נטע ואלון, זוג בגילאי ה-30 לחייהם, חוסכים כבר מספר שנים כדי לקנות את הדירה הראשונה שלהם. בכל שנה הם שמים בצד כ-50 אלף שקל לדירה, ולמרות זאת המרחק בינם לבין הדירה רק הולך וגדל. החסכונות שלהם לא מצליחים להדביק את קצב זינוק מחירי הדיור.

נטע ואלון הם מקרה אחד מבין זוגות צעירים רבים שנמצאים בסיטואציה דומה ומרגישים ש"נולדו מאוחר מדי". לעומתם, ישנם אחרים שקנו את אותן הדירות בדיוק לפני שהתחילו העליות, לפני כעשור וחצי, והרוויחו מאז מיליוני שקלים. כדי להמחיש את המצב המשוגע בשוק הנדל"ן, ביקשנו מאתר מדלן לדגום מספר כתובות בערים שונות במרכז, ולבחון בכמה התייקרו דירות זהות באותו הבניין לאורך השנים האחרונות.

הכתובת הראשונה שלנו היא בפתח תקווה, בשכונת אם המושבות. הבניין ברחוב זכרון יעקב 3 נבנה בשנת 2006. הדיירים המקוריים שקנו את הנכס מהקבלן, שילמו 895 אלף שקל עבור דירת 4 חדרים. ארבע שנים חלפו ואחד מבעלי הדירות מכר אותה ב-1.33 מיליון שקל – רווח של 435 אלף שקל. ב-2013 נמכרה דירה כזאת בבניין ב-1.44 מיליון שקל, ובשנה שעברה המחיר כבר טיפס ל-1.93 מיליון. כלומר, באותו הבניין גרים שכנים בדירות זהות, שחלקם שילמו יותר מכפליים מאחרים.

התחנה הבאה היא אור יהודה, שהתרחבה מאוד בשני העשורים האחרונים והפכה ליעד אטקרטיבי לרוכשים עם בניית שכונות חדשות. דוגמה לכך היא הבניין הגבוה ברחוב ניצן 14, שכולל 16 קומות. כשנבנה בשנת 2004, שווקו דירות 4 חדרים בבניין החדש בכ-865 אלף שקל. היום הן כבר שוות מיליון שקל יותר. בכל שנה עלה ערך הדירות בבניין ב-60 אלף שקל בממוצע. למרות זאת, יכול להיות שברחוב ניצן יש גם מציאות. דירה בבניין נמכרה השנה ב-1.89 מיליון שקל – אומנם לא מחיר זול, אבל כזה שמשקף עליית מחירים מתונה לעומת 1.75 מיליון שקל ב-2016.

הבניין האחרון ברשימה הוא ברחוב הצופים 16, ראשון לציון. מבין שלושת הבניינים שנדגמו, כאן נמצא הזינוק הגדול ביותר במחירי הדירות – 155% משנת 2006 ועד היום. מדובר בבניין בן 9 קומות בצפון-מזרח העיר. לפני 15 שנה הדירות שם היו זולות יותר מאשר בבניינים המקבילים באור יהודה ופתח תקווה – 861 אלף שקל בלבד ל-4 חדרים מהקבלן. ב-2016 הדירות בבניין כבר עקפו במחיריהם את הערים האחרות והשלימו עלייה של מיליון שקל. והיום? ב-2021 כבר נמכרה דירה בבניין זה בלא פחות מ-2.2 מיליון שקל. כלומר, בכל שנה התייקרו הדירות בבניין ב-89 אלף שקל בממוצע.

"על פי הנתונים אפשר לראות שמי שקנה דירה ב-20 השנים האחרונות, לפחות בערי מעמד הביניים במרכז, עשה השקעה טובה מאוד - גם אם הוא לא התכוון לכך אלא רק ביקש למצוא מקום מגורים לו ולמשפחתו", אומר טל קופל, מנכ״ל madlan.

הבעיה היא שהרווח של בעלי הדירות הוא ההפסד של מי שמחפש לקנות דירה ראשונה. "עליות של יותר מ-100% בשווי הדירות הן אמנם חדשות מצוינות לבעלי הדירות, אבל קצת פחות טובות למי שאין ברשותו דירה ומוצא את עצמו מתקשה להשיג את ההון הראשוני הדרוש לרכישת אחת", מסביר קופל ומוסיף: "כפי שניתן לראות, דירת 4 חדרים מיד שנייה עולה כיום יותר מפי 2 מכפי שעלתה בעבר אותה דירה כשהיתה חדשה לחלוטין. גם אם לוקחים בחשבון אינפלציה מסוימת או הנחה כלשהי לרכישה ׳על הנייר׳ - זה עדיין הפרש עצום״.