בתוך שבוע אחד הפך נושא חוסר המוכנות של המקלטים מסעיף מטריד בדוח מבקר המדינה, למציאות קשה שמעוררת חרדה ממשית אצל כל מי שנמצאת בטווח, וגם מי שתוהה אם העיר שלו היא הבאה בתור לספוג.

לא מעט מתושבי המרכז מרגישים שהמקלטים שאמורים להגן עליהם כלל לא ערוכים לעשות זאת. "אמא שלי גרה בשכונה שלמה המלך בלוד. שכונה ללא מקלט. בתים ישנים ללא ממ"ד וחדר מדרגות אינו ראוי ובטיחותי למחסה", סיפרה ל-mako תושבת העיר. "כל אזעקה היא מתקשרת אליי בפחד בבכי".

תושבי ערים שונות גילו שהמקלטים כבר לא ממלאים את ייעודם. למערכת mako הגיעו תלונות על מקלטים סגורים בראש העין. חלקם מושכרים, חלקם משמשים כבתי כנסת. יש היגיון בשימוש בחללים האלו בעיתות שלווה, אולם דווקא עכשיו תושבי האזור לא יכולים לסמוך עליהם למיגון.

מעיריית לוד נמסר בתגובה: "עיריית לוד פעלה מבעוד מעוד והכשירה את המקלטים בעיר שיהיו נגישים, שמישים ובטוחים לתושבי העיר, בהתאם לתקנות ולדרישות המוגדרות בחוק. "חלק מהמקלטים הינם דו-תכליתיים, באישור פיקוד העורף ומשמשים בשגרה לפעילות בתי כנסת ועמותות האחראים על תחזוקתם השוטפת, בתנאי שהשימוש בהם לטובת הציבור יתאפשר מיידית כמחסה בעת חירום. במקרים בודדים בהם התקבלו פניות לפיהן מחזיקי המקלטים סגרו את המקלט מחשש לציוד במקום, הגיעו מיד גורמי הביטחון של העירייה ודאגו לפתיחתם לאלתר ובאופן קבוע עד לסיום תקופת החירום".

מעיריית ראש העין נמסר בתגובה: "עיריית ראש העין פתחה את המקלטים הציבוריים בהתאם לקבלת ההנחיות מפיקוד העורף. המקלטים הציבוריים בעיר, לרבות המקלטים המושכרים והמשמשים לבתי כנסת, נמצאו תקינים וערוכים לכל תרחיש. ברחוב האילנות 67 אין מקלט. יש מקלט ברחוב האילנות 56 שהיה מושכר לטובת בדיקות הקורונה וערוך לקליטת תושבים. ביטחון תושבינו עומד בראש סדר העדיפויות. המוקד העירוני פתוח 24 שעות ביממה וערוך לקבלת פניות מתושבים. אנחנו עושים את מרב המאמצים לתת לתושבים תחושת ביטחון במציאות הביטחונית המורכבת".

במצב דומה מצאו את עצמם גם תושבי טירת הכרמל. תושבי העיר אינם עומדים בקו האש, אבל המראות מדרום והזיכרונות ממלחמת לבנון השנייה מעוררים שם שוב את החשש. ברחוב לוי אשכול, למשל, גילו תושבי השכונה, שבבתיהם אין ממ"ד או מקלטים, שהמקלט הציבורי הסמוך הפך לבסיס מבצעי של מוקד 106.

"פנינו אל המוקד ובקשנו בכל לשון של בקשה בעוד יש לנו אישה בהריון פה ושישה אנשים מחוסרי הגנה, שבבקשה במקרה של אסון או אזעקה ירשו לנו לשהות במוקד 106 רק עד חלוף סכנה ממשית, הם סירבו בתוקף ועוד דיברו בצורה מזעזעת ואמרו אל תבואו בכלל לפה ותנסו לעשות לנו קמצוץ של רגשות אשם", מספר אחד מדיירי הרחוב.

בעיריית טירת הכרמל מכחישים את הדברים וטוענים שבמקרה חירום המקלט יהיה פתוח לציבור הרחב. "בנוסף בסביבה המדוברת קיימים שני מקלטים נוספים לרווחת הציבור. כולם פתוחים במקרה חרום. בראש מעייננו רווחת ובטחון התושבים", נמסר מהעירייה.

הדרך למקלט באשדוד (צילום: ריקי כהן בנלולו, באדיבות הצלמת)
הדרך למקלט באשדוד | צילום: ריקי כהן בנלולו, באדיבות הצלמת

מצפים מאנשים לברוח

בדרום, שם נדרשים התושבים להיכנס למרחב מוגן בתוך דקה (באמת של באר שבע) או בתוך 45 שניות (במקרה של אשדוד), מקלט שלא ערוך מיידית הוא סכנת חיים ממשית גם בימים נטולי מבצעים.

ריקי כהן בנלולו, בת 44, מספרת שכבר מספר שנים היא גרה בדיור ציבורי, דירת עמיגור באשדוד, ומתקשה להספיק להגיע בזמן למרחב מוגן.

"אין לי נגישות למקלט. אין לי שביל מרוצף להגיע למקלט ואנחנו מתמודדים פה עם כל כך הרבה דברים שאני לא מבינה למה לא מקלים עלינו קצת. אני לא מבינה למה אני נמצאת בעיר שהיא תחת אש ואין לי מורחב מוגן בבית. לצפות שאנשים יצליחו לברוח למקלט זו ציפייה שהיא הזויה. במערכות הקודמות לא כל הזמן פתחו לנו את המקלטים אלא רק שיש משהו שהוא רציני. במשך הזמן המקלטים פה מאוכלסים לרוב בבתי כנסת. ועכשיו שהמקלט פתוח, רואים שזה לאורך זמן ואת שוקלת האם לנסות להגיע ואת רואה שהדרך לא נגישה והזמן פשוט לא מספיק".

בעיריית אשדוד נמסר בתגובה שהמקלטים פתוחים וערוכים עבור התושבים. "ככל שיש תקלות התושבים יודעים לפנות למוקד 106". דובר העירייה הוסיף: "אם למישהו יש בעיה שיפנה למוקד. אני לא מכיר שם בעיה".

ריקי כהן בנלולו (צילום: כרמן אלמקייס עמוס, באדיבות הצלמת)
ריקי כהן בנלולו | צילום: כרמן אלמקייס עמוס, באדיבות הצלמת

רווית רווית פברקר דואגת להוריה, שגרים בשכונה ד' בבאר שבע. "הם אנשים מבוגרים, אני בת 25 וגרה באופקים ורואה את כל היירוטים ופוחדת. אני רק רוצה שיהיו בסדר ושיהיה להם ולשכנים שלהם טוב".

בשכונה בבאר שבע, שמאוכלסת באזרחים ותיקים ובסטודנטים צעירים, אין מרחב מוגן. "הם נמצאים מתחת למדרגות, אבל לא ממש יודעים למי לפנות", אומרת רווית. העירייה טוענת שבכל רחוב הם הציבו מיגונית שהשכנים יוכלו לצאת החוצה. אבל להורים שלי אין מרחב מוגן. הם בזמן אזעקה נמצאים בסכנה. הרי ראינו מה קורה לבניין בפגיעה ישירה, ראינו גם מה קרה לילד שנרצח כשהוא בממד שלכאורה צריך להיות מוגן.. אז קל וחומר להיות פשוט מתחת למדרגות כשהכל פתוח מסביב".

מעיריית באר שבע נמסר בתגובה כי יש בשכונה מקלטים ציבוריים. "כ-300 מקלטים ציבוריים בשכונות הוותיקות בעיר פתוחים וכמובן שמישים לטובת התושבים . במידה ואין מקלט קרוב, שניתן להגיע אליו בתוך דקה ואין ממ"ד, יש לנהוג על פי הוראות פיקוד העורף".

רחוב בשכונה ד' בבאר שבע (צילום:  אשר פברקר, באדיבות הצלם)
רחוב בשכונה ד' בבאר שבע | צילום: אשר פברקר, באדיבות הצלם

העיריות ברחבי הארץ: המקלטים ערוכים

בעקבות המספר הרב של תלונות התושבים, פנינו אל עיריות שונות ברחבי הארץ כדי לבדוק את מידת המוכנות שלהן.

מעיריית שדרות נמסר: "לצערנו, העיר שדרות ויישובי עוטף עזה נמצאים זה 20 שנה תחת טרור הקסאמים מעזה. לכן, במהלך השנים ובעקבות לחץ ההנהגה המקומית ותושבים, כולל פסיקות של בתי משפט, בכל הבתים בעיר ישנם ממ"דים שהם המקום הבטוח ביותר להיות בו בזמן אזעקה. בנוסף, ברחבי העיר פזורות כ-270 מיגוניות לשוהים במרחב הפתוח וכלל בתי הספר וגני הילדים ממוגנים".

"המקלטים אצלנו פתוחים ושמישים אבל אנחנו לא במוקד נפילות טילים", אומר ערן דורון, ראש מועצת רמת הנגב." אנחנו עוסקים בהרגעת הרוחות בין בדואים ליהודים".

בחבל אילות נפתחו המקלטים ביום שלישי בלילה עם התגברות הירי מרצועת עזה. "כל המקלטים בחבל פתוחים ומוכנים לקליטת תושבים בעת הצורך. באזורים שבהם אין מקלטים (שכונות חדשות) הונחו התושבים להכין את המרחבים המוגנים הביתיים לעת הצורך", נמסר מהמועצה.

בעיריית תל אביב מוסרים כי לרשות הציבור בעיר עומד מכלול רחב של אמצע מיגון, כולל 234 מקלטים ציבוריים הפרוסים במרחב העיר, פתוחים וערוכים לקליטת תושבות ותושבים, זאת בנוסף לעשרות מקלטים במוסדות חינוך. "במקום בו קיימים פערי מיגון או בעת שהיה במרחב הציבורי יש לפעול על פי עקרונות 'הכי מוגן שיש' של פיקוד העורף, כאשר לצורך כך הכשירה העירייה בשנים האחרונות מחסות לציבור בתוך כ-90 חניונים תת קרקעיים העומדים בסטנדרטים שקבע פיקוד העורף ונותנים מענה נוסף למיגון, בעת התרחשות אירוע בו נדרשת כניסה למרחב מוגן. ניתן לאתר את המרחב המוגן הקרוב באמצעות אתר העירייה או בפניה למוקד העירוני".

גם בעיריית רמת גן מסרו כי כלל המקלטים פתוחים, וניתן סיוע לאזרחים נזקקים ומוגבלים. "באם יש תלונה זו או אחרת ניתן מענה נקודתי. עיריית רמת גן מפעילה מערך שירות ייחודי פרטני גם בשגרה וגם בחירום של קבוצות וואטסאפ עירוניות לכל שכונה שבה כל תושב יכול לפנות ופנייתו נענית און ליין. בנוסף צוות הפיקוח והשיטור העירוני נותן סיוע מיטבי בשטח"

בחולון נפתחו כל המקלטים ביום שלישי, ולטענת העירייה כולם שמשים. במהלך הימים האחרונים נפתחו מקלטים נוספים לציבור במספר בתי ספר ומוסדות עירוניים.

עיריית כפר סבא מסרה שכל המקלטים בעיר פתוחים ושמישים.

מעיריית ראשון לציון נמסר: "עיריית ראשון לציון פתחה את כל המקלטים הציבוריים שלה כבר ביום שני, לפני נפילת הטילים על העיר. כל המקלטים בעיר פתוחים לרווחת הציבור. בנוסף, אנו מפעילים מוקד הפועל 24/7 ומטפלים במידית בכל בקשה או בעיה שעולה מהתושבים".

עיריית גבעתיים מסרה שכל המקלטים הציבוריים בעיר נפתחו לציבור. "בנוסף נפתחו גם המקלטים בבתי הספר. יש לציין כי המקלטים מתוחזקים ומנוקים בשגרה. הודעות הכוללות קישור למיקומי המקלטים נשלחו לתושבים. בכל מקרה ניתן למצוא את מפת המקלטים באתר העירייה".

מעיריית רמלה נמסר שכל 62 המקלטים הציבוריים בעיר כולם פתוחים ושמישים.

בירושלים, שהייתה הראשונה לספוג טילים, מסרה העירייה שהיא "ביצעה שורה של צעדים להפעלת למעלה מ250 המקלטים הפזורים ברחבי העיר. העירייה פועלת על פי הנחיות פיקוד העורף, לפיהן בשלב זה לא נדרש לפתוח מקלטים".

במודיעין נפתחו כל המקלטים כבר מיום שני.

מעיריית הוד השרון נמסר: "כל המקלטים העירוניים פתוחים ושמישים. לרווחת הציבור וכדי להתגבר על פערי מיגון בעיקר בשכונות ותיקות הכשירה העירייה מתחמים ציבוריים ופרטיים נוספים לשימוש בעת הצורך".

גם בצפון, אליו נמלטים רבים מהדרום והמרכז, נפתחו המקלטים עם תחילת העימות. כך במועצה האזורית מנשה, וגם בחיפה, שם מסרה העירייה כי: "כל המקלטים הציבוריים בחיפה שמישים מתוחזקים ברמה הגבוהה ביותר. המקלטים (הסגורים) ניתנים לפתיחה מיידית בכל עת על פי הצורך על פי נוהל שתורגל פעמיים לאורך התקופה האחרונה".

בעיריית קרית שמונה, למודי ניסיון, הבהירו שנושא המיגון והמקלטים נמצא במודעות גבוהה של העירייה, והמקלטים ערוכים לשהות ממושכת.

בעכו הבהירו שהמקלטים ערוכים לחירום, אך אינם פתוחים בעת הזאת.