שר השיכון זאב אלקין דיבר הערב (רביעי) בכנס התאחדות הקבלנים והקרן לעידוד ענף הבנייה באילת, והזהיר כי עליות המחירים של השנה האחרונה "הן זניחות" ביחס למה שעוד מצפה לרוכשים בישראל בתקופה הקרובה. באותו הכנס הציגה ההתאחדות נתונים ולפיהם רוב הקבלנים צופה עליות מחירים של 8% ומעלה. הכנס התנהל על רקע פרסום מדד מחירי הדיור אמש.

"ידעתי שאני אהיה שר השיכון כבר בשלב מאוד התחלתי של המשא ומתן להקמת הממשלה", אמר אלקין. "הכותרות של הבוקר על עליית מחירי הדירות הן זניחות ביחס לכותרות של השנה הקרובה, מבחינתי זה כמו מלחמת ששת הימים מול יום הכיפורים... נתוני מחירי הדירות מזעזעים, 147 משכורות בשביל לקנות דירה. אנחנו בדרך ל-152 משכורות. המדינה חייבת תקציב וענף הדיור חייב את זה בדחיפות".

הפתרן לטענת אלקין טמון בבנייה: "תפקידנו להגדיל היצע דירות בכל הכוח. אנחנו נקדם פרויקטים בפריפריה. הסיבה שאמרנו שנדאג לעוד 300 אלף יחידות דיור זה כדי לחייב את עצמנו. בסופו של דבר זה כסף ומשרד האוצר יודע את זה". עוד הוסיף השר כי "אחת המשימות תהיה לקדם פרויקטים של בנייה להשכרה לטווח ארוך". 

לגבי תמ"א 38 אמר אלקין בזהירות כי "חייבים המשך פתרונות מהסוג הזה. אעבוד בתיאום מול שרת הפנים".

תחזיות הקבלנים מדאיגות במיוחד

במהלך הכנס הציגה התאחדות הקבלנים את הבעיות המרכזיות של ענף הבנייה בארץ, אשר גורמות לעליית המחירים הקיצונית. לפי סקר bdi שבוצע בקרב קבלנים, הצפי לעליית מחירי הדיור הוא הגבוה ביותר ב-7 השנים האחרונות. על פי הסקר, 85% מהקבלנים בהתאחדות צופים גידול ממוצע של 8.6% במחירים.

התאחדות הקבלנים הבהירה כי יש בעיות רבות שאיתם הענף מתמודד: "יש מחסור בקרקעות, זינוק במחירי תשומות הבנייה, מחסור מתמשך בעובדים מקצועיים, התארכות משמעותית בזמן הבניה, צניחה בגמר בניה למגורים, ביקוש גואה לדירות ומשכנתאות, צפי לזינוק במשקי הבית החדשים. יש פה מחסור מתמשך, כמעט כרוני של דירות למגורים וממשלות ישראל לא מצליחות לטפל בתופעה. התוצאה היא גידול ועלייה במחירי הדירות שרק יחריפו אם לא יטופלו".

על פי נתוני ההתאחדות, בשנת 2018 הממשלה הגיעה לשיא שיווקים של 70 אלף יחידות דיור בשנה, אך לאחר מכן רואים צניחה דרמטית ל-40 אלף יחידות דיור בלבד. "ככה לא בונים חומה", נאמר בכנס. "אין שום סיכוי שממשלת ישראל תגיע ליעד של 300 אלף יחידות דיור. אי אפשר כשמשווקים 26 אלף יחידות דיור בשנה".

הפתרונות שהעלו הקבלנים: נעו מתוספת של עשרות אלפי עובדים זרים לענף, הארכת תמ"א 38, הקטנת מס שבח לתקופה מוגבלת, הסרת חסמים בהתחדשות עירונית, שיווק קרקעות של המדינה, ועד הגדלת השקעה בתשתיות.