שוק הנדל"ן בירידה? בחודש אפריל נרכשו 9,000 דירות, מדובר בירידה של 17% בהשוואה לאפריל אשתקד - כך עולה מסקירת הנדל"ן של משרד האוצר למגורים שהתפרסמה היום (רביעי). האזורים שמובילים במכירת דירות חדשות, ומהו ממוצע הרכישות מאז העלאת המס? אלו הנתונים המלאים.

לסקירה המלאה של משרד האוצר על שוק הנדל"ן

האטה ברכישת דירות

בהשוואה לחודש מרץ, חלה באפריל ירידה חדה בשיעור של 28% בהיקף רכישת הדירות. בניכוי העסקאות בסבסוד ממשלתי הסתכם מספר העסקאות באפריל ב-1,800 - ירידה של 15% - בהשוואה לאפריל אשתקד. 

דירות (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
האטה ברכישת הדירות | צילום: גילי יערי, פלאש 90

המשקיעים יוצאים משוק הדיור

בחמשת החודשים שחלפו מאז העלאת מס הרכישה, עמד ממוצע רכישות המשקיעים על 1,500 דירות לחודש - ירידה של 32% בהשוואה לחודשים המקבילים בשנה הקודמת (דצמבר 2020-אפריל 2021), כך קובע הדוח של משרד האוצר.

רכישות המשקיעים בחודש אפריל הסתכמו ב-4,100 דירות - ירידה חדה של 28% בהשוואה לאפריל בשנה שעברה. הרקע לירידה החדה ברכישות המשקיעים הוא העלאת מס הרכישה בסוף נובמבר האחרון.

דירה במיליון שקלים בישראל (צילום: החדשות 12)
ירידה של 32% בהשקעות בדיור | צילום: החדשות 12

היכן נרשמה יציבות?

האזור שבו נרשמה הרמה הגבוהה ביותר ברכישות המשקיעים בחודש אפריל הוא אזור המרכז, שאינו כולל את תל אביב (לרוב ממוקם אזור זה אחרי אזורי חיפה, ב"ש ות"א). זהו האזור היחיד שבו לא נרשמה ירידה ברכישות המשקיעים. היציבות ברכישות המשקיעים באזור זה מוסברת בחלקה במבצעי מכירות של קבלנים בכמה פרויקטים באור יהודה וקריית אונו.

על פי הניתוח של הכלכנית הראשית, 27% מהמשקיעים שרכשו דירות באזור המרכז מועסקים בענף ההייטק, שיעור הגבוה פי 2.5 משיעורם של המועסקים בענף זה במשק לעומת כלל הציבור. שיעור זה גם גבוה מהותית ממשקלם של המשקיעים בסך רוכשי דירה להשקעה בשנתיים האחרונות. 

בניין מגורים (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
במרכז נותרה יציבות | צילום: גילי יערי, פלאש 90

השכר הממוצע למשק בית של מי שרכשו דירה להשקעה באזור המרכז בחודש אפריל עמד על 64 אלף שקל ברוטו לחודש. יחד עם זאת, ניכרת שונות ברמות השכר בין הרוכשים, כאשר בחמישון העליון מגיע השכר הממוצע לרמה חריגה בגובה של קרוב ל-200 אלף שקל לחודש, בעוד בחמישון הנמוך של הרוכשים עומד שכר זה על 2.8 אלף שקל ברוטו לחודש בלבד.

מגמת הירידה בביקוש לדירות חדשות נמשכת

על פי נתונים שפרסה אתמול הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עולה כי בחודשים פברואר, מרץ ואפריל האחרונים נמכרו 12,380 דירות חדשות. כלומר, ירידה של 23.5% לעומת הרבעון הקודם, בניכוי השפעות עונתיות כמו תקופת החגים, מדובר בירידה של 12.9%.

בחודש אפריל בלבד נמכרו 3,706 דירות חדשות, ירידה של 14.5% לעומת החודש הקודם, הנתון הנמוך ביותר מאז מרץ 2021. את מגמת העלייה בביקוש לדירות חדשות התחלנו לראות ב-2018, ולמעשה מחודש נובמבר המגמה התהפכה - ומאז אנחנו רואים את הירידה בביקוש.

הירידה בהיקף מכירת דירות חדשות מוצאת ביטוי במיוחד בנתונים שמגיעים מאשקלון. עיר שעמדה בצמרת טבלת המכירות בשנה האחרונה, וכעת הידרדרה למקום ה-8.

לצד זאת, בבנק ישראל מדווחים היום דווקא על עלייה בשווי המשכנתאות שנלקחו בחודש מאי - כ-12 מיליארד שקלים, עלייה של כ-10% ביחס לחודש אפריל. בנוסף, שיא כל הזמנים בהיקף לקיחת משכנתאות היה במרץ האחרון עם שווי של יותר מ-13 מיליארד שקלים.