מסע של 8 שנים - ושיגור היסטורי אחד: מהניסוי הראשון לפני כמעט שמונה שנים, דרך התקלות שהתגלו חודשיים לפני השיגור, ועד הספירה לאחור - כתבנו ליווה את פרויקט החללית "בראשית" כמעט מיומו הראשון. אמנם החללית זוכה לפרסום רב כעת, אבל הכול החל כששלושה יזמים צעירים הפכו לקבוצה האחרונה שנרשמה לתחרות בינלאומית של גוגל, עם תקווה רחוקה ושאפתנית - להנחית חללית ישראלית על הירח.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

בבר בחולון בדרך תחרות, עצרו השלושה, יריב בש, כפיר דמרי ויהונתן ויינטראוב, ושרטטו את הדגם הראשון של החללית. זמן מה לאחר מכן, הם הציגו מודל ראשון, בגודל של בקבוק קולה, בכנס באוניברסיטת תל אביב. לכנס הגיע בין השאר גם המיליארדר היהודי מוריס קאהן, מי שהפך במהרה לתורם המרכזי של הפרויקט.

"קאהן ניגש אלינו לאחר ההצגה ושאל: 'יש לכם כסף?'", מספרים השלושה. כשענו לו שלא, הוא השיב: "אני אתן לכם 100 אלף דולר כדי להתחיל".

8 שנים עם בראשית (צילום: החדשות)
מהנדסי החלל עובדים על "בראשית" | צילום: החדשות

ואכן הם התחילו: ויינטראוב, אז סטודנט בן 24, דמרי, האקר מגיל 11 ששירת באותה תקופה באחת מהיחידות הטכנולוגיות של צה"ל, ובש שהיה בתפקיד מילואים כל כך סודי, שבצילומים הראשונים לכתבה הוא לא השתתף. השלושה חשבו שיצליחו להנחית את החללית בתוך שנתיים, ולא שמונה.

כבר לניסוי הראשון הגיעו עשרות אנשים. "נורא התרגשתי לראות את כל מי שהגיע, כולם מתנדבים שנדבקו בחלום שלנו", תיאר יהונתן את החוויה. יריב סיפר: "קיבלנו אישור לעשות את הניסוי הראשון מרשות התופעה האזרחית. מה שפחות ידוע, זה שחבר טוב שלנו יצק את השלוש קילו חומר נפץ במרתף של ההורים שלו כדי לבנות את הרקטה בשבילו".

בדרך למטוס: "זהירות חללית לפניך" (צילום: החדשות)
בדרך למטוס: "זהירות חללית לפניך" | צילום: החדשות
שיגור החללית לפני כחודש (צילום: SpaceX, חדשות)
שיגור החללית בראשית | צילום: SpaceX, חדשות

שנה אחרי המפגש עם קאהן הציגו השלושה מודל ראשון לחללית, גייסו מנכ"ל מקצועי ועשו את צעד ה"אל חזור": קניית כרטיס פתוח לשיגור החללית. עלות השיגור: כ-20 מיליון דולר. היעד - הירח. "הפכנו מהקבוצה האחרונה שנרשמה לתחרות לקבוצה הראשונה שיש לה תאריך שיגור", סיפרו.

שמונה שנים אחרי: "בראשית יוצאת לדרך"

בינתיים כל שאר הקבוצות פרשו וגוגל סגרה רשמית את התחרות לפני כשנה, אבל את המהנדסים והמהנדסות זה כבר לא עצר. בחדר בקרה ביהוד, שהפך למרכז העצבים של החללית מרגע השיגור, תרגלו זמן רב את התמרונים המסובכים שהחללית דורשת.

קאהן, שהפך לחלק בלתי נפרד מהפרויקט, היה מגיע לעתים קרובות לראות איך מתקדמות ההכנות. "העזנו לחלום והחלום מתגשם", אמר קאהן בן כמעט 89, בערב השיגור.

החללית על רקע כדו"א בעת השיגור (צילום: SPACEIL, חדשות)
החללית כפי שהיא ניראתה מהחלל לאחר שיגור | צילום: SPACEIL, חדשות
הספיר לאחור ואז: "בראשית יצאה לדרך" (צילום: SPACEIL, חדשות)
הספיר לאחור ואז: "בראשית יצאה לדרך" | צילום: SPACEIL, חדשות

חודשיים לפני השיגור התגלתה בעיה באחד החלקים המשמעותיים של החללית - חיישן הנחיתה. אך גם אחרי שהצליחו לפתור אותה החששות לא נגמרו. עשרות אנשים נדרשו על מנת לארוז את החללית למכולה ולהכין אותה למשלוח לארה"ב. ונסיעה של 15 דקות, מלוד לנתב"ג, במשאית הראשונה בישראל ועליה השלט "חללית לפניך".

בארה"ב היזמים הכניסו לתוך החללית הקטנה את מה שיישאר על הירח לשנים הבאות: תמונות של ילדים ישראלים, וקפסולה בגודל דיסק שמכילה מיליון עמודים של מידע על ישראל, ביניהם ספר התנ"ך.

שמונה שנים אחרי הניסוי הראשוני ואינספור תהפוכות, גם בפרויקט וגם בחייהם האישיים, שלושת היזמים לא מאמינים שהגיע הרגע. בקייפ קנארוול שבפלורידה מוכנים עם דגלי ישראל על הטריבונות עשרות המתנדבים, שצעדו איתם את הדרך הארוכה.

כפיר ויהונתן מחכים במתחם כדי לצפות בשיגור, יריב ומוריס בתעשייה האווירית, כשהספירה לאחור התחילה: "ובראשית יצאה לדרך". "השלב הבא זה מאדים", הם מכריזים כעת בגאווה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו