תמונת אילוסטרציה (צילום: פלאש 90 / נועם רבקין פאנטון, חדשות)
העוני החמיר. הדוח האלטרנטיבי | צילום: פלאש 90 / נועם רבקין פאנטון, חדשות

יותר ממיליון ילדים חיים בעוני בישראל, כך עולה מדוח העוני האלטרנטיבי של ארגון לתת שפורסם הבוקר (שני). על פי נתוני הדוח, שהתבסס על חמישה ממדים המשקפים צרכים חיוניים לקיום בכבוד, כשליש מהאוכלוסייה בארץ ענייה (2.5 מיליון ישראלים) - מספר הגבוה ב-700 אלף מזה שפורסם בדוח העוני של הביטוח הלאומי שפורסם בשבוע שעבר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הסיבה להבדלים בין הדוחות הוא שיטת חישוב העוני. ארגון לתת לא מתחשב רק במשתנה ההכנסה, אלא בוחן גם את מידת המחסור בחמישה פרמטרים: דיור, השכלה, בריאות, ביטחון תזונתי והיכולת לעמוד ביוקר המחיה. מדד זה אמור לקבוע אם אדם נמצא במצב של היעדר עוני, עוני או עוני חמור בהתאם למידת המחסור שלו בכל אחד מחמשת הפרמטרים.

בין ממצאי הדוח נמצאים נתונים מדאיגים באשר לרמת החיים שבה חיים אזרחי המדינה. כך למשל 23.7% מהילדים שנתמכים על ידי ארגוני הסיוע מגיעים למוסדות הלימוד ללא כריך באופן קבוע או לעתים קרובות. 92% מהקשישים ציינו כי קצבת הזקנה אינה מאפשרת להם למלא את צורכיהם הבסיסיים למחיה בכבוד, ויותר מ-70% מהם ויתרו על רכישת תרופות או על טיפול רפואי נחוץ.

עוד עולה כי 9.2% מנתמכי הסיוע סיפרו כי חיפשו מזון בפחים או קיבצו נדבות לקניית אוכל בשנה האחרונה ו-55.2% ציינו כי הם נעזרים בעמותות לחלוקת מזון יותר מפעם בחודש.

הנתונים מעלים כי 47.2% מנתמכי ארגוני הסיוע סיפרו כי השתייכו למעמד הביניים בשנים האחרונות לפני שהידרדרו אל מתחת לקו העוני, ואילו 12.8% מהנתמכים הודו כי ניסו או תכננו לשים קץ לחייהם בשנה החולפת בשל מצוקתם הכלכלית.