה של מצלמה שבה משולבת טכנולוגיית שידור רחוק, חובה לבצע החלפת סיסמאות, ולשנות אותה שוב תדיר אחת לפרק זמן. כמו כן מצלמות אלו אינן מותקנות בשום מקרה במקומות רגישים או מסווגים".

תגובת הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים: "ההחלטה המדוברת אינה מוכרת לנו, ולכן לא נוכל להתייחס לגופה. עמדתה של הרשות להגנת הפרטיות באשר לשימוש במצלמות אבטחה ומעקב פורסמה באמצעות שתי הנחיות שוק המסדירות את השימוש במצלמות אבטחה במרחב הציבורי ובמקום העבודה, בהתאם לעקרונות חוק ותקנות הגנת הפרטיות".

ממשטרת ישראל נמסר: "משטרת ישראל מפעילה מגוון אמצעים טכנולוגיים במטרה לייעל את תפקידה ולאפשר שירות והגנה מיטביים לאזרח הנורמטיבי. אמצעים מתקדמים אלו, מצויים תחת בקרה מתמדת של גורמי מקצוע, בפרט בכל הנוגע לביטחון המידע. מצלמות אלו, המשמשות בעיקר לצורכי אבטחה במרחב הציבורי, אינן מחוברות כלל לרשת ולמערכות המידע המשטרתיות ולכן אינן חשופות כלל למערכות המידע של משטרת ישראל".

תגובת דובר צה"ל: "רכש המוצרים והשירותים מתבצע בכפוף לכל ההנחיות והנהלים המחייבים, לרבות הגנה בסייבר וביטחון מידע. הרכש המדובר נבחן ונבדק בהתאם וקיבל מענה ומעטפת ביטחונית כנדרש. המכרז החדש יאושר ע"י גורמי חטיבת ההגנה בסייבר וגורמי בטחון מידע בצה"ל".

יש לציין שבצה"ל טענו כי המצלמות המדוברות אינן מקושרות לרשת האינטרנט הצה"לית או לרשת צבאית מסווגת. מערכת הביטחון מחזיקה ביכולות מענה עבור איומים ותרחישים שונים בתחום הסייבר.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אמנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/