סוף לזכרונות הרעים? (אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
סוף לזכרונות הרעים? (אילוסטרציה | צילום: רויטרס

האם נמצאה הדרך להיפטר מזכרונות רעים? מדענים קנדים טוענים כי הצליחו למצוא את הדרך למחוק ממוחינו זכרונות מטרידים ובכך להתמודד עם טראומות והשלכותיהן, כך על פי מחקר שפורסם בכנס של האגודה האמריקנית לקידום המדע בבוסטון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המדענים ביצעו ניסוי בעכברים, וגילו כי ניתן לשנות דפוסי התנהגות המבוססים על פחד שנולד כתוצאה מזכרונות. הם הצליחו להביא לייצור מוגבר של פרוטאין במוח. הפרוטאין משמש לסימון תאי עצב המייצרים למעשה את הזכרונות הרעים במוחינו.

לאחר שתאי העצב סומנו, חלקם הוסרו באופן גנטי מבלי למחוק זיכרונות אחרים. המדענים ציינו כדוגמה מצב של התמכרות להירואין, אותו ניתן להשכיח על ידי מחיקת זכרונות ותחושות המקושרות עם השפעת הסם. לטענת המדענים, היכולת שפתחו עשויה לסייע במקרים של הלם קרב או תופעות פוסט טראומטיות אחרות.

"לפתח מדיניות מוסרית"

לצד הצלחתם, המדענים הזהירו כי לפעילותם יש השלכות מוסריות "עצומות", כשהמרכזית בהן היא עיקור יכולתו של האדם ללמוד מהטעויות שהוא מבצע. הם השוו בין הממצאים לאלו שנחשפו בסרט "שמש נצחית בראש צלול" בו הדמויות מוחקות את הזכרונות ממערכות יחסים רעות או מאכזבות שחוו במרפאת זיכרונות מיוחדת.

"הממצאים שלנו מראים שיום יבוא ונוכל לרפא אנשים הסובלים כתוצאה מזכרונות קשים", הכריזה ד"ר שינה ג'וסלין, פרופ' במחלקה לפיזיולוגיה באוניברסיטת טורנטו. "יחד עם זאת, יש גם צד שלילי. למשל במקרים של אנשים שירצו למחוק זיכרונות לא טובים כמו פרידה כואבת. כולנו לומדים מהטעויות שלנו - אם נמחק את זיכרון הטעות - מה ימנע מאתנו לחזור ולהיכנס שוב למערכת יחסים הרסנית?".

"רק בגלל שמשהו הוא אפשרי - זה לא אומר שאנו צריכים לעשות אותו" היא הדגישה . "המחקרים שלנו מספקים הוכחה לכך שמחיקת זיכרונות - אפשרית, אבל החברה שלנו צריכה לפתח מדיניות מוסרית סביב השימוש בטכניקה הזו".