בתום עשור, איש העסקים נוחי דנקנר איבד את השליטה ב-IDB. בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר היום (ג') את הסדר הנושים וקבע כי השליטה בתאגיד הענק תעבור מידי דנקנר לידי שותפו לשעבר ויריבו כעת, אדוארדו אלשטיין, יחד עם שותפו מוטי בן משה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהכרעת הדין קבע השופט איתן אורנשטיין כי מימוש ההחלטה תלוי בכך שבן-משה יחשוף יותר מעסקיו בתוך שבוע. "עדיין לא ויתרתי, אני עדיין אופטימי", אמר דנקנר לאחר ההכרעה. "עוד לא נאמרה המילה האחרונה. אני מאמין במערכת המשפט הישראלית והחלטותיה, השופט הטיל על הקבוצה השניה לגלות את בעלי השליטה האמיתיים והמקורות הכספיים. אני מאמין בצדק ומאמין שהחברה תישאר בידינו".

בן-משה בירך על ההכרעה והבהיר כי הוא נכון לעמוד בדרישת בית המשפט. "זה רגע מרגש, אני מודה לשופט על הכרעת הדין האמיצה. עברנו מסע השמצות וביום ראשון הייתי מוכן להציג לבית המשפט את המסמכים הדרושים כדי להפריך את ההכפשות חסרות השחר של קבוצת נוחי דנקנר", הצהיר.

אלשטיין - זכה בשליטה (צילום: רויטרס)
אלשטיין - זכה בשליטה | צילום: רויטרס

דנקנר מתכוון לערער לעליון

פרשת העברת השליטה ב-IDB עוד רחוקה מלהגיע לכדי סיום. נוחי דנקנר מתכוון לערער על ההחלטה לבית המשפט העליון ולבחון שורה של אפשרויות משפטיות. מבחינה כלכלית, הקונצרן מצוי במשבר ומיליארד השקלים הראשונים שהזרימו אלשטיין ובן-משה הם רק המקדמה ל-IDB, שיש להבריאו כעת בעזרת הזרמת כספים נוספים רבים.

בהקראת הכרעת הדין בבית המשפט התייחס השופט איתן אורנשטיין לטענותיו של דנקנר והפריך אותן אחת אחרי השנייה. "חוק הריכוזיות יתברר כמשהו שיקשה מאוד על מימוש הצעתו של נוחי דנקנר", אמר השופט על החוק שדנקנר טוען שנחקק במיוחד עבורו.

למעשה, הפירימידה של שותפו של דנקנר אלכסנדר גרנובסקי - שדרכה ביקשו השניים להשיב את השליטה - לא עומדת בחוק הריכוזיות. מנגד, אותו חוק אינו חל על אלשטיין, כיוון שהפירימידה שלו בחו"ל - מה שאיפשר את העברת השליטה אליו.

מי אתה מוטי בן משה? (צילום: חדשות 2)
הפך לבעלי התאגיד הגדול במדינה, מוטי בן מ | צילום: חדשות 2

השופט: "טענותיו של דנקנר - היתממות"

השופט הסיר בהכרעה גם את אופציית פירוק הקונצרן והשיב את אפשרות הסדר החוב. "פירוק לא יפתור את הבעיות", הסביר. "אין מניעה מלכפות הסדר על הנושים בחברה, שעה שהחברה בחדלות פירעון - ההחלטה על נתיב החברה עוברת לנושים. לכן הטענות של דנקנר לפיהן אי אפשר לקחת ממנו את החברה ללא הסכמתו - אין בהן ממש".

השופט אורנשטיין ציין כי לא מצא לנכון גם להיעתר לבקשתו של דנקנר לעכב את ההצבעה, לאחר שלטענתו נעשתה פעילות שלא בתום לב על ידי אלשטיין ובן-משה וביקש לקבל מידע בנושא.

בהכרעה המשיך השופט להפריך את טענותיו של דנקנר ודחה גם את התנגדותו מטעמים של ניגוד עניניים. "הטענות לא הצליחו לשכנע אותי להתנגד להסדר נושים", אמר אורנשטיין בתגובה לטענת דנקנר, שלפיה אין שקיפות מספקת בקבוצה של אלשטיין ובן-משה. "טענות דנקנר הן בגדר היתממות, הוא הרי בדק בעצמו את אלשטיין כשהיה שותפו העסקי".

השותפים הפכו ליריבים

ההכרעה מגיעה אחרי חודשים רבים של השמצות בין השותפים לשעבר שהפכו למתחרים, ואחרי דיון בתחילת השבוע, שבו תחקר השופט אורנשטיין את איש העסקים מוטי בן משה, השותף להצעתו של אדוארדו אלשטיין, כדי לעמוד על המקורות הכספיים שלו - לאחר שהפקיד יותר מחצי מיליארד שקל בנאמנות לטובת ההצעה לרכישת IDB, יחד עם אלשטיין.

בן-משה התמודד יחד עם אדוארדו אלשטיין מול הקבוצה של נוחי דנקנר ואלכסנדר גרנובסקי על השליטה בחברה. בדיון, בן-משה נשבע לשופט אורנשטיין: "אני בעל השליטה היחיד בחברת אקסטרה הולדינג (שבאמצעותה תבוצע השקעתו), אני לא מחזיק בשליטה בה עבור מישהו אחר, ויש לי אסמכתאות לכך".