החללית "בראשית", ארכיון (צילום: spaceIL, תעשייה אווירית, חדשות)
חללית הישראלית בראשית ‎ | צילום: spaceIL, תעשייה אווירית, חדשות

הלילה (חמישי) זה אמור לקרות - בראשית נוחתת על הירח: הצוות ההנדסי של SpaceIL ושל התעשייה האווירית, עמל הלילה בחישובים האחרונים לאחר התמרון המוצלח אמש וממשיכים להכין את קבצי הפיקוד לחללית. רגע לפני שישראל מצטרפת לשלוש המעצמות היחידות שעשו זאת עד כה, אסף לוין, ראש תחום תוכנה וסימולטורים ב-SpaceIL, עונה על כל השאלות שרציתם לדעת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

כיצד נראה את הנחיתה?

"במהלך הנחיתה נצלם ונשלח לקרקע שתיים או שלוש תמונות", הסביר לוין. "אנחנו מצלמים את הנחיתה בזמן אמת, גם בווידאו וגם בתמונות אבל אין אפשרות מבחינת תקשורת להעביר את המידע הזה מהירח בזמן אמת. ועל כן את סרטון הנחיתה נוכל לשלוח אחרי הנחיתה - בהנחה שהחללית תשרוד את הנחיתה".

החללית בראשון ב"סלפי" מהחלל (צילום: בראשית, חדשות)
הסלפי הראשון בחלל | צילום: בראשית, חדשות

מה קורה עם החללית לאחר שתנחת?

ראש תחום התוכנה אמר כי "אחרי הנחיתה אנחנו נצלם תמונות מהאתר של הנחיתה ונוריד את התמונות והסרטונים שצילמונו בזמן שהחללית נגעה בקרקע, ואת תוצאות הניסיון המדעי שעשינו לשדה המגנטי של הירח".

הוא הוסיף: "אחרי שהחללית תנחת נמתין יומיים-שלושה, אז נכבה אותה והיא תישאר על הירח. בין השאר יש לה מחזיר אור לייזר מיוחד שהותקן על-ידי נאס"א על החלק העליון שלה ומעכשיו היא תשמש כאמצעי ניווט בחלל. זאת אומרת שהיא תשמש כמעין משואה לכל חללית או לוין שיעברו מעליה".

איך תראה הנחיתה פיזית?

"החללית תגיע במהירות של 6,100 קמ"ש, שזו מהירות מאוד גבוהה. לכן במשך כרבע שעה החללית מפעילה מנועים כדי לבלום את המהירות העצומה הזו", אמר לוין. "תוך כדי שהיא מנמיכה קילומטרים מעל הקרקע היא תחל להתיישר ותתחיל נחיתה אנכית. בנחיתה הזו היא משתמשת במנועים שלה כדי לבלום עד לנגיעה בסופו של דבר בקרקע הירח".

שיגור החללית הישראלית "בראשית" (צילום: SpaceX, חדשות)
שיגור החללית הישראלית "בראשית" | צילום: SpaceX, חדשות

מדוע עשיתם את הפרויקט הזה ומה היו המטרות שלו?

"זה התחיל מיוזמה פרטית כחלק מתחרות שקיימה גוגל בין חברות או גופים פרטיים שינחיתו חללית בנחיתה רכה על הירח", אמר. "התחרות הזו החלה לפני למעלה מעשר שנים. אז, שלושת המייסדים נרשמו ביחד עם 32 קבוצות אחרות שניסו להתחרות ובסופו של דבר אף קבוצה לא הגיעה לחלק הזה של התחרות. אנחנו היחידים שבנינו חללית".

"לפני כשנה וחצי גוגל הכריזו על סיום התחרות. אבל אנחנו לא עשינו את זה בשביל התחרות אלא כדי להגשים חלום, עשינו את זה בשביל להוות השראה לדור הצעיר בישראל בתחום המדעים, החלל ותעופה. במסגרת זה היו לנו למעלה ממאה מתנדבים שעברו בבתי הספר כדי לתת הרצאות והשראה לדור הצעיר - לחלום גדול ולהגשים את החלומות שלהם ולהשפיע עליהם שילמדו את המקצועות הריאלים ומקצועות ליבה של הנדסה".

החללית הישראלית בראשית (צילום: SpaceIL, חדשות)
הדמיית בראשית מתקרבת לירח | צילום: SpaceIL, חדשות

האם מתוכנן פרויקט נוסף?

"כמובן, קודם כל יש הרבה התעניינות סביב הירח והתעשייה האווירית חתמה הסכם עם חברה גרמנית ששייכת לסוכנות החלל האירופית, לפיתוח של חלליות שיעבירו מטענים לירח", סיפר לוין. "הפיתוח הזה הולך להתווסף על החללית שלנו".

הלילה זה הולך לקרות - משדר מיוחד לנחיתת החללית החל מהשעה 21:40 בחדשות Online ובקשת 12 - אל תפספסו.