בנימין נתניהו, ציפי לבני ואהוד ברק (צילום: חדשות 2)
שלושת המועמדים מדברים | צילום: חדשות 2

שלושת המועמדים לראשות הממשלה, שר הביטחון אהוד ברק, שרת החוץ, ציפי לבני , ויו"ר האופוזיציה, בנימין נתניהו השתתפו היום באסיפה הכללית השנתית של התאחדות התעשיינים ונשאו דברים על מצב המשק הישראלי - וגם על המבצע של צה"ל ברצועה ובבחירות הקרבות. הנאומים הועברו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.

בכנס שיזם יו"ר התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, השתתפו גם השר אלי ישי ויו"ר ההסתדרות, עופר עייני. במסיבת עיתונאים שהתקיימה בצהריים, אמר יו"ר התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש כי התחזית הכלכלית לשנת 2009 בתעשייה עגומה. "התעשייה במיתון עמוק, החל מהרבע השני השל 2008 פוטרו קרוב ל-6000 עובדים מהתעשייה. השנה יפוטרו כ-14,000 עובדים, תפוקת התעשייה תרשום נסיגה של כ-5%, היצוא התעשייתי ירד בכ-3% ויסתכם בכ-38.5 מיליארד דולר", מוסיף ברוש. "צפויה ירידה ריאלית בשכר בתעשייה ב-2009".

ברוש מתח ביקורת קשה על התנהלות האוצר: "אנחנו נמצאים במיתון בכל קנה מידה . 70% מהתעשיינים מדברים על ירידה בתפוקות, נתונים כאלה לא נראו כבר 30 שנה. אחד הכישלונות הגדולים של הממשלה הזאת- זהו שר האוצר", אמר.

נתניהו: להגן על העובדים

"המשימה הראשונה היא להגן על מקומות העבודה של רבבות אנשים", אמר יו"ר הליכוד בנימין נתניהו. "אנחנו מדברים על בריאותן הכלכלית של מפעלים וחברות, רבים מאד. הפעולה ההכרחית היא פעולה של עצירת הנפילה, סיבוב המשק ולהביא לשינוי".

לדברי נתניהו יש כמה צעדים שהמשק נדרש לבצע על מנת להבריא את המשק. "יש מקום לצעדים נועזים ואחד מהם הוא הסטת אשראי החוצה. הגיע יום סגריר ואנחנו נשתמש באשראי החיצוני. מעבר לכך עוד חמישה צעדים מהירים: הראשון הורדה במרכיבי העלות, המרכיב השני הוא פחת מואץ, השלמת הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל זהו השלב השלישי. עוד שלב הוא להחזיר את אנשי ההיי- טק, להחזיר את קהילת היזמים מחו"ל. יצאנו מהתכווצות המשק להתרחבות בעבר וזה אפשרי לעשות זאת שוב".

נתניהו קרא למעסיקים לשמור על העובדים. "אנחנו רוצים שכל אזרחי ישראל ישלמו פחות מס, אנחנו נתחיל מרמת המס הנמוכות, ונמשיך במדיניות המס השלילי, לאלה שמתחת לרף המס. אנחנו משק קטן, אבל אנחנו יכולים להיות הרבה יותר גדולים, ואם נפעל במהירות אנחנו נוכל להיחלץ מהמשבר העולמי הזה".

ברק: האתגרים הבטחוניים לא נעלמו

שר הביטחון, אהוד ברק, התייחס הרבה יותר למבצע של צה"ל בעזה מאשר למצב הכלכלי. "מבצע עופרת יצוקה הסתיים, צה"ל הוכיח יכולת יוצאת דופן, התיאבון שלהם לחזור לירי לעבר הדרום יהיה ממותן לאורך זמן", אמר השר ברק.

"הכוננות תימשך, צה"ל ערוך ומוכן לכל התפתחות אפשרית אבל להערכתי יש סיכוי שהתקופה הקרובה תהייה שקטה לאורך זמן", אמר שר הביטחון. "האתגרים הביטחוניים לא נעלמו, הסורים, האירנים, חיזבאללה והחמאס ישנם ואנחנו נצטרך להמשיך לשגשג בין המרווחים. ככל שהם יהיו גדולים יותר - כן ייטב".

יו"ר העבודה הוסיף כי "החמאס הופתע בכל החזיתות, הם הופתעו כאשר החל המבצע הקרקעי וכאשר הוא נמשך לכל אורכו. כיום אנחנו עומדים בפני סידורים מרחיקי לכת בסיוע של האמריקנים והאירופאים להתמודד עם עניין ההברחות. שלושת השבועות האלה חשפו בפנינו את ישראל היפה שמכוחם בנינו את מדינת ישראל, ראינו התגייסות ומחויבות, כל הדברים שהתגעגענו אליהם".

בהתייחס לנושא שחרור החייל החטוף גלעד שליט, אמר ברק כי "אין דבר יותר קרוב לליבנו מאשר גלעד שליט, אין יום שטובי האנשים שלנו חסכו במאמצים. "עופרת יצוקה" מקדם לפי דעתי את המשא ומתן בנוגע לשחרורו, ויהיה צורך בוויתורים קשים. מי שאומר לחיילים לקום להסתער וצריך לעשות כל מה שראוי ואפשרי להחזיר את גלעד שליט".

לבני: אם מצרים לא תמנע את ההברחות - אנחנו נעשה זאת

לאחר שר הביטחון ברק, עלתה לנאום שרת החוץ ויו"ר קדימה, ציפי לבני. "אנחנו נמצאים בתקופה לא קלה במדינת ישראל ואזרחי ישראל הולכים לקראת החלטה על עתידה של ישראל, אני רציתי שיהיה כאן עימות, לא כדי להפגין שריר, אלא כדי לענות על השאלות", אמרה לבני.

"ישראל נמצאת בשני צמתים מרכזיים, הבטחוני והכלכלי, כל אחד צריך להודיע מראש על הכיוונים אליהם הוא שואף להביא את מדינת ישראל", הוסיפה יו"ר קדימה. "העניין של התפיסה שפעם היה סכסוך ישראלי – פלסטיני השתנתה, יש כאן מחנה חדש שנוצר - מחנה שישראל היא חלק ממנו , המחנה המתון מול המחנה הקיצוני".

"נחתתי כעת מבריסל, אחרי מצב מאד לא פשוט והתמודדות לא פשוטה וקשה מבחינת האירופאים. אני מבהירה להם שההברחות הן איום על ישראל לא פחות מירי הרקטות, ואם מצרים לא תעשה זאת - ישראל תמנע זאת", אמרה שרת החוץ, "שרי החוץ האירופאים מתגייסים מתוך הבנה שהחיתוך בין המתונים לקיצוניים לא נגמר במזרח התיכון בלבד. בעולם כולו למרות הסקפטיות והציניות, כשמדינה מאוימת היא צריכה להגיב צבאית".

"המבצע הזה לא היה צריך להיגמר בהסדר, אני מדברת רק עם מי שמדבר איתי ולכן סיומו של המבצע הוא לא לחיצת ידיים עם הנייה בבית הלבן. מי שחושב ששלום כלכלי ייתכן - מרמה אולי את עצמו, הוא לא מרמה את העולם, לא את הפלסטינים ולא אזרחי מדינת ישראל", לדברי לבני.

"כשהגעתי לבריסל אתמול, לאחר מבצע צבאי משמעותי, היה ברור שאנחנו התחייבנו לתהליך מדיני", הוסיפה שרת החוץ, "אבל שינינו את המשוואה, אם יורים עלינו אנחנו משיבים וחזק, ההברחות ייעצרו, ואם לא יעצרו על ידי אחרים -  אז הן ייעצרו על ידינו".