משרדי טבע, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
משרדי טבע | צילום: רויטרס, חדשות

תובעים ב-47 מתוך 50 המדינות בארה"ב חוקרים תיאום מחירים בין 16 חברות תרופות גנריות, ובהן חברת "טבע" הישראלית. כך פורסם הבוקר (שני) בעיתון "וושינגטון פוסט". מאז פרסום התחקיר מניית טבע צללה בכ-4% בבורסת תל אביב. 

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בתחקיר צוטט עוזר לתובע הכללי במדינת קונטיקט אומר כי מדובר "קרוב לוודאי בקרטל הגדול ביותר בתולדות ארה"ב". החוקרים בודקים תיאום מחירים של 300 תרופות. בכמה מקרים כבר הוגשו תביעות משפטיות.

לטענת החוקרים, מדובר בשורת מזימות בלתי חוקיות "בממדים עצומים" לתיאום מחירים. קורבנות החברות הם צרכנים של חברות ביטוח רפואי, משלמי המסים, בתי מרקחת ובתי חולים בכל רחבי ארה"ב, שלפעמים נושאים בנטל הפקעות מחירים בשיעור של מאות ואפילו אלפי אחוזים של תרופות בסיסיות לרבות תרופות ללחץ דם, תרופות לשיכוך דאגות ואפילו תרופות אנטיביוטיות.

יחד עם טבע נחקרות, בין היתר, חברות כמו "מיילן", "סאן פארמסוטיקל" ו"דוקטור רדי", שנמנות עם החברות הגנריות הגדולות בעולם. טבע לא הגיבה לפניית ה"וושינגטון פוסט", אך בתצהיר שהגישה לבית המשפט החברה מסרה כי "הטענות על תיאום מחירים אינן מבוססות עובדתית ואין להן אחיזה במציאות".

מכירות של תרופות גנריות בארה"ב, שמלכתחילה נועדו להיות גורם להוזלת מחירים בשוק התרופות, הניבו כ-104 מיליארד דולרים רק ב-2017. ייקור של אפילו חלק קטן מהתרופות לאורך כמה שנים יכול להזרים מיליארדי דולר למפקיעי המחירים על חשבון הצרכנים, אומרים החוקרים שמצוטטים בתחקיר.