אחרי התפוצצות "עמוס 6" - משנים מיקום: חברת "ספייס אקס" המתמחה בשיגור לוויינים לחלל, תעתיק את אתר השיגורים שלה מקייפ קנברל שבפלורידה לאתר אחר הממוקם בסמוך לאתר המקורי, כך דיווחו היום (שבת) כלי התקשורת בארה"ב. הסיבה לשינוי - הפיצוץ שאירע באתר במהלך ההכנות לשיגור הלוויין הישראלי "עמוס 6".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך ההכנות לשיגור הלוויין הישראלי נגרם נזק כבד למתקן השיגור המשמש את החברה, זאת לאחר התפוצצות הלוויין הישראלי. מומחים עדיין מנסים להעריך את מידת הנזק שנגרם במקום, ומנהל התעופה הפדרלי שיגר כמה מאנשים לקייפ קנברל בכדי לעקוב מקרוב אחרי חקירת האירוע.

בארצות הברית מדווחים כי "ספייס אקס" נאלצה להשעות יותר מ-70 שיגורים מתוכננים, בעלות של עשרה מיליארד דולרים. 

ביום חמישי האחרון ספגה תעשיית החלל הישראלית מכה קשה, כשלאחר פחות משנה אחרי שאבד הקשר עם הלוויין "עמוס 5", התרחש פיצוץ עז בעת הכנות אחרונות לקראת שיגורו לחלל של הלוויין "עמוס 6" - שנהרס כליל. בעת הצתת מנועיו של טיל מסוג "פלקון 9", שאמור היה לשאת מחרתיים את הלוויין לחלל, אירעה התלקחות שהובילה לפיצוץ הטיל והלוויין. לא היו נפגעים בפיצוץ.

במהלך השבוע ביצעה "ספייס אקס" שורה של בדיקות במשגר - שכללו גם התנעה של מנועי הטיל כחלק מההכנות לשיגור. במהלך ההצתה של המנועים אירעה תקלה שנסיבותיה נבדקות כעת וגרמה להתלקחות ופיצוץ של המשגר ולהשמדת הלוויין.

הלווין עמוס 6 לפני שהתפוצץ (צילום: התעשייה האווירית)
העבודות על "עמוס" 6 | צילום: התעשייה האווירית

מהתעשייה האווירית נמסר: "לווין התקשורת עמוס 6 הינו הגדול והמתקדם שנבנה אי פעם במדינת ישראל,  ע"י התעשייה האווירית עבור חברת חלל. בניית הלווין הסתיימה זה מכבר והוא הועבר לאתר השיגור לטובת שילוב עם המשגר של חברת SpaceX עימה התקשרה חברת חלל". בתעשייה האווירית ציינו כי "צר לנו על אובדנו של הלווין עקב תקלה במשגר של ספייס X ואנו עומדים לשירותה של חברת חלל בכל עניין. תחום לווינות התקשורת הינו אסטרטגי עבור התעשייה האווירית ועבור מדינת ישראל ואנו מקווים כי המדינה תמשיך לפעול לטובת שימור הידע בתחום והמשך ייצורם של לוויני תקשורת ישראלים".

צוותים משותפים - אמריקנים וישראלים - פתחו בחקירת התקלה, שלה יש השפעות מרחיקות לכת גם בהיבט הכלכלי וגם מבחינת התדמית והיוקרה של החברות הישראליות המעורבות. פיתוחו של לוויין התקשורת עלה כ-200 מיליון דולרים ומדובר במכה כואבת במיוחד בעקבות יציאתו מכלל שימוש של הלוויין "עמוס 5", שהקשר עמו אבד לפני פחות משנה, ושיגור "עמוס 6" אף זורז כדי להחליפו.

פרויקט הדגל של פייסבוק קרס

מעבר לשירותי הטלוויזיה והשידור, הלוויין אמור היה לשמש גם את חברת פייסבוק בכוונתה לחבר את כל יבשת אפריקה לאינטרנט. כמו כן ייתכן שהתקלה תפגע בחברת "חלל תקשורת" הישראלית, מפעילת הלוויין שאותה אמורים היו לקנות משקיעים סיניים - בכפוף להצלחת השיגור.

בדצמבר האחרון הודיעה "חלל תקשורת" כי לוויין התקשורת "עמוס 5" קרס והוא חג בחלל במצב של "טוטאל לוס" - כשל מוחלט. ההודעה הגיעה כשלושה שבועות לאחר שאבד הקשר עם הלוויין - ועקב כך פסקו השירותים המסופקים על-ידו ללקוחות, בעיקר ללקוחות במדינות אפריקה.