ירידה גדולה בהיקף המשכנתאות שנלקחו בחודש אפריל. בחודש שעבר נלקחו כ-10.5 מיליארד שקל משכנתאות, ירידה של כ-22% לעומת השיא שנרשם בחודש מרץ. כך עולה מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום. ההערכה היא כי הירידה נובעת מהתנפלות של רוכשי דירות בחודש מרץ על הבנקים למשכנאות כדי להקדים את העלאת הריבית, עליה החליט נגיד בנק ישראל אמיר ירון בחודש שעבר.

אפריל היה אחד מהחודשים החלשים ביותר מבחינת היקפי משכנתאות שנלקחו בו מאז יוני 2021. רק בחגי תשרי האחרונים (ספטמבר 2021) ובינואר השנה - היקפי המשכנתאות היו נמוכים יותר מאשר באפריל. עם זאת, עדיין מדובר בחודש עם היקפי משכנתאות חריגים שהגיעו לרמה דו ספרתית של מיליארדי שקלים, על אף חג הפסח שחל בו. למעשה מדובר בשיא משכנתאות חודשיות שנלקחו אי פעם בחודשים שבהם נפלו חגי הפסח.

הזוגות הצעירים מובילים ברכישת הדירות

הנתונים שפרסם בנק ישראל לא כוללים חלוקה למגזרים, ואולם מנתוני הכלכלנית הראשית עולה כי המשקיעים צמצמו מאוד את כמות רכישת הדירות, שחזרה לרמתה כפי שהייתה בתקופה שבה מס הרכישה של שר האוצר לשעבר משה כחלון היה בתוקף (מיוני 2015 ועד יולי 2020). לאחר מכן הוריד מחליפו בתפקיד, ישראל כ"ץ, את המס והמשקיעים שבו לשוק, ואולם בנובמבר בשנה שעברה הועלה המס מחדש ע"י שר האוצר הנוכחי, אביגדור ליברמן.

מאידך הכלכלנית הראשית דיווחה כי המגזר הפעיל ביותר בחודשים האחרונים הם הזוגות הצעירים, שהגבירו את רכישת הדירות שלהם, ככל הנראה עקב העלאת הריבית. סביר להניח שגם אחרי ההעלאה הם המשיכו להיות פעילים מאוד, מה שהביא לכך שגם באפריל היקף המשכנתאות היה גבוה.

הכתבה פורסמה לראשונה ב"גלובס"