הנפילות הגדולות בבורסה: הציבור מכר אתמול (ראשון) מניות בהיקף משוער של כ-800 מיליון שקלים. בסך הכל נפדו מקרנות הנאמנות 4 מיליארד שקלים מתחילת החודש, וזהו האמצעי העיקרי שבאמצעותו הציבור קונה מניות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אך הורגשה פגיעה גם בפנסיה שלנו. ההערכה היא שהחוסכים בפנסיה הפסידו בין 15 ל-20 מיליארד שקלים. זה הרבה, אולם חסכונות הפנסיה הם לטווח ארוך, ותהיה הזדמנות לתקן את הירידות האחרונות.

הירידות בבורסה נבעו בעיקר משתי חברות תרופות שמשכו את השוק כלפי מטה: פריגו וטבע. השתיים רשמו צניחה גדולה, והורידו יחד את מדד ת"א 35 בכ-2% - כמעט מחצית מהירידה היומית שלו.

ירידות שערים גם בארה"ב (צילום: רויטרס, חדשות)
ירידות שערים גם בארה"ב | צילום: רויטרס, חדשות

הטריגר לצניחה בסוף השבוע האחרון הוא ממשל טראמפ, אבל בסופו של דבר הכלכלה הגדולה בעולם, האמריקנית, נגמלת מהסם של הריבית הנמוכה שאליו היא התמכרה בעשור האחרון בעקבות המשבר הכלכלי הכואב.

אם מתחשבים גם בעובדה שהכלכלה האירופית מורידה הילוך, והתחזיות מנבאות גורל דומה גם לכלכלה האמריקנית, למעשה מדובר במעין "קוקטייל" שמוביל לגל הירידות הנוכחי בשווקים.

11 מפעלים נוספים יסגרו? (צילום: רויטרס, חדשות)
ירידות גם בחברת טבע (ארכיון) | צילום: רויטרס, חדשות

להבדיל מהגלים הקודמים, הפעם יש הערכה בקרב כלכלנים שאנחנו צפויים לראות גל ירידות רציני יותר ממה שראינו בחודשים האחרונים. אך יש גם כלל בכלכלה: היא עובדת לפי מחזורים. אחרי המחזור הטוב שהיה בכלכלה הריאלית ובשווקים, מתחילים להרגיש את הירידות ולהגיע להאטה מסוימת. אבל החדשות הטובות הן שגם אם בסופו של דבר תהיה כאן מפולת והכלכלה האמריקנית תוריד הילוך - לא מדובר במשבר עולמי, מיתון או מפולת חריפה.