בשבוע שעבר פרסם הלמ"ס את הנתונים של מחירי הדירות בשנה האחרונה וחשף עלייה מטורפת של כ-9.2% מחירי הנדל"ן בישראל במשך שנה בלבד. הנתון העגום הזה רק קובר עוד יותר את חלום הדירה עבור זוגות צעירים רבים שאין להם את ההון הראשוני, וההערכה היא שהתוכנית הממשלתית שנועדה להוריד את המחירים, לא תשפיע בקרוב. אנה מישל שמנסה לחסוך לדירה: "אנחנו מנסים לחסוך מעל לעשר שנים, ולא מצליחים לקנות דירה". 

אנה לא באמת צריכה נתונים רשמיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כדי לדעת שהשאיפה שלה לקנות דירה לא תתממש בקרוב. "לקניית דירה צריך הון עצמי של לפחות 400-300 אלף אפילו במחיר למשתכן, התוכנית ה'מופלאה' הזאת", אומרת מישל. "כדי להגיע להון הזה בחיסכון שהוא נחשב לחיסכון מדהים לזוג, ואנחנו התייעצנו ובדקנו מספרים, גם אם מצליחים לחסוך 4,000-3,000 שקל בחודש, זה נחשב להמון, עדיין צריך הרבה יותר מעשר שנים בשביל זה".

וקטר הנדל"ן לא עוצר. כאמור, מחירי הדירות עלו ב-9.2% בשנה החולפת, ואין סימן לבלימה. המשמעות – דירה שעלתה מיליון וחצי בשנה שעברה התייקרה בעוד 138 אלף  בממוצע, וזה כנראה לא יהיה הסוף.

"הציבור פשוט לא מאמין לממשלה"

"זוג צעיר היום, לא יכולים לקנות את הבית שהם רוצים", אומר יועץ המשכנתאות בארי גורטלר. "הם כבר שנה, שנתיים מחפשים דירה, ולמרות שהם חוסכים יותר כסף, צברו יותר כסף, מרוויחים יותר, הדירה ממשיכה להיות רחוקה מהם".

שמאי מקרקעין אוהד דנוס מוסיף: "עליית המחירים מעידה על כך שהציבור פשוט לא מאמין לממשלה, לא מאמין לצעדים שלה, לא מאמין להצהרות שלה, ויותר חשוב, לא מאמין ליכולת שלה להוציא הלכה למעשה את כל הדברים שהיא מתחייבת עליהם".

את עליית המחירים הארצית הוביל מחוז ירושלים עם זינוק שנתי של 10.7%. אחריו מחוז המרכז עם עלייה של 10.5%, אחרי כן מחוז הצפון עם 9.6% ותל אביב 9.5%. בדרום ובחיפה המחירים עלו באופן משמעותי פחות – בחיפה 6% ובדרום 7.3%.

זאת תוצאה ישירה של היעדר מדיניות ממשלתית וכאוס פוליטי. מדד מחירי הדירות התחיל לזנק מיד אחרי שהוכרז על הבחירות. זה קרה בתחילת 2019. מינואר 2019 ועד היום היה זינוק של 15% במחירים. דירה שעלתה ב-2019 2 מיליון שקלים תתייקר היום בעוד 300 אלף שקלים בממוצע.

מבט מהאוויר על שכונת יד אליהו ועל אצטדיון (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
מבט מהאוויר על שכונת יד אליהו בתל אביב. המחירים בעיר עלו ב-9.5% | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

הערכה: התוכנית הממשלתית לא תוריד את המחירים

ובינתיים, בממשלה עומלים על תוכנית שאמורה להוריד את מחירי הדירות. התוכנית החדשה תתפרסם בשבועיים הקרובים. על עיקריה כבר דובר – העלאת המיסוי על משקיעם, מיסוי על דירותairbnb , שיווק מסיבי של קרקעות ועוד. בגלל שכבר הרוב פחות או יותר מבינים איך ייראה המתווה, אז השוק כבר לוקח את זה בחשבון – כלומר התוכנית כבר משתקפת בעליית המחירים.

לכן ההערכה היא שכרגע, גם אחרי שיכריזו על תוכנית ממשלתית, המחירים ימשיכו לעלות בסבירות גבוהה. זאת, מכיוון שכאשר מסתכלים במבט היסטורי, לוקח זמן מהרגע ההחלטה על תוכנית עד שזה משפיע בשטח. למשל משה כחלון שר האוצר לשעבר הכריז על העלאת המס למשקיעים ב-2015 את התוצאה ראינו רק ביולי 2017, וכל זה מחזיר אותנו לאמירה של שר השיכון אלקין שאמר שהוא מעריך שעליית המחירים תימשך.

שכונת קרית יובל בירושלים (צילום: יעקב לדרמן, פלאש/90 )
שכונת קרית יובל בירושלים. בעיר הייתה העלייה הגבוהה ביותר במחירי הנדל"ן בישראל | צילום: יעקב לדרמן, פלאש/90

חולדאי מאשים: "הממשלה מתנערת"

ראש עיריית תל אביב רון חולדאי התראיין היום לתוכנית חיסכון והתייחס לעליית המחירים בכמעט 11% בתל אביב. "אם תשאל את הממשלה אם יש לכם תוכנית לעשור הקרוב איך לטפל בעניין - לא תמצא תוכנית אחת כזו", תקף חולדאי. "מדינת ישראל מתנערת מהסיפור האמיתי, שהיא הבעלים של 93% מהקרקע והיא אחראית על התכנון במדינת ישראל".

"לראש עיריית תל אביב אין אחריות על המחירים המתרוממים", הוסיף. "לעומת זאת, הוא היחידי במדינת ישראל שמטיל ומבצע דיור בר השגה לתושבי העיר. מה שמשפיע על הדיור במדינת ישראל הוא המחסור בדירות שנובע מביצוע ממשלתי שאחראי על שיווק הקרקעות ועל התכנון במדינת ישראל כולה".

לשאלה אם בתוך כמה שנים תל אביב תהיה עיר לעשירים בלבד השיב חולדאי: "גם אם הדבר הזה יקרה, הוא יקרה לא בגלל ראש עיריית תל אביב יפו. צריך לזכור, כל הגודל של העיר הוא יותר קטן מאשר שדה התעופה שעליו פיקדתי. אבל המטרופולין הזה, של הרבה מאוד רשויות, הוא עיר אחת שבה מתרכז הביקוש ואין היצע, ואז המחירים עולים. כשאין גם תחבורה ציבורית, המחירים עולים עוד יותר כי אי אפשר להגיע לערי המטרופולין ובחזרה".