4 המינים, גרסת תשע"ה (צילום: שלל)
4 המינים, גרסת תשע"ה | צילום: שלל

ארבעת המינים - הגרסה המודרנית: בזמן שמרביתנו מקפידים להזכיר את האתרוג והלולב בחג הסוכות, מתברר שישנם אנשים שאינם מסתפקים בצמחים ובעלי החיים המוכרים לנו מהספארי ובגני החיות - ומגלים מדי שנה מינים חדשים המתחבאים להם בג'ונגלים ואפילו מתחת לאדמה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"עד כמה שזה מפתיע, מדי שנה מתגלים בהערכה גסה בין מאות לאלפי מינים ברחבי העולם", הסביר פרופ' אריאל צ'יפמן, מומחה לאבולוציית בעלי חיים מהמחלקה לאקולוגיה, אבולוציה והתנהגות מהאוניברסיטה העברית. "טקסונומים רבים העוסקים במיון עולם הטבע יוצאים לבתי גידול שונים - בעיקר לאלה שפחות מוכרים לנו במעמקי האוקיינוס או ביערות טרופיים. זה קורה הן באמצעות משלחות וספינות מחקר לבתי הגידול האוספות את המינים, והן באמצעות חוקרים העוסקים בפענוח אוספים קיימים בנוגע למינים שלא נבדקו". פרופ' צ'יפמן אף ציין כי עבודה דומה מתבצעת בהיקפים נמוכים יותר גם על ידי פליאנטולוגים החושפים מינים חדשים ממאובנים.

אחת התגליות הבולטות שנחשפו בשנה האחרונה הייתה מין חדש של בן אנוש או אם תרצו - זן בלתי מוכר של האדם הקדמון. אחד המאגרים העשירים ביותר של שלדים ועצמות אנושיות התגלה בדרום אפריקה, הודות למאמצים של קבוצת מדענים מצומצמת בראשות האנתרופולוג לי ברגר מאוניברסיטה בדרום אפריקה שחדרה דרך נקיקים צרים לתא קטן במערה החשוכה.

המאובנים שנחשפו (צילום: רויטרס)
המאובנים שנחשפו | צילום: רויטרס

התגלית המרעישה פתחה פתח לדיונים קדחתניים בקרב מדענים, זאת משום שלא צורפה הערכה לתאריך בו חי זן האדם המדובר, שכבר זכה לכינוי "הומו-נאלדי". אחת הסיבות לכך הן הגפיים הארוכות שלו ולסתו המפותחת המשייכות אותו לקבוצת ההומו ספיינס, בעוד שמוחו הקטן מערער קביעה זו. על כל פנים, למדענים דרוש עוד זמן רב בכדי לעמוד על משמעות הממצעים בחקר אבולוציית האדם.

דינוזאור נולד

חובבי הסרט פארק היורה יאהבו את המין הבא: לאחר חיפושים ממושכים, חוקרים קנדיים דיווחו כי מצאו דינוזאור מסוג חדש. החוקרת וונדי סלובודה, שכונתה "ציידת המאובנים", זכתה לא רק לחגוג את ההישג אלא גם להיכנס לספרי המדע - הדינוזאור נקרא על שמה, וונדיצרטופס.

חוקרים מעריכים שמשקלו של הוונדיצרטופס הפרה היסטורי הגיע לשתי טונות ואורכו כ-6 מטרים. על פי המאובנים שנמצאו, החוקרים קבעו כי לדינוזאור הייתה קרן ישרה על אפו ומגן מיוחד בעורף, שמוקף בשורה של ווים מעוקמים. החוקרים מעריכים כי הוונדיצרטופס הצמחוני חי על כדור הארץ לפני 79 מיליון שנים, בעיקר באזור צפון יבשת אמריקה.

ארכיון (צילום: רויטרס)
לא רק לחובבי פארק היורה | צילום: רויטרס

התמנון החמוד: עדיין מחפשים שם

חוקרים ימיים בקליפורניה שבארה"ב מתחבטים בשאלה כיצד לכנות את התגלית שלהם - זן חדש של תמנון, עם "עיני כלבלב" מחייכות. בשלב ראשוני זכה התמנון הוורדרד לכינוי "התמנון החמוד", וייתכן כי גם השם הרשמי ישקף את מידת ההתפעלות מהזן המיוחד.

הזן החדש נמצא במכון המחקר במונטריי שבקליפורניה: רשת פרושה בין רגליו והקוטר שלו הוא כ-17 סנטימטרים. על ראשו של התמנון נמצאים זימים הנראים כמו כנפיים. הביולוגית הימית סטפני בוש אמרה כי כרגע השם המדעי שנשקל הוא "אופיסטותוסיס אדורביליס", מלשון "מקסים". בשלב זה לא ידוע רבות על הזן המיוחד, אך החוקרים זיהו כי שמונה רגליו מחוברות במעין מטריה והוא פורש את רגליו כמו מצנח. במכון המחקר טוענים כי זנים דומים לתמנון העניקו השראה לתמנון הוורוד "פרל" בסרט המפורסם "מוצאים את נמו".

זן התמנון החדש (צילום: רויטרס)
זן התמנון החדש | צילום: רויטרס

הצפרדעים הארסיות שיגרמו לכם לקרקר

החוקרים מכירים צפרדעים רבות שמפרישות חומר רעיל ומסבות נזק לבאים עמן במגע, אך שתי הצפרדעים החדשות שהתגלו השנה ביערות הגשם בברזיל הן למעשה היחידות שמצליחות להחדיר ארס קטלני ביותר לגופו של כל אויב פוטנציאלי שיעמוד בדרכן.

הצפרדעים הללו, קורית'ומנטיס גרינג'י (Corythomantis greengi) ואפרספנדון ברונוי (Aparasphenodon brunoi) הורגות על ידי הזרקת ארס בקוצים דוקרניים של על גולגלותיהן. יש להן צוואר גמיש המאפשר להם להזיז את ראשם בכיוונים שצפרדעים אחרות לא מסוגלות להזיז. גרם אחד של ארס מהצפרדעים הללו מסוגל להשמיד 80 אנשים או 300 אלף עכברים. הארס שלהן מרוכז יותר והוא רעיל פי 25 מזה של נחש פיטוויפר ברזילאי הנפוץ אף הוא באזור.

Corythomantis greengi (צילום: cbs, Carlos Jared/Butantan Institute)
Corythomantis greengi | צילום: cbs, Carlos Jared/Butantan Institute