תלמידות משיח דנון המציאו אפליקציה שתעזור לחולי אלצ (צילום: Vera Bello)
נבחרת הבנות הזוכה והאפליקציה | צילום: Vera Bello

בכפר שיח' דנון שבגליל המערבי קבוצה מעוררת השראה של מספר תלמידות תיכון פיתחו בשבועות האחרונים אפליקציה מיוחדת שתעזור לחולי אלצהיימר להתמודד עם המחלה הקשה בדרך קצת יותר נעימה. הבנות לוקחות חלק בפרויקט "Innovate For Good" של משרד החינוך, קרן תפוח וחברת מיקרוסופט. "זו הייתה חוויה מרגשת", סיפרה אחת התלמידות. "עבדנו גם מהבית וגם מבית הספר".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הפרויקט החל כשאחת התלמידות בצוות שיתפה את חברותיה בתחושות הקשות המלוות אותה מאז גילתה על כך שסבה חלתה במחלת האלצהיימר. לטענתה, היא חוותה תחושת חוסר אונים קשה כשלא יכלה לעזור לסבא שלה.

הפרויקט "Innovate for Good" מתמקד באוכלוסיית הנערות מכלל גווני הקשת החברתית בישראל: יהודיות, ערביות, דרוזיות ובדואיות אשר פעלו במשך שלושה חודשים לגיבושם של פתרונות טכנולוגיים לאתגרים חברתיים. לאחר שהחליטו הבנות בקבוצה על הרעיון פנו לעמותת "עמדא" שתעזור להן לחקור את הנושא וגילו כי מחקרים מראים שמוזיקה משפרת משמעותית את מצב רוחו של חולה הדמנציה ומפחיתה מצריכת תרופות.

מכאן הדרך לאפליקציית "singold" הייתה קצרה. האפליקציה החדשה עוזרת לחולה האלצהיימר להתאים רשימת השמעה (פלייליסט) ייחודי לכל חולה, על בסיס העדפתו האישית. כל מה שנדרש הוא להכניס מספר תכונות אופי בסיסיות של החולה לאפליקציה - והיא תעשה את השאר ותתאים את סגנון המוסיקה.

"זאת הייתה חוויה מרגשת ומלמדת", סיפרה רוזט ניהאד אדראז, חברת הקבוצה. "בכל דקה פנויה שהייתה לנו עבדנו מבית הספר ומהבית רצינו שזה יצליח". רוזט ובנות הקבוצה שלה זכו במקום הראשון באירוע הגמר שהתקיים במרכז פרס לשלום. בעתיד הקרוב הן מתכננות לעשות מספר שיפורים באפליקציה ולהשיק אותה.

"האפליקציות הנפלאות שהתלמידות פיתחו, שבות וממחישות שאסור לנו לוותר על המאגר הנפלא של תלמידות מלאות מוטיבציה וכישרון", סיפרה עורכת הדין אורלי פרידמן מרטון, היועצת המשפטית ומנהלת אחריות תאגידית במיקרוסופט ישראל. "בעידן של התפתחות טכנולוגית מואצת, אנחנו חייבים למצוא את הדרך לשלב יותר נשים במרחב הטכנולוגי.

"בפרויקטים מסוג זה, התלמידות זוכות לליווי צמוד, הכשרה ו"מנטורינג" על-ידי מומחים מהתעשייה כבר מתקופת בית-הספר. הפרויקט מקנה לנערות כישורים קריטיים שיסייעו להם בעולם התעסוקה ונותן ערך חברתי מוסף על-ידי חיבור לצרכים ומטרות חברתיות חשובות שמקבלות מענה באמצעות אותם פיתוחים טכנולוגיים".